0

Σε ύφεση βρίσκεται η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την περασμένη Τρίτη στο δάσος της Στροφυλιάς στην περιοχή Κουνουπέλι Ηλείας, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να παραμένουν στην περιοχή για τυχόν αναζωπυρώσεις.
Η πυρκαγιά ελέγχεται περιμετρικά, ωστόσο η ιδιομορφία που παρουσιάζει η περιοχή λόγω του μεγάλου όγκου φυλλοτάπητα (κλαδιά, κουκουνάρια, βελόνες) επιβάλλουν τη διαρκή πυρόσβεση καθώς τα συγκεκριμένα υλικά λειτουργούν ως "κάρβουνο" που σιγοκαίει.
Σύμφωνα με τον Περιφερειακό Διευθυντή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δυτικής Ελλάδας Ευθύμιο Γεωργακόπουλο, η πυρκαγιά ελέγχθηκε από την πρώτη ημέρα εκδήλωσης της. Στις 6 το πρωί της Τετάρτης είχε ολοκληρωθεί η κατάσβεση, ωστόσο λόγω της ιδιαιτέροτητας που παρουσιάζει η περιοχή κρίνεται απαραίτητη η συνεχής επιχείρηση των Πυροσβεστών.
"Η κατάσβεση της ήταν άθλος, δεδομένων των συνθηκών και του εκρηκτικού κλιματος που διαμορφώθηκε. Οι Πυροσβέστες έδωσαν το είναι τους", δήλωσε στο tempo24.gr ο κ. Γεωργακόπουλος. 


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΟΤΥΧΙΟΥ - ΣΤΡΟΦΥΛΙΑΣ
Υπό έλεγχο είναι η φωτιά που ξέσπασε στις 2 Απριλίου και λίγο πριν τις 16.00 σε τμήμα του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς και συγκεκριμένα στο δάσος Στροφυλιάς στην περιοχή Κουνουπέλι. Η πυρκαγιά έκαψε κατ’ εκτίμηση πάνω από 1.500 στρέμματα Χαλεπίου Πεύκης (Pinus halepensis). Οι πυροσβέστες έδωσαν μάχη με το χρόνο καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας και της νύχτας έως αργά το πρωί της επόμενης μέρας, που τέθηκε η φωτιά υπό έλεγχο.
Ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς και Κυπαρισσιακού Κόλπου με αφορμή το γεγονός αυτό θέλει να τονίσει τη μεγάλη οικολογική καταστροφή που προκλήθηκε για το μοναδικό δασικό οικοσύστημα, δυστυχώς για άλλη μια φορά.
Η περιοχή που πλήγηκε από τη φωτιά χωροθετείται εντός της Ζώνης Α-Περιοχή Προστασίας της Φύσης του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς (ΚΥΑ 12365/2009 ). Ακόμα βρίσκεται εντός περιοχών του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου «Natura 2000» και συγκεκριμένα εντός της Ζώνης Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ-SPA) για τη διατήρηση των άγριων πτηνών με βάση την Οδηγία 2009/147/EC, με κωδικό GR2320011 «Υγρότοποι Καλόγριας – Λάμιας και Δάσος Στροφυλιάς» και εντός της Ειδικής Ζώνης Διατήρησης (ΕΖΔ-SCI) σύμφωνα με την Οδηγία 92/43/ΕΟΚ για την διατήρηση των φυσικών οικοτόπων (ενδιαιτημάτων) καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας, με κωδικό GR 2320001: Λ/θ Καλόγριας. Δάσος Στροφυλιάς και έλος Λάμια, Άραξος» (Ν.3937/2011). Περιλαμβάνεται επίσης στην περιοχή που έχει χαρακτηρισθεί ως Υγρότοπος Διεθνούς Σημασίας και προστατεύεται από τη Σύμβαση Ramsar (Ν.Δ. 191/74).
Ο κίνδυνος της πυρκαγιάς είναι η μεγαλύτερη απειλή για το δάσος γιατί απειλεί άμεσα την ύπαρξη του με πλήρη ή μερική εξαφάνιση. Οι πιέσεις που δέχεται, ως αποτέλεσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας, δεν είναι λίγες. Οι καταπατήσεις, η λαθροθηρία, η λαθροϋλοτομία, η υπερβόσκηση, η χωρίς σχεδιασμό τουριστική ανάπτυξη έχουν υποβαθμίσει το περιβάλλον, δείχνοντας έλλειψη σεβασμού προς το μοναδικό αυτό οικοσύστημα. Κάθε ιδιωτική ή δημόσια πρωτοβουλία και κάθε μελλοντικός σχεδιασμός για τη συγκεκριμένη περιοχή θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη το καθεστώς προστασίας της περιοχής.
Ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς και Κυπαρισσιακού Κόλπου αποτελεί μηχανισμό επιτήρησης από την ελληνική πολιτεία ώστε να διασφαλίζει την εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας στην περιοχή ευθύνης του. Ο Φορέας Διαχείρισης επισημαίνει την ανάγκη έγκρισης ενεργειών και λήψης άμεσων μέτρων, προκειμένου να εκτιμηθεί το μέγεθος της καταστροφής και να διευκολυνθεί η αποκατάσταση του οικοσυστήματος.
Η προστασία της φύσης και η διατήρηση των αξιών της για τις επόμενες γενιές είναι ευθύνη και υποχρέωση όλων.
Μαρία Παπαγιαννακοπούλου

Δημοσίευση σχολίου

κάνε το δικό σου σχόλιο

 
Top