Τι πρέπει να κάνουμε για να προλάβουμε την πυρκαγιά αλλά και πώς θα γλιτώσουμε αν πιάσει…
Πολλές πυρκαγιές σε κατοικίες αρχίζουν τη νύχτα (όπως συνέβη και στον 24οροφο πύργο στο Λονδίνο όπου βρήκαν τραγικό θάνατο τουλάχιστον 17 άτομα. Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να προλάβουμε την πυρκαγιά αλλά και πολύτιμες συμβουλές που ίσως αποδειχθούν σωτήριες αν ξεσπάσει η φωτιά.
Κατ’ αρχήν πάντα να κάνετε μερικούς ελέγχους πριν πάτε για ύπνο
Κλείστε όλες τις εσωτερικές πόρτες. Οι κλειστές πόρτες επιβραδύνουν όχι μόνο την εξάπλωση της φωτιάς αλλά και εμποδίζουν τον καπνό που είναι εξίσου μεγάλος κίνδυνος.
Βγάλτε από την πρίζα όσες συσκευές δεν χρειάζεται να λειτουργούν, όπως η τηλεόραση σας (αλλά όχι εκείνες που προορίζονται να παραμένουν αναμμένα διαρκώς όπως ψυγείο ή το ρούτερ σας).
Ελέγξτε την κουζίνα και το φούρνο ώστε να είναι κλειστή.
Μην αφήνετε το πλυντήριό αναμμένο τη νύχτα.
Κλείστε τον θερμοσίφωνα.
Βάλτε τη διάταξη προφύλαξης φωτιάς (π.χ. ειδική σχάρα) γύρω από το τζάκι.
Αδειάστε τα σταχτοδοχεία, με προσοχή όμως ώστε τα περιεχόμενα είναι κρύα. Διαφορετικά μπορεί να βάλετε άθελά σας φωτιά στον κάδο απορριμμάτων.
Έχετε μια προγραμματισμένη διαδρομή διαφυγής σε περίπτωση που ξεσπάει φωτιά:
Σχεδιάστε στο μυαλό σας μια συγκεκριμένη πορεία διαφυγής.
Βεβαιωθείτε ότι όλοι όσοι μένουν στο σπίτι ξέρουν πώς να διαφύγουν.
Να γνωρίζετε πού βρίσκονται οι έξοδοι κινδύνου φωτιάς και συναγερμού.
Διατηρείτε όλες τις εξόδους καθαρές και χωρίς εμπόδια, ακόμα και τους κοινόχρηστους χώρους.
Να γνωρίζετε που βρίσκεται ο κοντινότερος πυροσβεστήρας (π.χ. στο κλιμακοστάσιο).
Τι πρέπει να κάνετε εάν παγιδευτείτε από τις φλόγες στο διαμέρισμά σας
Εάν η φωτιά σας εμποδίζει να φύγετε από το διαμέρισμά σας, πηγαίνετε σε ένα χώρο κοντά σε ένα παράθυρο με το τηλέφωνο.
Καλέστε την πυροσβεστική στο 199 και δώστε τη διεύθυνσή σας, τον όροφο και τον αριθμό του διαμερίσματος (εάν υπάρχει) και ακολουθήστε τις οδηγίες.
Καλύψτε τα κενά γύρω από τις πόρτες με υγρές πετσέτες και παραμείνετε χαμηλά στο πάτωμα (καθώς ο καπνός ανεβαίνει προς την οροφή).
Ο καπνός ευθύνεται για τους περισσότερους θανάτους στις πυρκαγιές. Αν εκδηλωθεί πυρκαγιά και για να διαφύγουμε θα πρέπει να να περάσουμε μέσα από καπνό, τότε σερνόμαστε χαμηλά κάτω από τον καπνό κρατώντας το κεφάλι μας 30-60 εκατοστά πάνω από το πάτωμα. Αυτή είναι η περιοχή ασφαλείας, όπου ο αέρας είναι πιο καθαρός.
Για να διαφύγουμε, ποτέ δεν χρησιμοποιούμε το ασανσέρ σε μία φωτιά διότι μπορεί αυτό να παγιδευτεί μεταξύ δύο ορόφων ή μπορεί να μας κατεβάσει σε όροφο που υπάρχει φωτιά. Για να διαφύγουμε, πάντα χρησιμοποιούμε τις σκάλες.
Προσοχή χρειάζεται και στον τρόπο που ανοίγουμε τις πόρτες. Πριν ανοίξουμε μια πόρτα, γονατίζουμε και βάζουμε την παλάμη μας στον χώρο μεταξύ της πόρτας και του πλαισίου της. Αν η πόρτα καίει, αυτό σημαίνει ότι από πίσω υπάρχει φωτιά οπότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε άλλη διέξοδο. Αν η πόρτα έχει κανονική θερμοκρασία τότε ανοίγουμε την πόρτα προστατεύοντας το σώμα μας πίσω από αυτή ώστε εάν χρειαστεί, να την κλείσουμε απότομα. Αν όλα είναι εντάξει τότε φεύγουμε προσεκτικά κλείνοντας όλες τις πόρτες πίσω μας.
Να θυμάστε τα εξής:
Οι κλειστές πόρτες επιβραδύνουν την εξάπλωση της φωτιάς και μειώνουν τον κύριο κίνδυνο, δηλαδή τον καπνό.
Διατηρείτε τους διαδρόμους διαφυγής καθαρούς. Μην αφήνετε μεγάλα αντικείμενα όπως καροτσάκια ή έπιπλα, ή οτιδήποτε άλλο που θα μπορούσαν να πιάσουν φωτιά, σε διαδρόμους και σκάλες.
Προσοχή χρειάζεται και στο πως μπορούμε να προλάβουμε μια πυρκαγιά. Οι ανιχνευτές καπνού είναι ένας φθηνός τρόπος που σας δίνει έγκαιρη προειδοποίηση σε περίπτωση φωτιάς. Μπορείτε να τους αγοράσετε στα περισσότερα καταστήματα χρωμάτων και σιδηρικών αλλά και σε κάποια σούπερ μάρκετ. Αν έχετε ανιχνευτές καπνού, θα πρέπει να είναι στα κεφαλόσκαλα και έξω από την κουζίνα ή τα υπνοδωμάτια (ή και τα δύο).Πρέπει επίσης να ελέγχετε τις μπαταρίες τακτικά.
Επίσης καλό είναι να θυμόμαστε ότι υπάρχουν υλικά που αρπάζουν φωτιά εύκολα. Κανείς δεν πρέπει να έχει μέσα στο σπίτι φυσικό αέριο, βενζίνη ή παραφίνη ή άλλα υλικά τα οποία αναφλέγονται εύκολα, σε ποσότητες μεγαλύτερες από όσες χρειάζονται για κανονική οικιακή χρήση.
Όλα τα προϊόντα έχουν πληροφορίες για το πώς θα πρέπει να τα αποθηκεύετε. Θα πρέπει να τηρείτε αυτές της οδηγίες. Για τα υλικά τα οποία αναφλέγονται εύκολα, υπάρχουν ορισμένες πρακτικές προφυλάξεις που μπορείτε να τις ακολουθήσετε.
Να διατηρείτε μόνο μικρές ποσότητες και την αφαίρεση των κενών φιαλών το συντομότερο δυνατό.
Να αποθηκεύετε τα προϊόντα μακριά από πηγές ανάφλεξης, όπως κουζίνες ή ηλεκτρικές συσκευές.
Να αποθηκεύετε τα προϊόντα σε ασφαλές μέρος όπου τα παιδιά δεν μπορούν να τα δουν ή να τα πάρουν.
Να αποθηκεύετε τις ουσίες καθαρισμού ουσιών, όπως επισημαίνονται επί του προϊόντος.
Αφαιρέστε τα επικίνδυνα είδη που είναι ξεπερασμένα και αν η συσκευασία τους έχει υποστεί ζημιά. Απαλλαγείτε από αυτά, σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία.
Διατηρείτε τα είδη στα πρωτότυπα δοχεία με τις ετικέτες άθικτες. (Τα παιδιά μπορεί να νομίσουν ότι είναι ένα ποτό.)
Προσοχή χρειάζεται και για να μην υπερφορτώνονται οι πρίζες, αποφεύγοντας τα υπερβολικά πολύπριζα και διακλαδώσεις. Μην χρησιμοποιείτε αερόθερμα και σόμπες για το στέγνωμα των ρούχων σας και να τα τοποθετείτε σε ασφαλή απόσταση από πηγές θέρμανσης για να αποφευχθεί πιθανή φωτιά.
Σε ό,τι αφορά τις ανοιχτές φλόγες (τσιγάρα, κεριά κτλ) οι κανόνες είναι απλοί:
Βεβαιωθείτε ότι τα τσιγάρα σβήνονται σωστά αφού έχετε τελειώσει μαζί τους.
Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί αν έχετε πιει αλκοόλ ή αν παίρνετε φάρμακα που μπορεί να σας προκαλέσουν υπνηλία.
Μην καπνίζετε στο κρεβάτι.
Να είστε προσεκτικοί με κεριά και αναμμένα είδη. Αποφεύγετε την τοποθέτησή τους πάνω ή κοντά σε υλικά που θα μπορούσαν να καίγονται ή να αναφλέγονται, όπως οι κουρτίνες.
Δημοσίευση σχολίου
κάνε το δικό σου σχόλιο