Φαινόμενο καύσης, περισσότερο ή λιγότερο εκτεταμενο, το οποίο προκαλεί ζημιές σε δάση, κτίρια, αποθήκες κλπ. Σε όλες τις περιπτώσεις η καύσιμη ύλη που τροφοδοτεί την πυρκαγιά είναι το οξυγόνο της ατμόσφαιρας.  Πρκαγιά μπορεί να προκληθεί από αμέλεια ή απροσεξιά – το 50% των περιπτώσεων από βλάβες των εγκαταστάσεων , από δόλο, από τυχαια αίτια όπως ο κεραυνός και από αυτανάφλεξη δηλαδή από το φαινόμενο της οξείδωσης που μπορεί να εκδηλωθεί για παράδειγμα σε σωρούς χόρτων, σε αποθήκες ελαιούχων ουσιών και γαιάνθρακες. Αλλοτε, για την κατάσβεση των πυρκαγιών χρησιμοποιούσαν το νερό. Σήμερα χρησιμοποιούνται διάφορα συστήματα και υλικά προσαρμοσμένα στην φύση των καιόμενων υλών. Για παραδειγμα το νερό δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην κατάσβεση εύφλεκτων υγρών διότι είναι ελαφρύτερα. 
Προφυλαχτείτε από την πυρκαγιά.
  • Αν και κανένας κανονισμός μέχρι σήμερα δεν υποχρεώνει τον εφοδιασμό μας με πυροσβεστήρα στο σπίτι, είναι το πολυτιμότερο σε μια δύσκολη στιγμή έκτακτης ανάγκης στο σπίτι. Ας τον εφοδιαστούμε και ας φροντίσουμε να μάθουμε σωστά να τον χρησιμοποιούμε.
  • Μην προσπαθήσετε να σβήσετε τη φωτιά ηλεκτρικής εγκατάστασης με νερό. Υπάρχει κίνδυνος βραχυκυκλώματος και ηλεκτροπληξίας.
  • Μην προσπαθήσετε να σβήσετε το φλεγόμενο λάδι με νερό. Χρησιμοποιήστε πυροσβεστήρα.
  • Πριν φύγουμε από το σπίτι μας, ελέγχουμε τυχόν αναμμένες οικοσκευές και βεβαιωνόμαστε ότι σβήσαμε επιτυχώς το τελευταίο μας τσιγάρο ή σπίρτο πριν αδειάσουμε το τασάκι στον κάδο απορριμμάτων.
  • Τα αρωματικά κεριά, που τόσο ομόρφυναν το χώρο μας μια βραδιά με φίλους στο σπίτι, σιγουρευτήκαμε ότι έσβησαν απολύτως πριν αποσυρθούμε για ξεκούραση;
  • Μην εγκαταλείπετε ποτέ αναμμένα τζάκια. Επίσης ελέγχετε τακτικά τις καπνοδόχους, γιατί δημιουργείται στρώμα κάπνας στα τοιχώματα και πιάνει εύκολα φωτιά.
  • Προσέχουμε  σε ποιο σημείο του τοίχου καρφώνουμε καρφιά. Μπορεί να περνούν αγωγοί ηλεκτρικού ρεύματος.
  • Δεν περνάμε ηλεκτροφόρα καλώδια, κάτω από χαλιά ή άλλα στρωσίδια. Υπάρχει κίνδυνος βραχυκυκλώματος και πυρκαγιάς από σημεία που ίσως έχουν φθαρεί και δεν έχει γίνει αντιληπτό.
  • Ποτέ δεν τοποθετούμε σύρμα ή αλουμινόχαρτο στις ηλεκτρικές ασφάλειες για να τις επιδιορθώσουμε.
  • Τα  υγρά καθαρισμού που χρησιμοποιούμε για τα χαλιά μας, τα δάπεδα, τις συσκευές είναι εύφλεκτα. Δεν ανάβουμε σπίρτα, αναπτήρες ή το διακόπτη της ηλεκτρικής συσκευής που καθαρίζουμε κατά τη διάρκεια της χρήσης τους.   Πρέπει να γνωρίζουμε ότι ακόμη και οι ατμοί τους είναι εύφλεκτοι.
  • Κατά την αποσύνδεση μιας συσκευής από την πρίζα, δεν ακουμπάμε τα γυμνά άκρα του φις. Ενδέχεται να επιστρέψει αποθηκευμένο στη συσκευή ρεύμα, ικανό να μας σκοτώσει!
  • Εξηγούμε  στα παιδιά μας πόσο επικίνδυνο είναι να «παίζουν» με σπίρτα και αναπτήρες. Επίσης δεν τα αφήνουμε να παίζουν με παιχνίδια που λειτουργούν με ηλεκτρικό ρεύμα, χωρίς να επιβλέπονται από κάποιο ενήλικα.
  • Μην τοποθετείτε καθρέπτες μπροστά από το τζάκι. Μας προσελκύουν και χωρίς να το αντιληφθούμε θα βρεθούμε πολύ κοντά στη φωτιά. Υπάρχει κίνδυνος να αρπάξουν  φωτιά τα ρούχα μας.
  • Όταν απουσιάζετε, μην αφήνετε σε λειτουργία ηλεκτρικές συσκευές ή συσκευές υγραερίου. Μην αφήνετε ανοικτά παράθυρα και μπαλκονόπορτες απ' όπου τροφοδοτείται το εσωτερικό του σπιτιού με οξυγόνο.
Ενέργειες σε περίπτωση πυρκαγιάς
Ο πανικός μπορεί να αποδειχθεί χειρότερος οδηγός. Παραμείνετε ψύχραιμοι
  • Ειδοποιήστε αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία και κλείστε τον κεντρικό διακόπτη του ηλεκτρικού ρεύματος.
  • Σε περίπτωση που το δωμάτιο έχει γεμίσει καπνό, χαμηλώστε όσο μπορείτε, γιατί ο καπνός και τα αέρια ανεβαίνουν προς τα πάνω. Ο πιο καθαρός αέρας βρίσκεται κοντά στο πάτωμα.
  • Καλύψτε τη μύτη και το στόμα σας με βρεγμένο πανί για να περιορίσετε τον καπνό που εισπνέετε.
    Αν η πυρκαγιά ξέσπασε σε κάποιο δωμάτιο του σπιτιού, βγείτε αμέσως έξω κλείνοντας την πόρτα ώστε να εμποδίσετε, έστω προσωρινά, την επέκταση του καπνού και της φωτιάς στους υπόλοιπους χώρους. Προσοχή στο πόμολο της πόρτας που θα χρειαστεί να ανοίξουμε, μπορεί να καίει υπερβολικά.Διατηρήστε την ψυχραιμία σας και κρατηθείτε γερά από τα κάγκελα της σκάλας. Σε λίγο θα βρίσκεστε στην έξοδο. Αν η φωτιά και ο καπνός  έχει απλωθεί στα χαμηλότερα πατώματα και η έξοδος είναι αδύνατη, ανεβείτε επάνω μέχρι να φτάσετε στην σκεπή, αφήστε ανοικτή την πόρτα ώστε να μην κλειδωθείτε και περιμένετε τη βοήθεια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
 
Top