Αρ. Πρωτοκόλλου : 4690 // 02-04-2019
Παρακολουθήσαμε απ τα μέσα ενημέρωσης την ανακοίνωση της μετατροπής, της εργασιακής σχέσης 876 θέσεων, εποχικών υπαλλήλων, σε θέσεις Πυροσβεστών πενταετούς Θητείας. Η πράξη αυτή ανακοινώθηκε ως νέα πρόσληψη. Ανακοινώθηκε επίσης η πρόσληψη 56 μονίμων Πυρ/των.
Η ολοκλήρωση της «πρόσληψης» των 876 επιλαχόντων Πυροσβεστών 5ετούς θητείας απ τον διαγωνισμό του 2011, που προσλαμβάνονται επί πολλά χρόνια ως εποχικοί Πυρ/τες, αποτελεί ένα ακόμη θετικό βήμα, για την επίλυση της εργασιακής ομηρίας των εργαζομένων αυτών, δεν προσφέρει όμως τίποτα στην ενίσχυση του επιχειρησιακού μηχανισμού του Πυροσβεστικού Σώματος για την ερχόμενη αντιπυρική περίοδο που ξεκινά σε ένα μήνα.
Στην ερχόμενη αντιπυρική περίοδο «η αλλαγή του εργασιακού των 5ετών» δεν έχει να προσθέσει καμία ιδιαίτερη ενίσχυση όπως προαναφέρθηκε μιας και το 2019 είναι η τελευταία χρονιά πρόσληψης των παλαιών εποχικών υπαλλήλων του Πυροσβεστικού Σώματος, και οι 876 αποτελούν μέρος των 1500 εποχικών που προσλαμβανόντουσαν κάθε έτος απ το 2012 μέχρι και το 2019.
Ουσιαστικά δηλαδή θα χρειαστεί και νέα πρόσληψη εποχικών υπαλλήλων, εντός της Αντιπυρικής περιόδου του 2019, για να μπορούμε να πούμε ότι ενισχύεται το Πυροσβεστικό Σώμα με προσωπικό, και στην νέα αυτή πρόσληψη πιθανότατα δεν θα συμπεριληφθεί το υπάρχον και έμπειρο πλέον, εποχικό προσωπικό.
Μια νέα πρόσληψη που για να ολοκληρωθεί και να εκπαιδευθούν οι προσλαμβανόμενοι θα φθάσουμε το συντομότερο δυνατό στις αρχές Ιουλίου.
Η πρόσληψη των 56 μονίμων Πυροσβεστών που είναι οι επιλαχόντες του πίνακα του διαγωνισμού του 2012, είναι η μόνη νέα πρόσληψη που θα γίνει και βέβαια είναι ένα ουσιαστικό θετικό βήμα ενίσχυσης σε προσωπικό.
Το θετικό αυτό βήμα αμαυρώνεται όμως με την επιστροφή στα παλαιά δεδομένα εκπαίδευσης Πυροσβεστών, μιας και από σχετική πληροφόρηση, υπήρξε ενημέρωση ότι η εκπαίδευση τους, δεν θα είναι πέντε (5) εξάμηνα όπως προβλέπεται από το Ν 4249/2014 και εφαρμόζεται πλέον από το 2016-2017 και αποτέλεσε ένα απ τα ουσιαστικότερα βήματα αλλαγής και εκσυγχρονισμού του Πυροσβεστικού Σώματος
Τα παραπάνω δεν επιλύουν τα χρόνια και «φλέγοντα» προβλήματα του Πυροσβεστικού Σώματος
Η επικοινωνιακού χαρακτήρα επίδειξη της μερικής επίλυσης του εργασιακού, μικρού μέρους των εργαζομένων του Πυροσβεστικού Σώματος δεν ενισχύει τις υπάρχουσες δομές ούτε ενδυναμώνει το Πυροσβεστικό Σώμα με τον «γηρασμένο» στόλο οχημάτων, τον κατακερματισμό των υπηρεσιών, την έλλειψη εναερίων μέσων, και προσφέρει ελάχιστα στην ενδυνάμωση της οργάνωσης του επιχειρησιακού σχεδιασμού που παραμένει σχεδόν ο ίδιος παρά τη περσινή τραγωδία στο «Μάτι».
Ας ελπίσουμε ότι τα ανωτέρω δεν έγιναν ως προεκλογική εξαγγελία αλλά θα ακολουθήσουν και άλλες ουσιαστικές αποφάσεις ενίσχυσης και θωράκισης του Πυροσβεστικού Σώματος, ακόμη και μέχρι την έναρξη της εφετινής αντιπυρικής περιόδου.
Η απουσία της ηγεσίας του Σώματος, αλλά και έστω ενός εκπροσώπου απ το σύνολο των μονίμων εργαζομένων του Πυροσβεστικού Σώματος απ τα «τεκταινόμενα» της επικοινωνίας είναι ορατή, επίσης και ουσιαστική, όπως είναι και πραγματικό γεγονός το ότι μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει ούτε ένα βήμα ενίσχυσης, έστω του ηθικού όλων των υπολοίπων εργαζομένων στο Πυροσβεστικό Σώμα.
Ένα καλά οργανωμένο Κράτος, καλά εξοπλισμένες υπηρεσίες, με εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό, και ουσιαστικά ενεργούς πολίτες, θα μπορέσει να αντιμετωπίσει φυσικές καταστροφές και ιδιαίτερα δασικές Πυρκαγιές που με τα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής ενεργούν ως πραγματική «ασύμμετρη απειλή». Ευτυχώς βέβαια που υπάρχουν οι «χορηγίες» φορέων και ιδιωτών που ευελπιστούμε να συνδράμουν στην ενδυνάμωση του «Πυροσβεστικού μηχανισμού». Κρούοντας το καμπανάκι του κινδύνου προς κάθε κατεύθυνση τονίζουμε ότι ο κίνδυνος επανάληψης της Τραγωδίας είναι ορατός, σε πολλές περιοχές της Χώρας και οι δίδοντες την καθημερινή μάχη, από όποια θέση, δεν δύνανται να αποτελούν τα εξιλαστήρια θύματα, παράλληλα με τα θύματα των καταστροφών, όταν η επίσημη πολιτεία δεν προβαίνει σε καμία ενέργεια ενίσχυσης τους, αλλά και θωράκισης της Ελληνικής κοινωνίας,
Δημοσίευση σχολίου
κάνε το δικό σου σχόλιο