0

         
Στις 13/4/2012 δημοσίευα άρθρο στο fire.gr για την «έξυπνη» πυροσβεστική στολή του μέλλοντος ένα χρόνο μετά τι νέο υπάρχει;
          Στην ιστοσελίδα http://www.tuvie.com με το σύνθημα Tuvie design the futureTuvie σχεδιάζει το μέλλον) βρήκα την πρόταση του Omer Haciomeroglu για τη μελλοντική προστασία κεφαλής του πυροσβέστη.
          Σήμερα ο πυροσβέστης μπαίνοντας σε ένα κτίριο γεμάτο καπνό ακολουθεί μια συγκεκριμένη διαδικασία που του επιβάλει να είναι σε επαφή με το τοίχο ή να σέρνεται στο πάτωμα καθώς ερευνά για πιθανά θύματα και ταυτόχρονα μεταφέρει βαρύ εξοπλισμό διάσωσης, με αποτέλεσμα να επιβραδύνεται η διαδικασία διάσωσης.
          Το μελλοντικό κράνος θα προσφέρει ακριβή αίσθηση της τοπογραφίας του χώρου επιτρέποντας με αυτό τον τρόπο στον πυροσβέστη να εντοπίσει γρήγορα το θύμα να προχωρήσει με άνεση προς αυτό.
          Σήμερα ο πυροσβέστης προκειμένου να αντιμετωπίσει συμβάν διάσωσης σε αστικό περιβάλλον έχει περίπου 90 δευτερόλεπτα για να εξοπλιστεί σωστά με έναν μάλλον άβολο  εξοπλισμό βάζοντας: εσωτερική κουκούλα θερμικής προστασίας – προσωπίδα αναπνευστικής συσκευής –  κράνος – συσκευή θερμικής απεικόνισης – σύστημα επικοινωνίας με τους συναδέλφους του. Στη συνέχεια με ένα σχέδιο στα χέρια θα προχωρήσει ψηλαφιστά μέχρι το θύμα.

Στο μέλλον όλα αυτά καταργούνται ο πυροσβέστης θα μπαίνει με άνεση στο κτίριο διότι  «ο καπνός θα είναι διάφανος» και θα τρέχει προς το θύμα
          Η φωτιά μέσα σε φλεγόμενο κτίριο δημιουργεί θόρυβο, οι πυροσβέστες όμως θέλουν να ακούν τους προειδοποιητικούς ήχους μια κατάρρευσης, όπως επίσης και να έχουν καθαρή επαφή με τους συναδέλφους τους άρα το νέο κράνος πρέπει να απομονώνει όλους τους κοινούς ήχους της φωτιάς.
         
          Τέλος επιθυμεί να καταγράψει τη διαδικασία για να βελτιώσει τις ενέργειές του στη επόμενη διάσωση χωρίς να μεταφέρει επιπρόσθετο βάρος.
Μετάφραση – Προσαρμογή για το http://firemastersface.blogspot.gr/ Χ. Ζαφειρίου.
  


Δημοσίευση σχολίου

κάνε το δικό σου σχόλιο

 
Top