1 Μαΐου 2013


Επισήμως ξεκινά σήμερα η νέα αντιπυρική περίοδος που θα ολοκληρωθεί στις 31 Οκτωβρίου. Αν και η εξακτίνωση των περιπολικών και η επάνδρωση των πυροφυλακίων γίνεται
σταδιακά μετά τις 15 Μαΐου έως και την... 1η Ιουνίου, οι φετινές καιρικές συνθήκες αναγκάζουν την Πυροσβεστική Υπηρεσία Πύργου να βρίσκεται ήδη σε επαγρύπνηση, μιας και τα περιστατικά πυρκαγιών δεν είναι λίγα. Έτσι οι πυροφύλακες μετά τις χθεσινές δοκιμές εξοπλισμού σήμερα θα βρίσκονται στις θέσεις τους παρατηρώντας στον ορίζοντα για κάποια πυρκαγιά, ενώ και κάποια από τα περιπολικά θα λάβουν θέσεις ετοιμότητας για να επέμβουν σε συμβάντα.

Σε δηλώσεις του ο διοικητής της Π.Υ. Πύργου Νίκος Νικολακόπουλος τόνισε πως οι καιρικές συνθήκες επιταχύνουν τις διαδικασίες που
σε άλλες χρονιές θα ξεκινούσαν με την έναρξη του καλοκαιρού. Οι θερμές ημέρες που επικράτησαν μέσα στην άνοιξη και κατά τις οποίες ξέσπασαν αρκετές και σημαντικές δασικές πυρκαγιές, αλλά και η καλοκαιρινή περίοδος που φαίνεται να ξεκίνησε πρόωρα με τον υδράργυρο να ξεπερνά τους 30 βαθμούς Κελσίου, δεν αφήνουν αδιάφορους τους πυροσβέστες.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό από σήμερα θα επανδρωθούν περιπολικά της Πυροσβεστικής στις περιοχές Λάλα, Καλλιθέας και Ανήλιο, ενώ ίσως έως το τέλος της εβδομάδας θα υπάρξει άλλο ένα στο Κατάκολο.

Από την άλλη πλευρά οι πυροφύλακες πιάνουν δουλειά σε Σμέρνα, Κρυονέρι και Αγία Παρασκευή, παρακολουθώντας νυχθημερόν την περιοχή ευθύνης τους για πιθανές πυρκαγιές.
«Λαμβάνουμε τα μέτρα μας λόγω των καιρικών συνθηκών και σταδιακά μετά τις 15 Μαΐου θα αναπτυχθούν οι δυνάμεις μας έως την 1η Ιούνη. Οι πολίτες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και πρέπει να γνωρίζουν πως απαγορεύεται να ανάβουν φωτιά σε κάθε περίπτωση.

Εφιστούμε την προσοχή κυρίως στις ημιορεινές και ορεινές περιοχές του νομού μας, όπου οι περιπτώσεις πυρκαγιών είναι δύσκολες» εξήγησε ο κ. Νικολακόπουλος. Όπως είναι γνωστό στις περιπτώσεις εμπρησμού ακόμα και εξ αμελείας οι δράστες οδηγούνται στο αυτόφωρο μετά τη σύλληψή τους.

Από την άλλη ένα φαινόμενο που έχει γίνει αντιληπτό τελευταία σε πολλές περιπτώσεις πυρκαγιών είναι αυτό που εντοπίζουν οι πυροσβέστες εκχερσωμένες εκτάσεις. Σε αυτές τις περιπτώσεις ενημερώνεται το Δασαρχείο της περιοχής και από κοινού γίνονται ενέργειες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών. «Μετά το 2007 και ότι συνέβη, τις ζωές που χάθηκαν και τις χιλιάδες στρεμμάτων δασικών εκτάσεων, κάποιοι φαίνεται πως δεν έβαλαν μυαλό στην περιοχή» σχολίασε ο κ. Νικολακόπουλος.

πηγή: ilialive.gr
 
Top