0
  


Λίγο το design, λίγο το άρωμα, λίγο η ευκολία, λίγο η οικονομία έχουμε γεμίσει τα σπίτι μας «παγίδες υγείας» μερικές τις γνωρίζουμε και προφυλάσσουμε τον εαυτό μας άλλες όμως ούτε που τις υποψιαζόμαστε.
Για να δούμε όλες (;) αυτές τις «παγίδες υγείας» όχι τις ορατές παγίδες όπως τραυματισμός από ένα αιχμηρό αντικείμενο ή μία πτώση, δηλητηρίαση ή ηλεκτροπληξία αλλά τις αόρατες «παγίδες υγείας».
ñΑρωματικά χώρου και καθαριστικά.
Περιέχουν ουσίες οι οποίες δεν είναι τοξικές έως ότου ενωθούν με συστατικά του αέρα όπως το όζον (Ο3) και να δημιουργήσουν τοξικές ενώσεις. Από τη μια μεριά αρωματίζουν το χώρο μας από την άλλη όμως;
ñΠαρασιτοκτόνα
Περιέχουν δηλητήρια σε διάφορες μορφές τα οποία συσσωρεύονται στην ατμόσφαιρα του σπιτιού με βλαβερές για την υγεία συνέπειες.
ñΥλικά για ανάσχεσης της φωτιάς
Υλικά δηλαδή που χρησιμοποιούνται σε στρώματα, ταπετσαρίες επίπλων, αλλά και σε καλύμματα ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών από τη μία πλευρά μειώνουν τη δύναμη εξάπλωσης της φωτιάς από την άλλη όμως περιέχονται ουσίες που δηλητηριάζουν τον αέρα και ενοχοποιούνται  ότι προκαλούν σοβαρά προβλήματα υγείας.
ñΠροϊόντας πεπιεσμένου ξύλου
Η κόλλα που χρησιμοποιείται περιέχει ουσίες που προκαλούν αναπνευστικά προβλήματα και ερεθισμούς στους βλεννογόνους.
ñΝαφθαλίνη
Απομακρύνει μεν το σκόρο προφυλάσσοντας τα ρούχα μας αλλά η «μυρουδιά» είναι τοξική για τον οργανισμό μας.
ñΛαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας
Ελάχιστα ενημερωθήκαμε για το ότι οι «μαγικοί» αυτοί λαμπτήρες περιέχουν υδράργυρο με αποτέλεσμα να μην πρέπει αφ ενός να πετάγονται στα κοινά σκουπίδια  αλλά να ανακυκλώνονται προσεκτικά και αφετέρου να χρειάζεται ειδικός χειρισμός εάν σπάσουν, σημειώνω ότι καμία συσκευασία δεν αναφέρει αυτές τις ειδικές οδηγίες, οι οποίες είναι:
1.  Ποτέ μη χρησιμοποιείτε ηλεκτρική σκούπα για να καθαρίσετε τον Υδράργυρο, Η ηλεκτρική σκούπα θα μολυνθεί και θα πρέπει να πεταχτεί σε χώρο ειδικό για επικίνδυνα απόβλητα.
2.  Ποτέ μη χρησιμοποιείτε σκούπα για να καθαρίσετε τον Υδράργυρο.
3.  Ποτέ μην πλένετε σκεύη που έχουν μολυνθεί από Υδράργυρο, στο πλυντήριο πιάτων. Το αποτέλεσμα θα είναι να μολυνθεί η συσκευή καθώς και ο υπόνομος στον οποίο θα καταλήξει το νερό της συσκευής.
4.  Όλοι- συμπεριλαμβανομένων και των ζώων- πρέπει να μετακινηθούν από το σημείο που έχει υπάρξει διαρροή Υδραργύρου, να σφραγιστεί ο χώρος και να κλείσουν όλα τα συστήματα εξαερισμού.
5.  Σε περίπτωση τέτοιου ατυχήματος, μολύνονται αυτομάτως τα παπούτσια και τα ρούχα μας με αποτέλεσμα την εξάπλωση του Υδράργυρου σε όλον το χώρο του σπιτιού!
6.  Κλείνουμε κάθε είδους μηχανικό εξαερισμό.

Σημείωση: χρησιμοποιώντας γάντια και ένα βρεγμένο πανί για πέταμα μαζεύουμε τα κομμάτια προσεκτικά και στη συνέχεια αφού τα κλείσουμε προσεκτικά σε μία πλαστική σακούλα και αυτή σε δεύτερη πλαστική σακούλα καλούμε τη Πυροσβεστική να την παραλάβει, μην απορείτε καθόλου αναφέρεται  από:
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ & ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΧΗΜΕΙΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΜΗΜΑ B΄.
Το συνολικό κείμενο υπάρχει στον παρακάτω σύνδεσμο. http://www.fireservice.gr/pyr_cms_files/dynamic/c210961/attach/ydrargyros_el_GR.pdf

Κλείνω με μία φράση το σπίτι μας πολύ λίγο έχει να ζηλέψει ένα χημικό εργαστήριο ή διαφορετικά εμείς και τα αγαπημένα πρόσωπα αλλά και τα κατοικίδιά μας βρισκόμαστε στο επίκεντρο ενός ιδιότυπου χημικού πολέμου άρα χρησιμοποιούμε τα ενδεδειγμένα ΜΑΠ και αερίζουμε κατά κόρον

Για το firemastersface Χ. Ζαφειρίου

Δημοσίευση σχολίου

κάνε το δικό σου σχόλιο

 
Top