0


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΒΑΣΩ ΒΗΤΤΑ


Τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν αύξηση των πυρκαγιών το πρώτο τετράμηνο του 2012 σε σχέση με το αντίστοιχο του 2011, γι’ αυτό η προετοιμασία και η ετοιμότητα των Π.Υ., των δήμων και όλων των εμπλεκομένων φορέων πρέπει να είναι αυξημένη, όπως τονίζει ο Διοικητής της Π.Υ. Μεσολογγίου Αντιπύραρχος Θόδωρος Βασιλάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΑΙΧΜΗ.

Η νέα αντιπυρική περίοδος ξεκίνησε από 1η Μαίου. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Μεσολογγίου αλλά και γενικότερα η κρατική μηχανή είναι έτοιμη για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών.
Πρέπει να καταλάβουμε όλοι, ότι η αντιπυρική περίοδος δεν αναβάλλεται και οι κάθε είδους απειλές που μπορεί να στοχεύσουν την πολιτική προστασία της χώρας, δεν ανακόπτονται από προεκλογικές περιόδους. Είναι γεγονός ότι το Πυροσβεστικό Σώμα ρίχνεται στη μάχη με λιγότερες θέσεις πυροσβεστών, ενώ με την πρόσληψη 4000 Πυρ/των 5ετούς υποχρέωσης από 5500 συμβασιούχους πυροσβέστες (20 απ’ αυτούς στην Υπηρεσία μας) και μη γνωρίζοντας ακόμη για την πρόσληψη των 1500 συμβασιούχων που υπολείπονται της πραγματικής συνολικής δύναμης μειώνουν επικίνδυνα το βαθμό ετοιμότητας του Πυρ/κού Σώματος για την εφαρμογή του επιχειρησιακού σχεδιασμού της αντιπυρικής περιόδου. Μέχρι σήμερα αγνοείται η χρηματοδότηση των έργων και μέτρων πρόληψης (αποψίλωση, καθαρισμοί δασικών δρόμων, αντιπυρικών ζωνών, κ.λ.π.) από τους συναρμόδιους φορείς και υπηρεσίες, που όσο καθυστερούν σε συνδυασμό με την μεταβολή του κλίματος, δημιουργούν φόβους. Οι πιστώσεις για δαπάνες συντήρησης οχημάτων, ακόμα και σε βασικά όπως τα ελαστικά τους έχουν μειωθεί δραματικά. Παρόλα αυτά η Π.Υ Μεσολογγίου έχει σε πλήρη ετοιμότητα τον μηχανολογικό της εξοπλισμό που χρησιμοποιεί στη δασοπυρόσβεση.. μετά και την τοποθέτηση ελαστικών σε οχήματα, μέσω δωρεάς του Δήμου Ξηρομέρου το 2011.

Στην υλοποίηση του μηχανισμού δασοπυρόσβεσης τι μέτρα λαμβάνει η Υπηρεσία σας, ώστε επιχειρησιακά να είναι έτοιμη;
Έχει συνταχθεί όπως κάθε έτος, το νέο επικαιροποιημένο, σχέδιο αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών του Ν. Αιτωλοακαρνανίας που περιλαμβάνει την Π.Υ Μεσολογγίου και αφορά τις απαιτούμενες ενέργειες για έγκαιρη επισήμανση και αναγγελία της πυρκαγιάς, την οργάνωση,τη διαχείριση και το συντονισμό των δυνάμεων πυρόσβεσης, ώστε η επέμβαση να είναι άμεση και αποτελεσματική. Γίνεται διασπορά πυροσβεστικών οχημάτων (περιπολικά), λειτουργία πυροφυλακίου, εκπομπή μικτού περιπόλου με συνδρομή Στρατού - ΕΛ.ΑΣ κ.α. Παράλληλα παρακολουθείται ευαίσθητη δασική περιοχή μέσω κάμερας. Η Υπηρεσία μας διαθέτει αξιόλογο στόλο οχημάτων και βρισκόμαστε στο στάδιο αποκατάστασης μικροβλαβών οχημάτων με αναμονή εγκρίσεων προυπολογισμών από το Αρχηγείο Πυροσβεστικού Σώματος. Το πυροσβεστικό προσωπικό καλύπτει σε αριθμό την οργανική δύναμη, ωστόσο υπάρχει μία κενή θέση Αξιωματικού που ίσως καλυφθεί στις τακτικές μεταθέσεις του 2012. Παράλληλα προσλήφθηκαν 20 άτομα Πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης και αναμένουμε να ενισχυθεί η Υπηρεσία μας με επτά ακόμη άτομα από το πρώην εποχικό προσωπικό δασοπυρόσβεσης, εφόσον εγκριθούν από τα αρμόδια Υπουργεία οι ανάλογες πιστώσεις, προσωπικό που θα συμβάλλει αποφασιστικά στην καταστολή των δασικών πυρκαγιών όπως και τα προηγούμενα έτη. Πρέπει να γνωρίζετε, ότι στην προσπάθειά μας, είναι απαραίτητη και μία υπεύθυνη στάση από την πλευρά των πολιτών που μπορούν να συνδράμουν είτε αυτόνομα είτε ως κατηγορίες εθελοντικών ομάδων πυρόσβεσης.

Πως αξιοποιούνται οι εθελοντικές ομάδες και ιδιαίτερα της περιοχής..
Να διευκρινήσω ότι υπάρχουν εθελοντικές ομάδες που υπάγονται στα μητρώα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, εθελοντές του Πυροσβεστικού Σώματος και ομάδες που δρουν αυτόνομα.
Ηδη, ξεκινάει από στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος, η διαδικασία πιστοποίησης και εκπαίδευσης των εθελοντών της Πολιτικής Προστασίας που εμπλέκονται στη δασοπυρόσβεση. Στην περιοχή μας υπάρχουν δύο εθελοντικές οργανώσεις ΟΜΑΔΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΔΙΑΣΩΣΗΣ και ΠΡΟ.Τ.Ε.Κ.Τ.Α. Οι δράσεις τους για υποστήριξη του έργου μας, θα αποτελούν μέρος του επιχειρησιακού σχεδιασμού της Υπηρεσίας μας, ώστε να είναι ουσιαστική η προσφορά τους. Με προτασή μου στο Συντονιστικό Τοπικό Όργανο του Δήμου, θα βοηθούν στη συμπληρωματική επιτήρηση δασών κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου που στόχο θα έχει την άμεση αναγγελία της πυρκαγιάς και αν είναι δυνατό, όχημα του Δήμου που το καλοκαίρι πρέπει να έχει προσαρμοσμένη πυροσβεστική αντλία, να επανδρώνεται από τα μέλη της εθελοντικής ομάδας.

Σχετικά με τον καθαρισμό των οικοπεδικών χώρων, τι γίνεται με τους αυτούς που δεν προβαίνουν σε καθαρισμό;
Ο Δήμος να κάνει εντοπισμό των οικοπεδικών ακάλυπτων αυτών χώρων. Από την εφαρμογή του νόμου του Καλλικράτη και σύμφωνα με τις ισχύουσες πυροσβεστικές διατάξεις, είναι υποχρεωτικός ο καθαρισμός, από τους ιδιοκτήτες αυτών των χώρων, που βρίσκονται εντός πόλεων, κωμοπόλεων και οικισμών και σε απόσταση μέχρι 100 μέτρων από τα όριά τους και σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων προβλέπεται η υποχρέωση αυτεπάγγελτου καθαρισμού από τους Δήμους. Σε βάρος εκείνων που δεν συμμορφώνονται επιβάλλεται πρόστιμ το οποίο και αποτελεί έσοδο του δήμου, βεβαιούται εις βάρος τους η ισόποση σχετική δαπάνη του δήμου προς καθαρισμό και υποβάλλεται μήνυση για το αδίκημα του άρθρου 433 του Ποινικού Κώδικα.

Οι Δήμοι που διαθέτουν χώρους εναπόθεσης σκουπιδιών, έχουν λάβει μέτρα προστασίας για αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιών;
Είναι γεγονός ότι η συγκέντρωση σωρών απορριμμάτων γύρω από οικιστικές και βιομηχανικές περιοχές και κοντά στα δάση, αποτελούν εστίες πρόκλησης πυρκαγιάς. Η αρμόδια επιτροπή ελέγχου έκανε ελέγχους στους μέχρι τώρα καταγεγραμμένους χώρους, ενώ έχει ζητηθεί από τους δήμους η γνωστοποίηση τυχόν νέων χώρων για έλεγχο. Τα αποτελέσματα της επιτροπής ελέγχου υποβλήθηκαν στη Δ/νση Πολιτικής Προστασίας της αποκεντρωμένης διοίκησης και στάλθηκαν στην αρμόδια Εισαγγελία. Οι δήμοι υποχρεούνται στην ασφαλή φύλαξη αυτών των χώρων κατά την αντιπυρική περίοδο, ενώ τις ημέρες που η επικινδυνότητα είναι υψηλή, οφείλουν να καλύπτουν το χώρο και με υδροφόρο όχημα. Είναι τεράστιες οι ευθύνες των δήμων για την πρόληψη των πυρκαγιών κυρίως σε περιοχές όπου το πρόβλημα της παράνομης εναπόθεσης σκουπιδιών είναι έντονο. Στο πλαίσιο αυτό, η νέα νομοθεσία προβλέπει την επιβολή κυρώσεων και προστίμων σε όσους πετούν σκουπίδια και μπάζα ενώ ο "Καλλικράτης" δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στο ρόλο των προέδρων των Τοπικών κοινοτήτων για την πρόληψη των πυρκαγιών και την καταγραφή των μέσων του δήμου που ενδέχεται να ενεργοποιηθούν σε έκτακτη περίπτωση.

Πως καθορίζεται η επιχειρησιακή σας ετοιμότητα, σύμφωνα με τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν;
Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει συνεχείς περιπολίες στην ύπαιθρο και στελέχωση πυροφυλακίων. Καθημερινά η Γ.Γ.Π.Π εκδίδει δελτίο επικινδυνότητας για όλη τη χώρα. Στον τομέα δράσης της Π.Υ Μεσολογγίου, όταν ο δείκτης είναι υψηλός, που σημαίνει ότι ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι μεγάλος, γίνεται διασπορά επιπλέον πυροσβεστικών οχημάτων στις επικίνδυνες περιοχές, εκπέμπεται μικτό περίπολο με συνδρομή με το στρατό (2/39 Σύνταγμα Ευζώνων) με σκοπό την άμεση αναγγελία πυρκαγιάς, ορίζονται επιχειρησιακοί Αξιωματικοί Δασών που περιπολούν στον τομέα ευθύνης μας, ενώ όταν χρειασθεί, τίθεται σε επιφυλακή και το πυροσβεστικό προσωπικό.

Οι αρμόδιες Υπηρεσίες έχουν υλοποιήσει τα μέτρα πρόληψης; π.χ έχουν μεριμνήσει για πηγές ύδατος, τοποθέτηση κρουνών κ.α,έχει γίνει συντήρηση καθαρισμός των δασικών και αγροτικών δρόμων και ποια είναι η υπάρχουσα κατάσταση;
Θα ήθελα να σας γνωρίσω, ότι από τον περασμένο Οκτώβριο, έγινε έλεγχος της κατάστασης των υδροστομίων, όπου διαπιστώθηκε μη λειτουργία σε αρκετά απ' αυτά και ενημερώθηκαν οι δήμοι για αποκατάσταση αυτών, αλλά και τοποθέτηση νέων σε επιλεγμένες θέσεις. Παράλληλα οι δήμοι με μέριμνα των προέδρων των Τ.Κ πρέπει να εντοπίσουν και να καθαρίσουν τα πρανή αγροτικών κ.α δρόμων που γειτνιάζουν με δασική έκταση, με άμεση κινητοποίησή τους σε περίπτωση πυρκαγιάς και επικοινωνία με τον υπεύθυνο πολιτικής προστασίας του δήμου τους, αλλά και την Π. Υ. Παράλληλα έγινε καταγραφή των προβλημάτων στο οδικό δίκτυο που χρησιμοποιείται για τις ανάγκες τη δασοπυρόσβεσης που υποβλήθηκαν τόσο στο αρμόδιο δασαρχείο Μεσολογγίου όσο και στο τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Π .Ε. Αιτ/νίας και δήμο Μεσολογγίου. Ως γνωστό το δασαρχείο Μεσολογγίου δεν διαθέτει δικά του μηχανήματα έργου και οι ελάχιστες πιστώσεις αργούν να διατεθούν. Όμως ο χρόνος είναι μικρός και πρέπει άμεσα η Περ. Ενότητα Αιτ/νίας και οι δήμοι να συνδράμουν με δικά τους μηχανήματα ώστε οι δρόμοι να γίνουν σύντομα προσπελάσιμοι από τα πυροσβεστικά οχήματα. Θέλω να πιστεύω ότι τα ποσά που θα καταβληθούν στους Ο.Τ.Α για αντιπυρική προστασία, θα διατεθούν αποκλειστικά για το σκοπό αυτό.

Ο τομέας ευθύνης σας, πως καλύπτεται με αεροσκάφη σε περίπτωση πυρκαγιάς;
Οπως πέρυσι, έτσι και την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο, αναμένεται η έλευση των μικρών πυροσβεστικών αεροσκαφών PZL που θα εδρεύουν στο αεροδρόμιο Αγρινίου και θα χρησιμοποιούνται για επιτήρηση-περιπολία αλλά και άμεση απογείωση για κατάσβεση δασικών πυρκαγιών. Θέλω να τονίσω, ότι η ταχεία μεταβασή τους σε απομακρυσμένη πυρκαγιά πριν την άφιξη των πυρ/κών οχημάτων, βοηθά στην απόφαση περί κλήσης μεγαλύτερων εναέριων μέσων (Canadair) ή όχι.

Πέρισυ είχαμε αρκετές πυρκαγιές και μάλιστα καταστροφικές. Φέτος πως βλέπετε να πηγαίνει η χρονιά;
Τα τελευταία χρόνια η αλλαγή του κλίματος είναι αισθητή. Σημαντική αύξηση των αγροτοδασικών πυρκαγιών παρατηρήθηκε τον Απρίλιο 2012. Ειδικότερα, τον εν λόγω μήνα εκδηλώθηκαν στη χώρα συνολικά 586 πυρκαγιές, ενώ τον αντίστοιχο μήνα του 2011, είχαν εκδηλωθεί συνολικά 418 πυρκαγιές δηλ. αύξηση κατά 40,2%, σε σχέση με τον Απρίλιο του 2011. Ωστόσο, από 1 Ιανουαρίου μέχρι 30 Απριλίου 2012, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του Π.Σ, εκδηλώθηκαν συνολικά 2.569 αγροτοδασικές πυρκαγιές, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2011, όπου είχαν εκδηλωθεί συνολικά 1.405 πυρκαγιές, δηλ. παρατηρείται για το διάστημα αυτό μία αύξηση πυρκαγιών κατά 82,8%. Με τις ενδείξεις αυτές, η φετινή αντιπυρική περίοδος, προμηνύεται, ότι θα είναι ιδιαίτερα ''θερμή''. Η αντιμετώπιση πλέον των δασικών πυρκαγιών καθίσταται πολύ δύσκολη και για αυτό κρίνεται σκόπιμο να επενδύσουμε αρκετά και στην πρόληψη και όχι μόνο στην καταστολή, για καλύτερα αποτελέσματα με ελάχιστο συγκριτικά κόστος.
Οι δήμοι πρέπει να συντάξουν αντιπυρικό σχέδιο, όπου θα περιγράφονται χώροι διαφυγής και τρόπος εκκένωσης ενώ οι πρόεδροι των Τ.Κ πρέπει να ενημερώσουν τους κατοίκους για χώρους προσυγκέντρωσης σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Οι περισσότερες πυρκαγιές ξεκινούν από ανθρώπινη αμέλεια, επομένως η ενημέρωση του κοινού είναι απόλυτη αναγκαιότητα. Είναι υποχρέωση όλων μας να διαφυλάξουμε ακέραιο το φυσικό περιβάλλον της περιοχής μας, καθώς και τα αλσύλλια εντός και πέριξ των πόλεων και των χωριών, διότι η βιοποικιλία και η ευεργετική παρουσία τους καθώς και η αισθητική τους είναι ανυπολόγιστης αξίας.
ΠΗΓΗ AIXMH ΝEWS

Δημοσίευση σχολίου

κάνε το δικό σου σχόλιο

 
Top