0


Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας παρουσίασε το νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση της ΕΛ.ΑΣ.
Όπως είπε ο ίδιος στην συνέντευξη Tύπου είναι ένα νομοθέτημα που φιλοδοξεί να αλλάξει συνολικά τον τρόπο λειτουργίας και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Ελληνικής Αστυνομίας και της Πολιτικής Προστασίας αλλά και της Πυροσβεστικής.
  • Το ΠΡΩΤΟ τμήμα του Νομοσχεδίου αφορά το υπουργείο
«Όπως ξέρετε όλοι, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη υπήρχε από παλιά, ως ένα κέλυφος το οποίο εκμεταλλευόταν τις υπηρεσίες της ελληνικής αστυνομίας για να υπάρχει ως υπουργείο. Δεν είναι αυτή ορθή αντίληψη για ένα υπουργείο του 21ου αιώνα με αυτές τις αρμοδιότητες», σημείωσε ο κύριος Δένδιας.
Ιδρύεται στο υπουργείο «Γενική Διεύθυνση Οικονομικών και επιτελικού σχεδιασμού», «δηλαδή δημιουργείται διοικητικός κορμός στο υπουργείο. Μετατρέπεται σε ένα πολιτικό υπουργείο με τις υπηρεσίες του», τόνισε ο υπουργός.
Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη φιλοδοξεί να έχει μια σύγχρονη, ευέλικτη, αποδοτική, διοικητική δομή.
  • Το ΔΕΥΤΕΡΟ τμήμα του νομοσχεδίου αφορά την Ελληνική Αστυνομία
«Κάνουμε μια ριζική τομή, όπως ξέρετε η Ελληνική Αστυνομία λειτουργεί μέχρι σήμερα με ένα νομοθέτημα του 1984 και διάφορες εμβληματικές ρυθμίσεις, το οποίο βίαια, μπορώ να πω και χωρίς βαθιά μελέτη, συγχώνευσε πριν από 30 χρόνια, την Αστυνομία και την χωροφυλακή. Τώρα πια έχουμε σαφή γνώση και εμπειρία πως η αστυνομία θα μπορέσει να υπηρετήσει καλύτερα τον Έλληνα πολίτη», είπε ο κύριος Δένδιας.
Αυτό που υπογράμμισε ήταν ότι η αστυνομία θα διαρθρώνεται σε τρεις διακριτούς αυτόνομους κλάδους:
1. Της Τάξης
2.Της Ασφάλειας
3. Των Αλλοδαπών και Προστασίας των συνόρων
ΠΑΥΕΙ να υπάρχει το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας.
ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ επιτελείο ως ενισχυτική δομή των τριών αυτόνομων κλάδων.
ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ των ενδιάμεσων βαθμίδων.
«Διευκολύνουμε την ευέλικτη και αποδοτική λειτουργία της», πρόσθεσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και Δημόσιας Τάξης.
Ακόμα τόνισε ότι: «Έχουμε πολύ μεγάλες ελπίδες για τον κλάδο Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων».
ΙΔΡΥΣΗ του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Ελέγχου των Συνόρων της Μετανάστευσης και του Ασύλου.
«Σαν μια ολιστική προσπάθεια αντιμετώπισης των παράνομων μεταναστών που προσπαθούν να μπουν στην πατρίδα μας».
  • Το ΤΡΙΤΟ τμήμα του νομοσχεδίου αφορά την αναβάθμιση της εκπαίδευσης των αστυνομικών
«Οφείλει να αναβαθμιστεί δραστικά η εκπαίδευση, και στο επίπεδο της σχολής Αστυφυλάκων και των Αξιωματικών και στα Μεταπτυχιακά και στη σύνδεση με τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας και στην σύνδεση με τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της αλλοδαπής και τις μεταπτυχιακές σπουδές», είπε ο κύριος Δένδιας.
«Επίσης κάνουμε μια νέα προσπάθεια για να δεθεί αυτή η νέα αστυνομία, αν μου επιτρέψετε να την χαρακτηρίσω, και με την κοινωνία», πρόσθεσε.
ΘΕΣΠΙΖΕΤΑΙ η λειτουργία Επιτροπής Περιφερειακής Συνεργασίας και Ασφάλειας
«Ώστε να υπάρχει ομπρέλα διασύνδεσης της αστυνομίας με την κοινωνία σε επίπεδο περιφέρειας», τόνισε ο υπουργός.
Ενεργοποιείται το κεντρικό συμβούλιο Πρόληψης της Εγκληματικότητας
«Έχει ήδη οριστεί ο Πρόεδρός του και θα κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια να ενεργοποιήσουμε και τα τοπικά συμβούλια».
Ψηφιοποίηση των αρχείων της Ελληνικής Αστυνομίας
«Όλο αυτό το καινούργιο σύστημα χτίζεται πάνω σε μια αλλαγή και του τρόπου της λειτουργίας του, όσον αφορά τις δυνατότητές του στη νέα τεχνολογία. Με καλύτερη εκμετάλλευση των προγραμμάτων και του ΕΣΠΑ, τρέχουμε προγράμματα ψηφιοποίησης των αρχείων της Ελληνικής Αστυνομίας, προγράμματα επίσης, ταυτοποίησης των δακτυλικών αποτυπωμάτων και σύστημα ολοκληρωμένων ηλεκτρονικών υπηρεσιών στους πολίτες», σημείωσε ο κύριος Νίκος Δένδιας.
ΑΛΛΑΓΕΣ στην Πολιτική Προστασία και Πυροσβεστική
«Η Πυροσβεστική μετατρέπεται στον υπηρεσιακό βραχίονα της πολιτικής προστασίας της χώρας. Εκεί αλλάζει η δομή της γραμματείας της πολιτικής προστασίας, ώστε να ανταποκρίνεται στις αυξημένες αρμοδιότητές της».
  • ΡΙΖΙΚΗ ΤΟΜΗ στην Πυροσβεστική
Η Πυροσβεστική χωρίζεται με το νέο οργανόγραμμα σε δύο βασικούς κλάδους:
Στον κλάδο των επιχειρήσεων σε όλη την Ελλάδα
Στον κλάδο υποστήριξης
«Με το νομοθέτημα αυτό οι δομές σε όλα τα τμήματα του υπουργείου, τα οποία ρυθμίζει το νομοθέτημα, η εξοικονόμηση στον αριθμό των δομών ξεκινούν από το 30% και φτάνουν το 45%»
Συγχώνευση των επιχειρησιακών κέντρων
«Ώστε σε κάθε Περιφέρεια να υπάρχει ένα επιχειρησιακό κέντρο με υπεύθυνο τον αρμόδιο Αξιωματικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ο οποίος να λειτουργεί και ως  συνολικός συντονιστής αντιμετώπισης των προβλημάτων.»

Δημοσίευση σχολίου

κάνε το δικό σου σχόλιο

 
Top