Στην Ελλάδα οι εκτεταμένες πυρκαγιές, που οδηγούν σε μεγάλες δασικές καταστροφές, αποτελούν ολοένα και μεγαλύτερη απειλή για το οικοσύστημα, για το πράσινο αλλά και για τους ίδιους τους ανθρώπους. Δεν είναι όμως μόνο η Ελλάδα που υποφέρει από τέτοιου είδους φυσικές καταστροφές.
Οι μεγάλες φωτιές που έπιασαν κατά μήκος και πλάτος των Η.Π.Α πριν από περίπου 10 ημέρες, οδήγησαν σε μια πολύ σημαντική έρευνα. Σύμφωνα με αυτήν, το χρονικό διάστημα που οι πυροσβέστες θα πρέπει να βρίσκονται σε επιφυλακή, χρόνο με τον χρόνο γίνεται και μεγαλύτερο. Αυτό διότι οι πιθανότητες να εξελιχθούν πυρκαγιές αυξάνονται, ενώ ταυτόχρονα αυξάνονται και οι μέρες «κόκκινου συναγερμού».
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το γνωστό επιστημονικό περιοδικό Nature, σε βάθος 35 χρόνων το διάστημα της «κόκκινης» περιόδου έχει αυξηθεί κατά 20% παγκοσμίως. Αυτό φυσικά έχει άμεσο αντίκτυπο στο περιβάλλον. Οι περιοχές που έχουν τυλιχθεί στις φλόγες τις 3μιση τελευταίες δεκαετίες, έχουν αθροιστικά σχεδόν διπλάσια έκταση από παλιότερα.
Αυτό φυσικά επηρεάζει άμεσα το οικοσύστημα αλλά και τους ανθρώπους. Παράλληλα όμως επηρεάζει αρνητικά και την οικονομία. Υπολογίζεται πως κατά μέσο όρο οι Η.Π.Α ξοδεύουν 1.7 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως στην καταπολέμηση των πυρκαγιών. Σε δύσκολες καταστάσεις δε, τα χρηματικά ποσά αυξάνονται δραματικά. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Αυστραλίας το 2005, όπου χρειάστηκαν 9.5 δισεκατομμύρια δολάρια.
Στις επόμενες δεκαετίες, οι επιστήμονες φοβούνται πως το φαινόμενο θα χειροτερέψει. Το διάστημα «κόκκινου συναγερμού» υπολογίζεται πως έχει αυξητικές τάσεις. Αρκετές περιοχές που ως και σήμερα δεν αντιμετωπίζουν κίνδυνο πυρκαγιάς, σε λίγα χρόνια προβλέπεται πως δεν θα έχουν την ίδια τύχη.
Σύμφωνα με την έρευνα του Nature, μόλις στο 10% της παγκόσμιας χερσαίας έκτασης έχουν μειωθεί οι φυσικές καταστροφές. Στα υπόλοιπα εννιά δέκατα της Γης, οι φωτιές έχουν αυξηθεί τα τελευταία 35 χρόνια. Φυσικά, η Ελλάδα δεν αποτελεί ένα από τα... ευχάριστα δείγματα της έρευνας.
http://www.iefimerida.gr/