0
Η συγκλονιστική αφήγηση για την 11η Ιουλίου 2011
Ρεπορτάζ: Άντρη Θρασυβούλου/ Κάμερα: Sasha Kovacevic/ Μοντάζ: Λοίζος Λοίζου
11 Ιουλίου 2011. Το μοιραίο εκείνο ξημέρωμα που σκοτείνιασε ο ήλιος. Η φονική έκρηξη στη ναυτική βάση Ευάγγελος Φλωράκης στο Μαρί συγκλονίζει ολόκληρη την Κύπρο κόβοντας τόσο άδικα το νήμα της ζωής σε 13 λεβέντες.
Ανάμεσα στους 13 ήρωες της ανείπωτης τραγωδίας έξι παλληκάρια πυροσβέστες της ΕΜΑΚ. Ο Αντρέας ο Γιώργος ο Αδάμος ο Βασίλης, ο Σπύρος και ο Παναγιώτης έσπευσαν στο καθήκον εκείνο το μοιραίο πρωινό που έμελλε να τους πάρει σε ένα αλλιώτικο ταξίδι. 

Η OffsiteCy βρέθηκε στα γραφεία της ΕΜΑΚ στην Κοφίνου και κατέγραψε όλα όσα ακολούθησαν την τραγική εκείνη ημέρα στη μοιραία βάρδια των πυροσβεστών που κλήθηκαν να πάνε στο Μαρί. Ήταν 4.28 το πρωί. Τα κουδούνια χτυπούν. Οι πυροσβέστες συγκεντρώνονται στο τηλεφωνείο της Μονάδας. «Υπάρχει φωτιά σε δυο κοντέινερ στο στρατόπεδο Ευάγγελος Φλωράκης στο Μαρί και ακούγονται εκρήξεις», ήταν το πρώτο μήνυμα που ελήφθη από την Αστυνομία Ζυγίου.

Οι έξι πυροσβέστες της ΕΜΑΚ ξεκινούν ανυποψίαστοι για τον θανάσιμο κίνδυνο που θα διατρέξουν στιγμές αργότερα με δύο οχήματα. 

Η OffsiteCy ακολουθεί τα βήματα των έξι ηρώων μέσω των μαρτυριών που καταθέτει ο νυν Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Μάρκος Τράγκολας ο οποίος τότε ήταν Βοηθός Διευθυντής, ο Αρχιπυροσβέστης της ΕΜΑΚ, συνάδελφος των έξι πυροσβεστών, Αντρέας Χατζηπαντέλα ο οποίος τη στιγμή της έκρηξης βρισκόταν σε άλλη πυρκαγιά στους Αγίους Βαβατσινιάς και έσπευσε αργότερα στο Μαρί και ο Αρχιπυροσβέστης της ΕΜΑΚ, Γιώργος Κωνσταντίνου ο οποίος πήγε στο Μαρί με έναν συνάδελφο του για να κατασβέσει τις πυρκαγιές που μαίνονταν μετά την έκρηξη και βρέθηκε μπροστά στο αποτρόπαιο θέαμα των φίλων και αδελφών του που κείτονταν νεκροί στον τόπο της τραγωδίας. Τα συναισθήματα έντονα. Τα μάτια υγρά και ο θυμός αστείρευτος. Οι συνάδελφοι των έξι πυροσβεστών έχουν στο μυαλό τους τις εικόνες των συναδέλφων τους μέχρι σήμερα ολοζώντανες και όπως μας λένε τίποτα δεν ξεχνιέται, πώς μπορεί άλλωστε να ξεχαστεί;



Δημοσίευση σχολίου

κάνε το δικό σου σχόλιο

 
Top