0

Ανοιχτή πρόσκληση συμμετοχής σε δράση πρόληψης δασικών πυρκαγιών


Η πρόληψη των δασικών πυρκαγιών είναι ένα σύνθετο και πολυδιάστατο έργο που περιλαμβάνει τόσο στοιχεία που αφορούν κρατικούς φορείς και την τοπική αυτοδιοίκηση όσο και όσο και δράσεις που βασίζονται σε πρωτοβουλίες προερχόμενες από εθελοντικές ομάδες, εταιρείες, μέσα μαζικής ενημέρωσης αλλά και μεμονωμένους πολίτες.

Το Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων και Τεχνολογίας Δασικών Προϊόντων (ΙΜΔΟ&ΤΔΠ) είναι ένας φορέας δασικής έρευνας ο οποίος ασχολείται ενεργά με την ανάπτυξη της γνώσης για τη διαχείριση των δασικών πυρκαγιών και τη μετάδοση αυτής της γνώσης στην πράξη. Κατά τα τελευταία έτη το Ινστιτούτο, μαζί με το Τμήμα Γεωγραφίας του Χαροκόπειου Πανεπιστήμιου και την Περιφέρεια Αττικής, συμμετείχε σε ένα Ευρωπαϊκό πρόγραμμα με τον τίτλο INCA το οποίο επικεντρώθηκε στην ανάπτυξη μιας νέας μεθοδολογίας για την συνεργασία φορέων με βάση κοινούς στόχους για την πρόληψη των καταστροφών. Στα πλαίσια του έργου έγιναν δράσεις εφαρμογής της μεθοδολογίας στην Ανατολική Αττική επικεντρωμένες στις δασικές πυρκαγιές.

Η επιτυχία των ανωτέρω δράσεων πρόληψης των πυρκαγιών αποτέλεσε το έναυσμα για μία πρωτοβουλία του Εργαστηρίου Δασικών Πυρκαγιών του ΙΜΔΟ&ΤΔΠ, που με την ενθάρρυνση της Ειδικής Γραμματείας Δασών, στοχεύει μεσοπρόθεσμα να συμβάλλει στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των προσπαθειών πρόληψης των πυρκαγιών στη χώρα με τη βοήθεια της προσέγγισης INCA.

Η πρώτη προσπάθεια σε αυτή την κατεύθυνση έγινε κατά το 2011 οπότε σε μία ημερίδα εργασίας με συμμετοχή πολλών φορέων και εθελοντών που έλαβε χώρα στις 23 Μαρτίου δημιουργήθηκαν τρεις ομάδες εργασίας με θέματα:
1. Τη μείωση του αριθμού των πυρκαγιών
2. Τον περιορισμό των καταστροφών
3. Τη βελτίωση επικοινωνίας και συνεργασίας φορέων

Κεφαλαιοποιώντας την εμπειρία του 2011 το ΙΜΔΟ&ΤΔΠ καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς, εθελοντές και ιδιώτες να συμμετάσχουν στη δράση «ΠΡΟΛΗΨΗ ΔΑΣΙΚΩΝ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ 2012-2013». Στόχος της προσπάθειας θα είναι η αύξηση της αποτελεσματικότητας των προσπαθειών πρόληψης σε όλη την Ελλάδα τόσο με την άμεση οργάνωση δράσεων πρόληψης σε εφαρμογή των προτάσεων των ομάδων εργασία του 2011 και νεώτερων που θα προκύψουν από την εφαρμογή της μεθοδολογίας INCA, όσο και με συλλογή πληροφοριών για δράσεις που γίνονται σε όλη την Ελλάδα και τη διαδικτυακή προβολή τους. Η συγκέντρωση και το μοίρασμα ιδεών, πληροφοριών και εργαλείων πρόληψης είναι σίγουρο ότι μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση της αποτελεσματικότητας των προσπαθειών πρόληψης των δασικών πυρκαγιών, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για τον περιορισμό των δαπανών καταστολής στη δύσκολη οικονομικά περίοδο που διέρχεται η χώρα.

Ο ρόλος του ΙΜΔΟ&ΤΔΠ θα είναι αυτός του συντονισμού και της επιστημονικής υποστήριξης. Η συμμετοχή όσων θα ανταποκριθούν στην πρωτοβουλία αυτή, εκπροσώπων φορέων που εμπλέκονται στις δασικές
πυρκαγιές, Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, εθελοντών, κλπ. είναι σαφώς εθελοντική και έχει στόχο την επίτευξη καλύτερης πρόληψης των πυρκαγιών μέσω συνεργασιών, αλληλοϋποστήριξης, βελτίωσης επιστημονικών γνώσεων, και καλύτερου συντονισμού.

Με την παρούσα ανοικτή πρόσκληση καλούνται:
• Όσοι φορείς επιθυμούν να δηλώσουν το επίσημο ενδιαφέρον τους και την υποστήριξή τους για την παρούσα δράση για να περιληφθούν στον κατάλογο των υποστηρικτών που θα δημοσιευτεί στον δικτυακό τόπο του ΙΜΔΟ&ΤΔΠ.
• Στελέχη φορέων, εθελοντές και ιδιώτες που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στις ομάδες εργασίας για το σχεδιασμό και πραγματοποίηση δράσεων πρόληψης με τη μεθοδολογία INCA να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους ώστε να προσκληθούν σε ημερίδα που θα διοργανωθεί εντός του Μαΐου 2012.
• Όλοι οι ενδιαφερόμενοι να προωθήσουν την πρόσκληση σε όσους άλλους πιστεύουν ότι μπορεί να ενδιαφέρονται.
• Φορείς που διοργάνωσαν ή συμμετείχαν στο πρόσφατο παρελθόν σε δράσεις πρόληψης δασικών πυρκαγιών ή που οργανώνουν δράσεις κατά την παρούσα αντιπυρική περίοδο, περιλαμβανομένων Ευρωπαϊκών προγραμμάτων, να στείλουν σχετικές πληροφορίες (δελτία τύπου, σύντομο ιστορικό, διευθύνσεις δικτυακών τόπων κλπ.) για να περιληφθούν ή να συνδεθούν (links) στον δικτυακό τόπο της παρούσας δράσης.
• Φορείς που έχουν δημιουργήσει υλικό στα πλαίσια δράσεων πρόληψης (φυλλάδια, βίντεο, φωτογραφίες, ειδικό λογισμικό κλπ.) το οποίο επιθυμούν να μοιραστούν με άλλους φορείς, να στείλουν τις σχετικές πληροφορίες (το υλικό ή δικτυακές διευθύνσεις) για να αναρτηθούν στον δικτυακό τόπο της παρούσας δράσης.

Συντονιστής και σημείο επαφής για τη δράση «ΠΡΟΛΗΨΗ ΔΑΣΙΚΩΝ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ 2012- 2013» θα είναι ο Δρ. Γαβριήλ Ξανθόπουλος, αναπληρωτής ερευνητής-δασολόγος.

Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης

Δημοσίευση σχολίου

κάνε το δικό σου σχόλιο

 
Top