0

Τι μας Συμβαίνει  μετά  από μια φυσική καταστροφή, τρομοκρατική ενέργεια η μετά την εμπειρία κάποιου  τραυματικού γεγονότος; Σαν προστατευτική ασπίδα ο άνθρωπος χρησιμοποιεί  κάποιες αντιδράσεις, όπως την Άρνηση και το Σοκ αμέσως μετά από φυσικές καταστροφές.

Το Σοκ είναι μια ξαφνική και έντονη δυσλειτουργία της συναισθηματικής μας κατάστασης που μας κάνει να νιώθουμε ζαλισμένοι και σε σύγχυση. Η Άρνηση σαν αντίδραση μας βοηθά να μην συνειδητοποιούμε άμεσα μια στρεσογόνο εμπειρία ή την υπερβολική ένταση που νιώθουμε. Μπορεί να νιώσουμε για μικρό χρονικό διάστημα σαν ναρκωμένοι η αποσυνδεδεμένοι από την κατάσταση. Καθ’ ον χρόνο η προστατευτική αυτή ασπίδα αρχίζει να υποχωρεί οι αντιδράσεις του κάθε ενός από μας ποικίλουν, παρ’ όλα αυτά οι αντιδράσεις που θα διαβάσετε παρακάτω είναι απόλυτα φυσιολογικές μετά από ένα τραυματικό γεγονός.
  • Τα συναισθήματα γίνονται έντονα και απρόβλεπτα. Μπορεί να εκνευρίζεστε περισσότερο από ότι συνήθως και η διάθεση σας να αλλάζει δραματικά. Μπορεί να νιώσετε εξαιρετικά αγχώδης ή νευρικός ή ακόμα και καταθλιπτικός.
  • Οι Σκέψεις και οι συμπεριφορές πλήττονται επίσης. Μπορεί να έχετε έντονες επαναλαμβανόμενες εικόνες και μνήμες από το γεγονός.
  • Αυτά τα φλαςμπάκ  μπορεί να εμφανίζονται χωρίς ιδιαίτερο λόγο και μπορεί να οδηγήσουν σε σωματικές αντιδράσεις όπως ταχυκαρδίες και  εφιδρώσεις. Μερικές φορές μπορεί να δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε ή να πάρετε αποφάσεις, η να νιώσετε σύγχυση.
  • Ο ύπνος και η συνήθης διατροφή μπορεί επίσης να διαταραχτούν.
  • Πονοκέφαλοι, ναυτία, ίλιγγοι, και πόνος στο στήθος, σωματικά συμπτώματα που συνήθως συνοδεύουν το στρες ίσως χρειάζονται την προσοχή του γιατρού σας. Προϋπάρχουσες νόσοι είναι πολύ πιθανόν να επιδεινωθούν λόγω του μετατραυματικού στρες που βιώνετε.
  • Οι διαπροσωπικές σχέσεις συχνά διαταράσσονται: συγκρούσεις, συχνότεροι καβγάδες με την οικογένεια, τους συνεργάτες είναι συνήθεις. Μπορεί όμως να συμβεί  και το αντίθετο:  απόσυρση από την διαπροσωπική επαφή και τις κοινωνικές υποχρεώσεις ή ευχαριστήσεις, όπως επίσης  και από αυτά που κάποτε ήταν οι συνηθισμένες δραστηριότητες συχνά αποφεύγονται.
Πως να βοηθήσετε τον εαυτό σας και άλλους

Υπάρχουν κάποια  βήματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε να επανέλθει η συναισθηματική ισορροπία και το αίσθημα του αυτοελέγχου μετά από μια φυσική καταστροφή, ένα τρομοκρατικό χτύπημα, ή κάποια άλλη τραυματική εμπειρία που βιώσατε.
  1. Δώστε στον εαυτό σας χρόνο να αναρρώσει.
  2.  Επιτρέψτε στον εαυτό σας να θρηνήσει τις απώλειες  που ζήσατε.
  3.  Προσπαθήστε να είστε υπομονετικοί με την συναισθηματική σας κατάσταση.
  4. Ζητήστε συμπαράσταση στα άτομα που ξέρετε και εμπιστεύεστε και αγαπάτε και που θα σας ακούσουν  και θα σας συμπαρασταθούν. Αλλά θυμηθείτε ότι η υποστήριξη αυτή μπορεί να είναι αδύνατη αν αυτοί οι άνθρωποι έζησαν όπως και εσείς την ίδια κατάσταση.
  5. Αναζητήστε ομάδες ψυχολογικής υποστήριξης από επαγγελματίες οι οποίοι είναι εκπαιδευμένοι και  θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε τα συναισθήματα και τις αντιδράσεις σας.
  6. Οργανώστε ξανά την ζωή σας με ρουτίνες όπως γεύματα σε προκαθορισμένη ώρα και ασκήσεις γυμναστικής ή χόμπι ή άλλες ευχάριστες δραστηριότητες.
  7. Αποφύγετε να πάρετε σημαντικές αποφάσεις για την προσωπική η επαγγελματική σας ζωή γιατί επιφέρουν επιπρόσθετο στρες.
Πότε να ζητήσετε Επαγγελματική Βοήθεια

Μερικά άτομα είναι ικανά να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την συναισθηματική και φυσική τους κατάσταση μετά από μια τραυματική εμπειρία χρησιμοποιώντας το δικό  τους προσωπικό σύστημα υποστήριξης. Αλλά αν  καταλαβαίνετε  ότι τα προβλήματα επιμένουν, δυσκολεύουν την καθημερινότητα σας και διαρκούν τότε θα ήταν θετικό για σας να επισκεφτείτε έναν επαγγελματία της ψυχικής υγείας.
Οι Ψυχολόγοι και οι γιατροί που έχουν ειδικευτεί στις υπηρεσίες της ψυχικής υγείας έχουν εκπαιδευτεί να σας βοηθήσουν να διαχειρισθείτε τις αντιδράσεις σας και να μάθετε δημιουργικούς τρόπους να αντιμετωπίσετε το συναισθηματικό σας αδιέξοδο.

Πηγή: http://www.psyhealth.gr/portal/problems/traymatikes-empeiries

Για το firemastersface Χ. Ζαφειρίου

Δημοσίευση σχολίου

κάνε το δικό σου σχόλιο

 
Top