Πέντε χώρες-μέλη της Ε.Ε. αποχώρησαν από την αποκαλούμενη ομάδα "Φίλοι της Μακεδονίας", απογοητευμένες από το γεγονός ότι οι πολιτικοί παράγοντες της ΠΓΔΜ αδυνατούν να καταλήξουν σε μία συμφωνία για την επίλυση της βαθιάς πολιτικής κρίσης στην οποία έχει περιέλθει η χώρα, γράφει η καλά ενημερωμένη ειδησεογραφική ιστοσελίδα των Σκοπίων "Novatv".
Η άτυπη αυτή ομάδα φίλων της ΠΓΔΜ αποτελούνταν από 15 χώρες-μέλη της Ε.Ε. (Σουηδία, Φινλανδία, Δανία, Μεγάλη Βρετανία, Βέλγιο, Λιθουανία, Λετονία, Εσθονία, Πολωνία, Τσεχία, Ουγγαρία, Σλοβενία, Κροατία, Αυστρία και Σλοβακία), όμως πρόσφατα πέντε από αυτές (η Σουηδία,η Φινλανδία,η Δανία, η Μεγάλη Βρετανία και το Βέλγιο) αποχώρησαν από αυτήν αναφέρει η ιστοσελίδα, σε ανταπόκριση της από τις Βρυξέλλες.
Όπως σημειώνει η ιστοσελίδα,η ομάδα αυτή των φίλων της ΠΓΔΜ στις Βρυξέλλες, παρά τον άτυπο χαρακτήρα της, εκφράζει με σαφήνεια τις πολιτικές θέσεις των κυβερνήσεων των χωρών από τις οποίες αποτελείται, σχετικά με την ευρωπαϊκή προοπτική της ΠΓΔΜ, την οποία και υποστήριζε απερίφραστα. Ωστόσο, με την κλιμάκωση της πολιτικής κρίσης στην ΠΓΔΜ, αρκετές ισχυρές χώρες της Ε.Ε. έχουν χάσει την υπομονή τους.
Οι εκπρόσωποι της Ελλάδας και της Βουλγαρίας στις Βρυξέλλες είχαν τακτικά πρόβλημα με αυτές τις 15 χώρες, οι οποίες τους ασκούσαν ισχυρή πίεση να μην προσκομίζουν εμπόδια σχετικά με την ευρωπαϊκή πορεία της ΠΓΔΜ και να επιτρέψουν την άνευ όρων έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ με την Ε.Ε σημειώνει η ιστοσελίδα "Novatv", η οποία επικαλείται υψηλόβαθμη διπλωματική πηγή στις Βρυξέλλες.
Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα, η "πίεση" από τις 15 χώρες της ομάδας των φίλων της ΠΓΔΜ έχει σχεδόν εξανεμιστεί, διότι το εμπόδιο για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ με την ΕΕ δεν είναι πλέον η Αθήνα και η Σόφια, αλλά η προβληματική εσωτερική πολιτική κατάσταση στην ΠΓΔΜ, η οποία αναγκάζει αρκετές χώρες της Ε.Ε. να εκτιμούν πλέον ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να αποσύρει τη σύσταση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια ή να απευθύνει μία σοβαρή προειδοποίηση, αναφέρει η ιστοσελίδα "Novatv".
Η ΠΓΔΜ έλαβε το 2005 καθεστώς υποψήφιας χώρας προς ένταξη στην Ε.Ε, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από το 2009 μέχρι σήμερα, έχει απευθύνει έξι φορές σύσταση προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να ξεκινήσει η χώρα τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ Ωστόσο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν έχει υιοθετήσει τις συστάσεις αυτές.
Τις επόμενες ημέρες η Επιτροπή θα δημοσιοποιήσει τις ετήσιες εκθέσεις προόδου για τις υποψήφιες προς ένταξη στην ΕΕ χώρες (Τουρκία, ΠΓΔΜ , Σερβία, Μαυροβούνιο, Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη) . Όπως σημειώνουν αρκετά μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων, η έκθεση που θα περιέχει τις περισσότερες επικρίσεις θα είναι αυτή για την ΠΓΔΜ, λόγω της παρατεταμένης πολιτικής κρίσης στη χώρα και της υποχώρησης των δημοκρατικών διαδικασιών σε αυτήν.
Το ερώτημα που απασχολεί τους πολιτικούς και διπλωματικούς κύκλους στα Σκόπια είναι εάν η Επιτροπή, στην έκθεση προόδου που θα δημοσιοποιήσει για την ΠΓΔΜ, διατηρήσει τη σύσταση προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ, δεδομένου ότι το τέλμα στις συνομιλίες μεταξύ της κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για την επίλυση της πολιτικής κρίσης παραμένει.
Όπως μεταδίδουν αρκετά μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων, κατά πάσα πιθανότητα η Επιτροπή θα διατηρήσει τη σύσταση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ, υπό την προϋπόθεση όμως της πιστής εφαρμογής της συμφωνίας επίλυσης της πολιτικής κρίσης στη χώρα.
Θα πρόκειται δηλαδή για μία «σύσταση υπό όρους» (conditional), κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά από την μεριά των Βρυξελλών.
Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συντάξει και νέα έκθεση προόδου για την ΠΓΔΜ, το πρώτο εξάμηνο του 2016, αφιερωμένη στην πορεία υλοποίησης της συμφωνίας για την επίλυσης της πολιτικής κρίσης στη χώρα.
Οι αρχηγοί των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων της ΠΓΔΜ είχαν καταλήξει σε μία συμφωνία, στις 15 Ιουλίου, για την επίλυση της πολιτικής κρίσης, με τη μεσολάβηση του Επιτρόπου για τη Διεύρυνση της ΕΕ Γιοχάνες Χαν.
Ωστόσο, η εφαρμογή της συμφωνίας , η οποία προβλέπει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στη χώρα στα τέλη Απριλίου του 2016, έχει περιέλθει σε τέλμα.
Η ΕΕ έχει προειδοποιήσει πως εάν οι πολιτικοί αρχηγοί της ΠΓΔΜ δεν κατορθώσουν, τις επόμενες ημέρες, να συμφωνήσουν για την εφαρμογή της συμφωνίας, τότε αυτή κινδυνεύει με κατάρρευση και η διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών τον Απρίλιο του 2016 τίθεται υπό αμφισβήτηση.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ