0
Πάνω από 200 αστυνομικοί που υπηρετούσαν στην Αστυνομική Διεύθυνση Αχαΐας συνταξιοδοτήθηκαν την τελευταία τριετία υπό τον φόβο των οικονομικών περικοπών. Το κύμα εξόδου από τις υπηρεσίες είχε αντίκτυπο και στην αστυνόμευση, καθώς με δυσκολία καλύπτονται οι βάρδιες και διεκπεραιώνονται οι υπηρεσίες. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν. Αχαΐας, για κάθε 10 κενά που δημιουργούνται στο Σώμα, λόγω συνταξιοδοτήσεων, καλύπτεται
μόνο το ένα…
Κάνοντας μια σύγκριση του οργανογράμματος του 1985, στην Αχαΐα υπηρετούσαν  1.350 αστυνομικοί. Σήμερα ο αριθμός τους έχει περιοριστεί στο μισό, καθώς οι υπηρετούντες αστυνομικοί δεν ξεπερνούν τους 700.
Σημειώνεται ότι στους 200 αστυνομικούς που αποχώρησαν από το Σώμα την τριετία 2010-2013 πρέπει να προστεθούν τουλάχιστον άλλοι 150 που αποχώρησαν το διάστημα 2007-2010.
Ο προβληματισμός στα στελέχη της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αχαΐας είναι έντονος, καθώς οι συνθήκες που πλέον διαμορφώνονται είναι ασφυκτικές. Η εγκληματικότητα στην Αχαΐα έχει κτυπήσει κόκκινο, ο στόλος των οχημάτων είναι παλαιός και δεν δίνει το πλεονέκτημα καταδίωξης στους αστυνομικούς, ενώ με δυσκολία μπορούν να καλυφθούν από το προσωπικό οι περιπολίες και οι βάρδιες.
Η κατάσταση προβλέπεται να γίνει χειρότερη μέσα στο 2014, καθώς πολλοί είναι οι αστυνομικοί που διαβλέποντας ζοφερό το επαγγελματικό τους μέλλον, σε οικονομικό επίπεδο αλλά και λόγω συνθηκών εργασίας, έχουν λάβει την απόφαση να αποχωρήσουν από το Σώμα.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η Αστυνομική Διεύθυνση Αχαΐας κάθε ημέρα στέλνει στο Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών της Κορίνθου 20 αστυνομικούς, τους τελευταίους επτά μήνες, για την επίβλεψη των κρατουμένων.
Το αίτημα της Ενωσης των Αστυνομικών Υπαλλήλων να εξαιρεθεί η Αχαΐα από την ενίσχυση σε προσωπικό ακόμα δεν έχει εισακουστεί.
Οι 20 αστυνομικοί θα μπορούσαν να διατεθούν ανά δύο για την διενέργεια 10 περιπολιών ημερησίων στην Πάτρα, όπου η εγκληματικότητα έχει αυξηθεί με γεωμετρική πρόοδο.
Επίσης αναμενόταν εξοικονόμηση μεγάλου αριθμού προσωπικού από την συγχώνευση των αστυνομικών τμημάτων από πέντε που είναι σήμερα σε τρία, όμως ο σχεδιασμός παραμένει στα χαρτιά.
Η ενοποίηση των γραμματειών των τμημάτων, ο περιορισμός των σκοπιών, αλλά και άλλων υπηρεσιών θα έδινε τη δυνατότητα να βρεθεί προσωπικό για να καλύψει τα κενά της αστυνόμευσης του κέντρου.
Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας κάθε χρόνο ενισχύει την Αστυνομική Διεύθυνση Αχαΐας με μόλις πέντε (!) αστυνομικούς, αριθμός που δεν επαρκεί ούτε για την κάλυψη υποτυπωδών αναγκών ενός τμήματος.
Το ζήτημα είχε τεθεί πολλές φορές από συνδικαλιστές στο Αρχηγείο της ΕΛΑΣ, που όμως δεν έχει αλλάξει τη στάση του τα τελευταία δύο χρόνια.
Είναι χαρακτηριστική άλλωστε η δήλωση στην «Πελοπόνησσος» του γενικού επιθεωρητή Νοτίου Ελλάδος Σπύρου Παπασπύρου, τον περασμένο Οκτώβριο, όταν βρέθηκε αιφνιδιαστικά στην Πάτρα για την επιθεώρηση των αστυνομικών υπηρεσιών. Η «Π» είχε συναντήσει τον αντιστράτηγο της ΕΛΑΣ και του είχε θέσει το ζήτημα της έλλειψης προσωπικού. Η απάντησή του δεν άφηνε πολλά περιθώρια αισιοδοξίας: «Με την κατάλληλη διαχείριση του προσωπικού από την πλευρά των διευθυντών, όλα λύνονται. Αυτούς έχουμε, με αυτούς θα δουλέψουμε».
Ετσι είναι σαφές ότι τα ανώτατα κλιμάκια της ΕΛΑΣ δεν σκοπεύουν να αλλάξουν την στάση τους σε σχέση με το διαθέσιμο προσωπικό στην Αχαΐα.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ

pelop.gr

Δημοσίευση σχολίου

κάνε το δικό σου σχόλιο

 
Top