Το ποσοστό αναπλήρωσης που θα εφαρμόζεται πλέον ενιαία στην μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού 



Το ποσοστό αναπλήρωσης που θα εφαρμόζεται πλέον ενιαία στην μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού είναι το κλειδί που θα κρίνει το ύψος των περικοπών στις ήδη καταβαλλόμενες, αλλά και στις νέες συντάξεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά προτείνει το ποσοστό αναπλήρωσης, που σήμερα κυμαίνεται κατά μέσο όρο στο 70 με 80% του συντάξιμου μισθού, να πέσει στο 65%, για τουλάχιστον 35 έτη ασφάλισης, 57% δηλαδή για τις κύριες και 8% για τις επικουρικές. Με τους δανειστές να εμμένουν στην πρόταση τους να μην ξεπερνάει το 55%, 48% για τις κύριες και 7% για τις επικουρικές.

Στην περίπτωση που γίνει αποδεκτή η πρόταση της κυβέρνησης, η περικοπή εκτιμάται από 10 έως 20% για τις καταβαλλόμενες συντάξεις, κυρίως για τις υψηλές.

Η πρόταση των δανειστών οδηγεί σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις σε περικοπές ακόμη και 30 η 40%.

Από τις προτεινόμενες αλλαγές αναμένεται να επηρεαστούν όσοι έχουν βγει στη σύνταξη με ποσοστό αναπλήρωσης πάνω από 70%.

Στη ζώνη υψηλού κινδύνου μπαίνουν και οι περίπου 50.000 συνταξιούχοι που υπολογίζεται ότι έχουν αποχωρήσει την τελευταία 15ετία με προγράμματα εθελουσίας εξόδου από ΔΕΚΟ και τράπεζες, ιδίως όσοι συνταξιοδοτήθηκαν πολύ πριν από την ηλικία των 60 ετών.

Ειδικά για τις επικουρικές, το βασικό σενάριο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση προβλέπει κλιμακωτές περικοπές που μεσοσταθμικά θα φτάσουν στο 6 με 7% για όσους λαμβάνουν επικουρική σύνταξη άνω των 170 ευρώ. (711.000 δικαιούχοι).

Στόχος του υπουργείου εργασίας είναι να είναι μην υπάρξουν περικοπές για όσους λαμβάνουν επικουρική σύνταξη κάτω από το ποσό αυτό. (385.000 δικαιούχοι).

Ενώ μεγαλύτερο εκτιμάται ότι θα είναι το ψαλίδι για τις επικουρικές άνω των 400 ευρώ (82.000 δικαιούχοι).

Ζητούμενο παραμένει και η πρόσθετη βασική σύνταξη ύψους 220 ευρώ, την οποία λαμβάνουν αυτή τη στιγμή περίπου 180.000 δικαιούχοι του πρώην ΤΕΒΕ. Πρόκειται για το μη ανταποδοτικό μπόνους που οι θεσμοί πιέζουν να κοπεί, στο πλαίσιο μείωσης της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 2,25 δις ευρώ, για το διάστημα 2015-2016.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έχουν γίνει, εάν το συγκεκριμένο τμήμα της σύνταξης περικοπεί, στα ταμεία του ΟΑΕΕ αναμένονται περίπου 25 εκατομμύρια ευρώ το μήνα.


ΠΟΝΤΙΚΙ
 
Top