0

Της ΝΤΙΝΑΣ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Η ρήση «κάθε πέρσι και καλύτερα» ισχύει και για την προστασία του δασικού πλούτου. Κουτσουρεμένες κατά τουλάχιστον 5 εκατ. ευρώ εμφανίζονται οι δαπάνες που αφορούν έργα δασοπροστασίας. Αν και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής ανακοίνωσε λίγο πριν από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου ότι η πρόληψη των δασικών πυρκαγιών είναι στις βασικές του προτεραιότητες, απ’ ό,τι φαίνεται και αυτή τη χρονιά το βάρος μετά την πρώτη ανάφλεξη θα δοθεί στην καταστολή…
Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, οι συνολικές διαθέσιμες δαπάνες για τον τομέα των δασών από το ΥΠΕΚΑ ανέρχονται σε 11,784 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο εμφανίζεται μειωμένο κατά 3.817.590 ευρώ σε σχέση με το 2012, όταν τότε έφθανε στα 15,6 εκατ. Από αυτά, τα 9 εκατ. θα διατεθούν σε δαπάνες δασοπροστασίας. Και παρ’ όλο που ήδη έχουν κατανεμηθεί τα 7,277 εκατ., τα έργα πρόληψης καθυστερούν λόγω της δυσκίνητης γραφειοκρατικής διαδικασίας. Οπως επισημαίνουν οι δασολόγοι, «οι πιστώσεις του υπουργείου αποστέλλονται στις κατά τόπους αποκεντρωμένες διοικήσεις. Από εκεί όμως περνά αρκετό διάστημα μέχρι τα κονδύλια να φτάσουν στον τελικό προορισμό τους, που είναι τα δασαρχεία, τα οποία θα εκτελέσουν το έργο και θα αποπληρώσουν τη δαπάνη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλοί εργολάβοι ή προμηθευτές του Δημοσίου να δυστροπούν και να μην αναλαμβάνουν τα έργα, εξαιτίας της μεγάλης καθυστέρησης στην πληρωμή τους. Για παράδειγμα, πολλοί βενζινοπώλες δεν εφοδιάζουν τα κρατικά αυτοκίνητα που περιπολούν, γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο».
Κουτσουρεμένα είναι τα χρήματα και από το Πράσινο Ταμείο. Οι διαθέσιμες πιστώσεις είναι κατά 2,5 εκατ. ευρώ μειωμένες σε σχέση με την περσινή χρονιά. Το συνολικό ποσό που εγκρίθηκε ανέρχεται στα 7,5 εκατ. ευρώ. Επί της ουσίας όμως, μόνο τα 2.858.800 αφορούν υλοποίηση έργων και εργασιών αντιπυρικής προστασίας.
Μόνο η πίστωση από τον κωδικό του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, μέσω του οποίου χρηματοδοτούνται δασικές δραστηριότητες εμφανίζεται αυξημένη κατά 1,960 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, από αυτό το ποσό μέχρι στιγμής έχουν κατανεμηθεί μόνο 977.500 ευρώ, τα οποία μάλιστα, κατά κύριο λόγο αφορούν ανειλημμένες υποχρεώσεις της προηγούμενης χρονιάς.
«Οι διαθέσιμες πιστώσεις είναι πολύ περιορισμένες για να ασκηθεί ένα αποτελεσματικό έργο πρόληψης. Τα χρήματα που δίνονται για την εκτέλεση έργων αντιπυρικής προστασίας θα έπρεπε να είναι διπλάσια. Η διάνοιξη δρόμων, η συντήρηση οδικών δικτύων και έργων υποδομής, όπως είναι τα πυροφυλάκια και οι κρουνοί, αλλά και οι καθαρισμοί ευαίσθητων σημείων, απαιτούν εντατικοποίηση των δραστηριοτήτων και των έργων πρόληψης, τα οποία δεν καλύπτονται με αυτά τα ποσά», αναφέρει ο Νίκος Μπόκαρης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων.
Ο θησαυρός…
Εν όψει της αντιπυρικής περιόδου, το ΥΠΕΚΑ είχε δώσει μεγάλη έμφαση στο πρόγραμμα δασικών μέτρων του επιχειρησιακού προγράμματος «Αλέξανδρος Μπαλτατζής». Μάλιστα είχε ανακοινώσει ότι επρόκειτο για ένα πρόγραμμα που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και ανέφερε πακτωλό χρημάτων που ρέουν με στόχο τη δασική προστασία. Για τους γνωρίζοντες δασολόγους όμως, ο εν λόγω θησαυρός είναι άνθρακες, «υπό την έννοια ότι είναι μεν έργα δασικών δραστηριοτήτων, τα οποία όμως έχουν μακροπρόθεσμο ορίζοντα υλοποίησης και σε καμία περίπτωση δεν αφορούν δράσεις και έργα που εντάσσονται στην παρούσα αντιπυρική περίοδο. Ο στόχος της αναφοράς τους είναι περισσότερο επικοινωνιακός, προκειμένου το υπουργείο να δείξει ότι παράγει έργο στην κατεύθυνση της μείωσης του κινδύνου των δασικών πυρκαγιών».

Τέλος, έχουν κατανεμηθεί τα κονδύλια των 18 εκατ. ευρώ που διανέμονται στους δήμους μέσω ΣΑΤΑ, δηλαδή της πίστωσης Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων του υπουργείου Εσωτερικών. Το 2011 το ποσό ανερχόταν στα 23,5 εκατ. ευρώ. Φέτος παραμένει το ίδιο με πέρσι και αποτελεί για τους δήμους κεφάλαιο ζωτικής σημασίας, για να οργανώσουν μικρά έργα αντιπυρικής προστασίας. Ωστόσο, η έλλειψη συνεργασίας και συνέργειας μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων δημιουργεί συστηματικά εμπλοκές για τις οποίες ο δημάρχος Πεντέλης, Δημήτρης Στεργίου-Καψάλης, εξηγεί ότι μπορεί μεν η κατανομή των πόρων στους ΟΤΑ να έγινε με σωστά κριτήρια, ωστόσο, «οι δασικοί δρόμοι που θα έπρεπε να συντηρηθούν από τα δασαρχεία παραμένουν αδιάβατοι, λόγω της μεγάλης βροχόπτωσης της 22ας Φεβρουαρίου. Αν πιάσει μια φωτιά εκεί μέσα, θα μπορέσουμε να τη σβήσουμε μόνο όταν φτάσει στον οικιστικό ιστό. Παρά τις σχετικές και αλλεπάλληλες επιστολές μας προς το υπουργείο, δεν έχω λάβει καμία απάντηση για το θέμα».
πηγη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δημοσίευση σχολίου

κάνε το δικό σου σχόλιο

 
Top