Πυρκαγιά : τι προσέχουμε


-
Το κερί και άλλα στιλβωτικά για δάπεδα, έπιπλα, λουριά και μέταλλα, ξεραίνονται επειδή συνήθως τα δοχεία δεν κλείνουν καλά. Για να τα επαναφέρουμε χρησιμοποιούμε αραιωμένο νέφτι, πετρέλαιο, βενζίνη ή οινόπνευμα, υπό θέρμανση. Αυτή η διαδικασία προϋποθέτει γνώση και εμπειρία, διαφορετικά γίνεται αιτία πυρκαγιάς.
-Άμα τύχει και σας καεί το φαγητό, το πολύ - πολύ να φάτε έξω ή να τη βγάλετε με καμιά κονσέρβα. Η πυροσβεστική υπηρεσία όμως έχει αντίθετη γνώμη. Πολλές πυρκαγιές έχουν εκδηλωθεί απ' αυτή την αιτία. Προσοχή λοιπόν.
-Άλλη αιτία πυρκαγιάς είναι η εγκατάλειψη ζεστής στάχτης που μέσα της υπάρχουν πυρακτωμένα κομμάτια.
-Οι ηλεκτρικές συσκευές ή οι συσκευές αερίου πρέπει να είναι καλά προστατευμένες και να βρίσκονται επάνω σε άκαυστη βάση.
-Ρούχα που έχουν λίπος ή υφάσματα που χρησιμοποιούνται στο μαγειρείο, δεν πρέπει να τυλίγονται μαζί ή να συσκευάζονται πολύ πιεσμένα μέσα σε δοχεία, γιατί υπάρχει κίνδυνος να αναφλέγουν μόνα τους.
-Αν έχουμε τη συνήθεια να κοιμόμαστε με αναμμένο φως δίπλα στο κρεβάτι, να ξέρουμε ότι κινδυνεύουμε από πυρκαγιά που μπορεί να εκδηλωθεί από απότομη κίνηση την ώρα του ύπνου.
-Στον κήπο σας, μεμονωμένα και σκορπισμένα ξύλα γίνονται εύφλεκτα, γιατί ξεραίνονται από
τον ήλιο. Το καλοκαίρι αρκεί μια σπίθα να γίνει φλόγα με την επίδραση κάποιου ρεύματος αέρα.
-Σε μικρές αποθήκες και κελάρια ή υπόγεια – κυρίως με πρόσβαση από τον δρόμο, υπάρχουν πάρα πολλοί κίνδυνοι. Αν φυλάτε ρούχα, παλιά έπιπλα και δοχεία από εύφλεκτες ύλες πρέπει να προσέχετε τις πυρκαγιές, που μπορεί να εκδηλωθούν από αποτσίγαρα που πετάγονται από το δρόμο ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να πεταχτεί μέσα στην αποθήκη. Τα παράθυρα πρέπει να προστατεύονται ώστε να αποφεύγονται αυτοί οι κίνδυνοι.  Προσοχή όταν περνάει στο υγρό σας υπόγειο αγωγός ηλεκτρικού, που μπορεί να σκουριάσει,
-Μην αποθηκεύετε κουτιά και άλλα άχρηστα πράγματα στους κοινόχρηστους χώρους (κλιμακοστάσια, διάδρομοι, προαύλια κλπ.). Σε περίπτωση πυρκαγιάς, οι χώροι αυτοί «πνίγονται» από καπνούς, μιας και σ αυτούς υπάρχει σχεδόν πάντα ρεύμα αέρα . Αυτοί οι χώροι όμως, αποτελούν και τη μοναδική δίοδο των κατοίκων προς τον δρόμο. Αυτή ακριβώς η μοναδική έξοδος κλεισμένη από καπνούς και αντικείμενα, δημιουργεί τεράστια προβλήματα.
Τα φώτα σαν αιτία πυρκαγιάς 
Με προϋπόθεση ότι οι αγωγοί, οι ασφάλειες, οι διακόπτες κλπ έχουν συνδεσμολογηθεί
σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις και διατηρούνται σύμφωνα μ' αυτές, και ότι χρησιμοποιούνται φωτιστικά σώματα που πληρούν τους όρους ασφαλείας, ο ηλεκτρικός φωτισμός μπορεί να χαρακτηρισθεί σαν ο λιγότερο επικίνδυνος.
Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που δεν έχομε πάντοτε ηλεκτρικό φως όπως επίσης σε περίπτωση ανωμαλιών στο δίκτυο του ρεύματος, με αποτέλεσμα να καταφεύγουμε σε άλλα μέσα φωτισμού. Τότε στην ανάγκη χρησιμοποιούμε κεριά, παλιές λάμπες πετρελαίου  κ.λπ.
Η παραγωγή του φωτός συνδέεται με τη παραγωγή θερμότητας, κατά της οποίας πάντα πρέπει να προστατεύονται τα σώματα που είναι εύκολο να αναφλέγουν. Έτσι θερμαινόμενος αέρας κινείται προς τα πάνω, η θερμότητα όμως ακτινοβολείται προς όλες τις διευθύνσεις.
Το πιο απλό μέσον φωτισμού είναι το κερί. Αν και η εκλυόμενη θερμική ενέργεια απ' αυτά είναι μικρή, όμως είναι αρκετή για την ανάφλεξη όλων των εύφλεκτων σωμάτων, όπως είναι τα εύφλεκτα αέρια, τα ξύλα, τα ξερά χόρτα, κ.λπ. Η χρησιμοποίηση τους άλλωστε σαν «μέσα» εμπρησμού είναι πλέον γνωστή. Για τη κανονική χρησιμοποίηση τους πρέπει να τοποθετούνται σε ειδικό κηροπήγιο από άκαυστο υλικά, κατά τέτοιο τρόπο ώστε να αποφεύγεται το πέσιμο τους.
Ξύλινα κηροπήγια είναι επικίνδυνα γιατί αναφλέγονται όταν καεί το κερί. Επίσης κεριά δεν επιτρέπεται να τοποθετούνται σε σανίδες ή τραπέζια ή σε κομμάτια χαρτιού.
Καλά είναι τα τζάκια και οι σόμπες, αλλά να προσέχουμε και τις φωτιές.
-Οι αναμμένες σόμπες πολλές φορές προκαλούν την ανάφλεξη ξύλων που βρίσκονται δίπλα τους.
-Όταν η φωτιά κάποιας σόμπας καλυφθεί με γαιάνθρακα, τότε δημιουργούνται από το νωπό καύσιμο υλικό εύφλεκτα εκρηκτικά αέρια και ατμοί, ανακατεμένοι με αέρα. που σιγά σιγά συγκεντρώνονται στους σωλήνες της σόμπας. Αυτά μπορεί να αναφλέγουν από ένα σπινθήρα (ή όταν ανακατεύουμε τη φωτιά), κι η μεγάλη φλόγα που θα δημιουργηθεί μπορεί να προκαλέσει φωτιά σε κοντινά εύφλεκτα αντικείμενα και να προκαλέσει ισχυρή έκρηξη.
• Μπορεί η σόμπα να έχει ρωγμές οι οποίες επιτρέπουν να μπαίνει δευτερεύον ρεύμα αέρα μέσα ο αυτή. Αυτό είναι αιτία εκρήξεως που πολλές φορές προκαλεί πυρκαγιά. Έκρηξη επίσης μπορεί να προκαλέσει το γέμισμα της σόμπας με νωπό ξύλο πλούσιο σε ρητίνη, γιατί οι παραγόμενοι ατμοί της ρητίνης, παίρνουν εύκολα φωτιά και προκαλούν έκρηξη όταν ενωθούν με αέρα.
Αυτό μπορεί να συμβεί συχνά κατά την καύση κλαδιών από έλατο, κέδρο, καστανιά και κυρίως όταν η σόμπα είναι στενή (με μικρό θάλαμο καύσης).
1.     Μία σόμπα με θυρίδα που δεν κλείνει καλά, αφήνει να πέφτουν αναμμένα κομμάτια άνθρακα που είναι επικίνδυνα ιδίως όταν τα δάπεδα είναι ξύλινα.
2.     Μην ανάβετε τη δεύτερη σόμπα σας παίρνοντας φωτιά από την πρώτη. Μπορεί να πάρουν φωτιά τα ρούχα σας, χαλιά, μοκέτες και οτι άλλο βρεθεί στο δρόμο σας.
3.     Μη κρεμάτε τη μπουγάδα σας πάνω από τη σόμπα. Μπορεί να πεταχτεί σπινθήρας όταν την γεμίζετε και να πάρουν φωτιά τα ρούχα. Επίσης, μπορεί να χαλαρώσει το σχοινί που τα κρατάει, να κινηθούν τα ρούχα από κάποιο ρεύμα αέρα και να προκληθεί πυρκαγιά.
• Δεν πρέπει να αφήνετε τα παιδιά να παίζουν κοντά στη σόμπα. Πολλά δυσάρεστα μπορούν να συμβούν.
• Αν έχετε μωρό σε καροτσάκι κοντά σε αναμμένη σόμπα, μπορεί από απότομη κίνηση του μωρού ή κάποιου άλλου να κυλήσει το καροτσάκι, να έρθει σ' επαφή με τη σόμπα και να γίνει κανένα κακό.
• Απ' ότι λέει η πυροσβεστική υπηρεσία, οι πιο συχνές και επικίνδυνες φωτιές προκαλούνται από τη κακή συνήθεια να ρίχνουμε βενζίνη, οινόπνευμα, πετρέλαιο, λάδι ή λίπος επάνω σε μισοσβησμένη φωτιά για να την βοηθήσουμε να ανάψει πάλι. Αυτό συνήθως καταλήγει σε εκρήξεις πυρκαγιάς με σοβαρούς τραυματισμούς ή και θανάτους ακόμα. Από στοιχεία της πυροσβεστικής υπηρεσίας τα θύματα συνήθως είναι παιδιά, γυναίκες και κορίτσια.
• Όταν αποθηκεύουμε ξύλα κοντά στη σόμπα, συνήθως μεταξύ σόμ πας και τοίχου, πρέπει να ξέρουμε πως αυτά αναφλέγονται γρήγορα. Προσοχή λοιπόν...
 
Top