Κατάθεση φωτιά του τέως υπουργού στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας - «Όλα τα έγγραφα από τους Πυρήνες της Φωτιάς έχουν τα ίδια που λενε και διάφοροι υπουργοί» - «Δεν κάνω πίσω, δεν φοβάμαι, θα με σκοτώσουν;» - Σήμερα θα καταθέσει αίτηση στον Άρειο Πάγο να του δοθούν οι κασέτες της ΕΥΠ με τις συνομιλίες όπου έχουν καταγραφεί απειλές κατά της ζωής του
Σε ανοικτή πληγή εξελίσσεται για την κυβέρνηση η υπόθεση Πανούση, καθώς ο πρώην υπουργός επιμένει στις καταγγελίες του και στις αιτιάσεις για τον ρόλο των συναδέλφων του υπουργών, ενώ ξεκαθάρισε χθες μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ότι “πίσω δεν κάνω, τί θα με σκοτώσουν; κάποιος θα το χρεωθεί”.
Παρά τις ανακολουθίες του κ. Πανούση, από τις πολλές εμφανίσεις του στα Μέσα Ενημέρωσης, η κυβέρνηση είναι εκτεθειμένη:
-από την μία υποβαθμίζει συστηματικά τις απειλές κατά της ζωής του πρώην υπουργού,
-στο πολιτικό πεδίο οργανώνει επιχείρηση απαξίωσης του πρώην υπουργού με διαρροές του Μεγάρου Μαξίμου και δηλώσεις υπουργών
-παράλληλα στο διαστικό πεδίο στρέφεται εναντίον του κ. Πανούση για παράνομη κατοχή εγγράφων προκειμένου να εμποδίσει να δουν το φως της δημοσιότητας στοιχεία της υπόθεσης.
Ως απάντηση σήμερα ο Γιάννης Πανούσης θα καταθέσει αίτηση στον αρμόδιο αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου να του δοθούν οι κασέτες της ΕΥΠ με τις συνομιλίες όπου έχουν καταγραφεί απειλές κατά της ζωής του. Πρόκειται για τις συνομιλίες που τεκμηριώνουν τα στοιχεία που κατέθεσε στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου όταν κλήθηκε από την κυβέρνηση. Σημείωσε δε, μιλώντας χθες στην αρμόδια Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ότι “ ελπίζω ότι δεν θα έχουν καταστραφεί οι κασέτες. Γιατί αλλιώς θα μιλάμε για gate τύπου Αμερικής -βάλτε εσείς μπροστά όποιον προσδιορισμό θέλετε”.
Η υπόθεση θα έχει συνέχεια καθώς η Επιτροπή της Βουλής αποφάσισε να καλέσει την επόμενη εβδομάδα για ακρόαση τον υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο. Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε λόγο για σκληρό παρακράτος και ζήτησε να κληθεί ο πρωθυπουργός που όπως είπε έχει την συνολική ευθύνη.
Ο κ. Πανούσης επανέλαβε επισήμως στην Επιτροπή της Βουλής ότι ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ενήμερος από τον διοικητή της ΕΥΠ, Γιάννη Ρουμπάτη. “Ζήτησα από τον διοικητή της ΕΥΠ να ενημερώσει τον πρωθυπουργό και δεν έγινε τίποτα”, ανέφερε χαρακτηριστικά. Επανήλθε στις απειλές κατά της ζωής του λέγοντας: «Το γεγονός ότι δεχόμουν απειλές είναι καταγεγραμμένο και γνωστό αλλά και με την ανακοίνωση των αδελφών Τσάκαλου είναι αυταπόδεικτο. Τον κίνδυνο ζωής δεν μπορούν να τον κρίνουν απέξω κάποιοι υπουργοί. Ήρθαν οι αδελφοί Τσάκαλοι και τους έβαλαν στην θέση τους”.
Ο κ. Πανούσης πάντως επιμένει στο αίτημά του να δει τον πρωθυπουργό: «Διαχειρίζονται λάθος το όλο θέμα, προσπάθησα να κατεβάσω τους τόνους, ζητάω να δω τον Αλ. Τσίπρα γιατί δεν έχω σε κανέναν άλλο εμπιστοσύνη και αν τον δω δεν θέλω να έχει κανέναν δίπλα του».
Στην υπόθεση παρενέβη ο πρωήν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος ο οποίος σε δήλωσή του ανέφερε ότι «Η ακρόαση του πρώην αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη στην Επιτροπή θεσμών και διαφάνειας της Βουλής ανέδειξε δέκα μείζονος σημασίας θεσμικά ζητήματα που τις προηγούμενες ημέρες καταβλήθηκε συστηματική προσπάθεια να χαθούν πίσω από αστυνομικού ή δικονομικού χαρακτήρα λεπτομέρειες και προσχηματικά επιχειρήματα αντιπερισπασμού.
Σημειώνει δε μεταξύ άλλων ότι ότι προκύπτει πως: “ Πολιτικό στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος που φέρει επιπλέον την ιδιότητα συμβούλου του Υπουργού Δικαιοσύνης προκύπτει ότι διαπραγματευόταν με κρατουμένους σχετιζόμενους με τρομοκρατικές οργανώσεις, νομοθετικές πρωτοβουλίες όχι μόνο σωφρονιστικού, αλλά και δικονομικού / αποδεικτικού περιεχομένου ( όπως η αποδεικτική σημασία του γενετικού υλικού). Προκύπτει επίσης ότι στις συζητήσεις αυτές ο διαπραγματευόμενος εκ μέρους του Υπουργού Δικαιοσύνης και του κυβερνώντος κόμματος στοχοποιεί ως εμπόδιο για την προώθηση τέτοιων «ευνοϊκών» νομοθετικών ρυθμίσεων τον τότε Υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Το συμβάν προσβάλλει τον πυρήνα της νομοθετικής αρμοδιότητας της Βουλής και αναδεικνύει μια πρωτοφανή ενδοκυβερνητική τριβή της οποίας παράμετρος καθίστανται κρατούμενοι καταδικασμένοι ή υπόδικοι για πράξεις τρομοκρατίας. Τίθεται θέμα καταδολίευσης της νομοθετικής αρμοδιότητας της Βουλής και της νομοθετικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης”. Υποστηρίζει δε ότι πρέπει να κληθούν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ο Πρωθυπουργός, οι Υπουργοί Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη, ο Διοικητής της ΕΥΠ και ο μέχρι πρότινος επικεφαλής της Υπηρεσίας εσωτερικών υποθέσεων της ΕΛΑΣ”.
http://www.protothema.gr/