Πρόταση για μέτρα κατά της λαθροϋλοτομίας για την προστασία των δασών κατέθεσε η ΚΕΔΕ στα Υπουργεία Περιβάλλοντος, Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη, τονίζοντας ότι «οι παρούσες οικονομικές συνθήκες έχουν οδηγήσει σε ανεξέλεγκτη και περιβαλλοντικά εγκληματική υλοτόμηση χωρίς κανόνες, προγραμματισμό και έλεγχο». 
Μεταξύ άλλων, προτείνει τη μετακίνηση δασικών υπαλλήλων σε θέσεις εποπτείας δασικών χώρων και την ενίσχυση με επιπλέον ανθρώπινο δυναμικό των δασικών περιοχών, στις οποίες έχει παρατηρηθεί έξαρση του φαινομένου. 
Προκειμένου να ενισχυθούν με ανθρώπινο δυναμικό οι παθούσες δασικές περιοχές και ιδίως οι είσοδοι των δασικών περιοχών, η ΚΕΔΕ συστήνει να υπάρξει αξιοποίηση εθελοντικών ομάδων, κυνηγετικών συλλόγων, προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας κ.ά.. 

Επίσης, προτείνει τη διάθεση κλιμακίων της Πυροσβεστικής για επιτήρηση των περιοχών με υποδομή αντίστοιχη με αυτήν που χρησιμοποιείται κατά τους θερινούς μήνες για την πυροπροστασία.

Τέλος, συστήνει να αναληφθεί άμεσα πρωτοβουλία με εγκύκλιο των υπουργείων για συντονισμό των κρατικών φορέων Αυτοδιοίκησης και τοπικών φορέων. 

Πηγή: ΑΜΠΕ και ΖΟΥΓΚΛΑ
 
Top