ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΤΟΜΕΑΡΧΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ Β’ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΣ ΞΟΥΛΙΔΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΝΙΚΟ ΒΟΥΤΣΗ


ΘΕΜΑ: «ΑΤΟΜΙΚΑ ΜΕΣΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ»



Κύριε Υπουργέ,


Στη μεγάλη πυρκαγιά, που ξέσπασε στις 6 Ιουνίου 2015 σε προαύλιο χώρο εργοστασίου ανακύκλωσης, στη Νέα Ζωή Ασπροπύργου Αττικής η συμβολή του Πυροσβεστικού Σώματος ήταν υψίστη.


Σαράντα πυροσβέστες με 20 οχήματα κατέβαλλαν σημαντικές προσπάθειες για την κατάσβεση της φωτιάς. Το έργο των πυροσβεστών δυσχέραινε ο δυνατός αέρας, ενώ όλη η περιοχή είχε καλυφθεί από ένα τεράστιο τοξικό σύννεφο καπνού. Οι πυροσβέστες χωρίς επαρκή μέσα ατομικής προστασίας από φόρμες μέχρι μπότες, μάσκες προστασίας και κράνη ουσιαστικά εκτελούσαν το καθήκον τους θέτοντας σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή, τη στιγμή μάλιστα που ορισμένα εκ των φίλτρων ατομικής μάσκας προστασίας, που χρησιμοποιούσαν, είχαν ημερομηνία λήξης το 2009.


Οι συστάσεις στο γενικό πληθυσμό της περιοχής από το Υπουργείο Υγείας περιλάμβαναν την αποφυγή των πολιτών σε εξωτερικούς χώρους λόγω του τοξικού νέφους καθώς αναφέρουν ότι τα καυσαέρια από την φωτιά είναι πολύ επικίνδυνα, διότι περιέχουν τοξικές χημικές ουσίες, μεταξύ των οποίων και διοξίνες, που είναι πολύ καρκινογόνες. Ωστόσο οι πυροσβέστες είναι αυτοί που βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή του πυρρός αψηφώντας τον κίνδυνο, με ελλιπή μέσα για την προστασία της ζωής τους. Να σημειωθεί ότι το πυροσβεστικό σώμα έχει να λάβει προμήθειες ατομικών μέσων προστασίας από το 2008.


Κύριε Υπουργέ ερωτάσθε:


Πότε προτίθεσθε να ανανεώσετε τα ατομικά μέσα προστασίας των πυροσβεστών;
Ποιός αναλαμβάνει την ευθύνη σε περίπτωση έκτακτου αναπνευστικού ή καρδιακού περιστατικού;
Ποιός αναλαμβάνει την ευθύνη ειδικότερα για τους εθελοντές πυροσβέστες τη στιγμή που η Πολιτική Προστασία δεν τους καλύπτει ασφαλιστικά;

Η Ερωτώσα Βουλευτής


Σταυρούλα Ξουλίδου
 
Top