Πειραιάς: οικοτροφείο του τρόμου για ανήλικα αγόρια
Τον Μάιο του 2011, ο Γ., ένα παιδί με μικρή διανοητική υστέρηση, τότε 13 ετών, πέρασε με
εισαγγελική παραγγελία την πόρτα ιδιωτικού οικοτροφείου ανήλικων αγοριών στον Πειραιά, προκειμένου να βρει τη φροντίδα, την ασφάλεια και την προστασία που δεν μπορούσαν να του εξασφαλίσουν οι δικοί του.
Λίγους μήνες μετά, προς το τέλος της χρονιάς, άρχισε να εκμυστηρεύεται σε καθηγήτρια του Γυμνασίου όπου φοιτούσε, όσα είχε ζήσει στα χέρια του προέδρου του οικοτροφείου, ενός άντρα τότε 80 ετών, που διοικούσε το ίδρυμα από την αρχή της λειτουργίας του το 1963 με τρόπο απόλυτα συγκεντρωτικό.
Ο Γ. διηγήθηκε ότι ο πρόεδρος τον αποκαλούσε «το κορίτσι μου», ότι τον απομόνωνε στο ασανσέρ, στις αποθήκες του υπογείου και στις τουαλέτες, όπως και στο σπίτι του στη Δροσιά, όπου πήγαιναν το καλοκαίρι και αρκετά Σαββατοκύριακα τα παιδιά, και τον θώπευε ή τον αυνάνιζε.
Οι εκμυστηρεύσεις του θορύβησαν έντονα την καθηγήτρια, η οποία υπέβαλε στις αρχές του 2012 γραπτή αναφορά στον Συνήγορο του Παιδιού.
Την ίδια περίοδο, η νονά ενός παιδιού, τα αδέλφια του οποίου φιλοξενούνταν στο οικοτροφείο, είχε προσπαθήσει να φέρει σε επικοινωνία τα αδέλφια μεταξύ τους, αλλά συνάντησε την πλήρη άρνηση του προέδρου, άρνηση που της γέννησε υποψίες και την οδήγησε να απευθυνθεί και αυτή στον Συνήγορο του Παιδιού για να μπορέσει να δει τα παιδιά.
Οταν τελικά συναντήθηκαν, παρουσία του Συνηγόρου, διαπίστωσε πως τα παιδιά ήταν ασυνήθιστα σιωπηλά, εσωστρεφή και φοβισμένα, γεγονός που ενίσχυσε τις υποψίες ότι κάτι δεν πήγαινε καλά.
Δεν ήταν η πρώτη φορά που υπήρχαν καταγγελίες για το συγκεκριμένο οικοτροφείο. Ενα-δυο χρόνια νωρίτερα, μια ανάδοχη μητέρα και μια παιδαγωγός σε άλλο ίδρυμα για παιδιά είχαν ενημερώσει προφορικά τον Συνήγορο του Παιδιού, Γιώργο Μόσχο, ότι δέχτηκαν μαρτυρίες πρώην φιλοξενουμένων του οικοτροφείου πως είχαν πέσει θύματα σεξουαλικής κακοποίησης.
Ο κ. Μόσχος, που έχει πει δημοσίως πως είχε φιλικές οικογενειακές σχέσεις με τον πρόεδρο του οικοτροφείου -συνόδευε μάλιστα στην κατασκήνωση τα παιδιά του οικοτροφείου όταν ήταν μικρός- και ως εκ τούτου δεν μπορούσε να πιστέψει τις κατηγορίες, δεν προχώρησε τότε σε αυτεπάγγελτη έρευνα για την υπόθεση. Ωστόσο, η γραπτή αναφορά της εκπαιδευτικού και τα νέα δεδομένα οδήγησαν τον Συνήγορο να δράσει.
Εναν χρόνο μετά, στα τέλη του 2012, υπέβαλε εμπιστευτικό υπόμνημα στην Εισαγγελία Ανηλίκων Αθηνών, που παρήγγειλε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση και στη συνέχεια κύρια ανάκριση.
Οι καταθέσεις δώδεκα παιδιών που φιλοξενούνταν τότε ή είχαν φιλοξενηθεί στο οικοτροφείο, όπως επίσης εργαζομένων και δύο κοινωνικών λειτουργών του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που έκαναν έρευνα, αποκάλυψαν ένα περιβάλλον ζόφου, στο οποίο ο πρόεδρος ασκούσε απόλυτη εξουσία σε εργαζομένους και παιδιά και ικανοποιούσε πάνω στα τελευταία τις σαδιστικές και σεξουαλικές επιθυμίες του.
Βαρύτατο κατηγορητήριο
Στο δικαστήριο κλήθηκαν αλλά δεν προσήλθαν -άγνωστο γιατί- δύο πρώην φιλοξενούμενοι του οικοτροφείου, ενήλικες σήμερα, που είχαν καταθέσει πως είχαν δεχτεί έντονη ψυχολογική και σωματική κακοποίηση από τον κατηγορούμενο, ότι τους έβαζε σε ηλικία 12 ετών να κάνουν μπάνιο γυμνοί και τους παρακολουθούσε ή ότι έβλεπαν άλλα παιδιά να γυρίζουν από τη Δροσιά με εμφανή σημάδια εξάντλησης.
Αλλος φιλοξενούμενος του οικοτροφείου, που είχε καταθέσει πως ο Γ. τού είχε εκμυστηρευτεί ότι τον είχε αγγίξει ο πρόεδρος σε σημείο που δεν πρέπει, άλλαξε σε σημεία την αρχική του κατάθεση, χωρίς καμία εξήγηση, και ισχυρίστηκε ότι ο Γ. ήταν δύσκολος στην επικοινωνία, όπως και ότι προσωπικά ο ίδιος πήρε πολλά εφόδια από το οικοτροφείο. Την κατάθεσή του άλλαξε και εργαζόμενος στο οικοτροφείο, ο οποίος, όπως αναφέρθηκε, είχε στο παρελθόν οικονομική αντιδικία με το ίδρυμα.
Ο κατηγορούμενος, που αρνείται όλες τις κατηγορίες, παρακολουθούσε ατάραχος τη διαδικασία. Πήρε μία φορά τον λόγο, όχι για να διαμαρτυρηθεί για όσα τον κατηγορούσαν, αλλά για να ρωτήσει ένα από τα παιδιά αν βοηθήθηκε από το οικοτροφείο να τελειώσει το Λύκειο και το ΙΕΚ, να υπηρετήσει τη στρατιωτική θητεία του στην Αθήνα και να βρει εργασία.
Το παιδί απάντησε ότι στην Αθήνα υπηρέτησε τον χρόνο που δικαιούνταν σαν παιδί πολύτεκνης οικογένειας και πως οι υπόλοιπες ενέργειες του οικοτροφείου αποτελούν συμβατικές υποχρεώσεις του.
Η μόνη φορά που έδειξε να φορτίζεται συναισθηματικά ο κατηγορούμενος, ξεσπώντας σε λυγμούς και σκουπίζοντας με μαντίλι τα δάκρυά του, ήταν όταν άκουσε τον τωρινό φύλακα του οικοτροφείου και παλιό τρόφιμο, από το 1989 μέχρι το 2001, πριν από την περίοδο στην οποία αναφέρεται η ποινική δίωξη, να του πλέκει το εγκώμιο.
«Οι κατήγοροι έχουν τόση κακία που θέλουν να τον εξοντώσουν. Είναι όμως τόσο καλός, που αγαπά ακόμα και αυτούς που τον λιθοβολούν», είπε ο φύλακας για τον κατηγορούμενο, ξεσπώντας και αυτός σε δάκρυα, μάλλον επιδεικτικά.
Η πλευρά των συνηγόρων υπεράσπισης επιχείρησε να ισχυριστεί πως το κίνητρο για όσα κατέθεσαν τα παιδιά που παρευρίσκονταν στη διαδικασία ως πολιτική αγωγή ήταν η αντεκδίκηση για την αυστηρή παιδαγωγική μέθοδο που ακολουθούσε ο κατηγορούμενος ή η διεκδίκηση οικονομικής αποζημίωσης από ενδεχόμενη μελλοντική αγωγή.
Ωστόσο, τα παιδιά υπογράμμισαν πως μόνος στόχος τους είναι να δικαιωθούν ηθικά για όσα υπέστησαν και επισήμαναν ότι τους ήταν εξαιρετικά δύσκολο να καταθέσουν πράγματα που τους προξενούσαν ντροπή και τους στιγμάτιζαν κοινωνικά.
Αλλωστε, η ποινική δίωξη ασκήθηκε από την Εισαγγελία Ανηλίκων ύστερα από το υπόμνημα του Συνηγόρου του Παιδιού, ενώ τα παιδιά δεν προχώρησαν σε μηνύσεις ή καταγγελίες, αλλά κατέθεσαν σταδιακά όσα ήξεραν, όταν κλήθηκαν στην προκαταρκτική εξέταση και στην ανακριτική διαδικασία.
Ληγμένα τρόφιμα
Αίσθηση προκάλεσε η κατάθεση του ταμία του οικοτροφείου, της τότε αναπληρώτριας προέδρου όπως και του τωρινού φύλακα ότι ήταν σχεδόν αδύνατη η έλλογη επικοινωνία με τον Γ., εξαιτίας της νοητικής υστέρησής του, και πως επιπλέον ήταν αδύνατο να τον πλησιάσει κανείς σε κοντινή απόσταση, καθώς έπασχε από ακράτεια και μύριζε διαρκώς άσχημα.
Δεν εξήγησαν όμως πώς κοιμόταν ο Γ. στο ίδιο δωμάτιο με άλλα παιδιά και συμμετείχε στις δραστηριότητες του οικοτροφείου.
Αλλωστε, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν την υπόθεση, η προκαταρκτική ψυχολογική πραγματογνωμοσύνη της Ασφάλειας Αττικής διαπιστώνει ικανοποιητικές επικοινωνιακές δυνατότητες του Γ., ενώ δεν διαπιστώνει διαταραχές της μνήμης, παρά μόνο ελαφρά αδυναμία να διαχειριστεί πληροφορίες που αφορούν χρονική ακολουθία γεγονότων.
Τουλάχιστον τρεις μάρτυρες έχουν άλλωστε καταθέσει ότι είδαν τον πρόεδρο να επιδίδεται σε αυνανισμό του Γ.
Ερωτήματα προκαλούν άλλωστε οι καταγγελίες των παιδιών-μαρτύρων κατηγορίας ότι πολλά τρόφιμα της αποθήκης του οικοτροφείου ήταν ληγμένα, ενώ ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι, πριν ετοιμάσουν σοκολατούχο ρόφημα, κοσκίνιζαν πρώτα τη σκόνη κακάο, η οποία έφερε σκουλήκια.
Αίσθηση προκαλεί και η αποκάλυψη ότι το ίδρυμα παρουσιάζει σήμερα καθυστερήσεις στην καταβολή της μισθοδοσίας, λόγω της μείωσης των δωρεών την περίοδο της κρίσης, παρ’ όλο που εμφανίζεται να έχει στην κατοχή του πολλά ακίνητα και καταθέσεις την περίοδο πριν από την κρίση.
Αίσθηση προκάλεσε η επισήμανση του ταμία πως τρία παιδιά-μάρτυρες κατηγορίας εξακολουθούν να μένουν σε διαμέρισμα του ιδρύματος, που θα μπορούσε αντιθέτως να ενοικιαστεί για 250 ευρώ, μια αποθήκη σε κακή κατάσταση όπως αναφέρουν τα παιδιά, ενώ προσέθεσε πως κόπηκε το συσσίτιο, γιατί τα παιδιά αρνούνταν να πλύνουν τα πιάτα, όπως τους είχε ζητηθεί.
Δημήτρης Αγγελίδης - efsyn.gr
Δημοσίευση σχολίου
κάνε το δικό σου σχόλιο