0
Και ενώ εισερχόμαστε στο θερμό πυρήνα του θέρους, πυρκαγιές ήδη ξεκίνησαν να κατατρώγουν τον πολύτιμο δασικό πλούτο της πατρίδας μας, σε ρυθμό σχεδόν καταιγιστικό. Και ευτυχώς μέχρι στιγμής, τις περισσότερες, η αυτοθυσία και ο επαγγελματισμός των Πυροσβεστών τις αναχαιτίζουν στην γένεσή τους, περιορίζοντας την καταστροφή.
Πυροσβέστες που όπως έχει πλέον χιλιοειπωθεί υπό το βάρος καίριων ελλείψεων και προβλημάτων, δίνουν μια άνιση μάχη με τον πύρινο όλεθρο.

Πέρα όμως από τα όποια προβλήματα είτε στον τομέα της πρόληψης και διαχείρισης του δασικού πλούτου, όσο και στον τομέα της πυρόσβεσης, αυτό που πλέον αρχίζει να προβληματίζει, είναι για το χέρι που βάζει την πρώτη σπίθα για να δώσει την έναρξη της πυρκαγιάς.

Γιατί σε κάθε περίπτωση, στην συντριπτική πλειοψηφία, ανθρώπινο είναι το χέρι του εμπρηστή,είτε από αμέλεια, είτε από πρόθεση.
Και βέβαια μετά από τόσες καταστροφές, ακόμα και η αμέλεια πρέπει να θεωρείται βαριά εγκληματική, μετά από τόσες καταστροφές.

Και είναι κάτι παραπάνω από επιβεβλημένο από την υπηρέτηση του "δικαίου" να ονοματιστούν όλα τα χέρια των εμπρηστών που καίνε την πατρίδα μας και για οποιοδήποτε λόγο.
Ήρθε η στιγμή να εφαρμοστεί η "μηδενική ανοχή" ως δόγμα μιας συγκροτημένης και στιβαρής εθνικής αντεμπρηστικής πολιτικής.

Με μια απλή ανάγνωση των στοιχείων που παρουσιάστηκανν στην  ημερίδα με τίτλο «Προστασία Δασών από Πυρκαγιές και Πρωτογενής Τομέας»  που διοργανώθηκε πριν λίγες μέρες   από το Αγροτικό Δασικό Δίκτυο, την Ειδική Γραμματεία Δασών και το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση, στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων και Τεχνολογίας Δασικών Προϊόντων του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού «ΔΗΜΗΤΡΑ», διαπράτεται στην πατρίδα μας κάθε καλοκαίρι.(1)

Σύμφωνα με τα συγκεκριμένα στοιχεία, προφανών κατά μ.ο. κάθε χρόνο εκδηλώνονται 1.465 δασικές πυρκαγιές οι οποίες καίνε  523.582 στρέμματα, από τα οποία τα 94.580 στρέμματα αφορούν γεωργικές καλλιέργειες. 

Όσο αφορά τις αιτίες, σύμφωνα πάλι με τα στοιχεία της ημερίδας, όσο αφορά τις διαπιστωμένες αιτίες των πυρκαγιών,  μόλις το 17% προέρχεται τεκμηριωμένα από εμπρησμό, ενώ το 18,4% των δασικών πυρκαγιών οφείλεται σε γεωργικές - κτηνοτροφικές δραστηριότητες, που αφορούν κάψιμο καλαμιών αγρών ή εκτάσεων που τα προορίζουν κτηνοτρόφοι για βοσκοτόπια, κατά 10,8% και για κάψιμο αγρών κατά 7,6% και μάλιστα κυρίως από την καύση καλαμιώνων κι άλλες εργασίες στην ύπαιθρο 2,8%. 

 
Το επίσης σημαντικό της μελέτης είναι ότι αδιευκρίνιστα είναι τα αίτια για το 46,5% των πυρκαγιών που εκδηλώνονται κάθε χρόνο. 

Είναι το σημαντικό ποσοστό των  ορφανών πυρκαγιών από υπαίτιο και αιτία, που όχι άδικα αφήνει υπόνοιες για την προβολή μιας ακόμα  αθέατης πλευράς του εθνικού αυτού εγκλήματος. Μιας πλευράς πέρα από τον συνήθη εμπρησμό από τις γνωστές προθέσεις και τις συνήθεις αμέλειες.

Είναι προφανώς μια οπτική του εγκλήματος που προϋποθέτει σχέδιο από επαγγελματίες εμπρηστές, που γνωρίζουν καλά τις φάσεις τις οποίες δύναται να λάβει μια τεχνητή πυρκαγιά, έχουν μελετήσει επιμελώς το σχεδιασμό της, έχοντας προσπαθήσει να βρουν  την  προσφορότερη  και ασφαλέστερη μέθοδο (2)

Πριν μερικές δεκαετίες, το 1950, ο πολυγραφότατος Αξιωματικός του Π.Σ. Ηλίας Μπέτσιος, έγραφε σε ένα εξαιρετικό εγχειρίδιο, " ο εμπρηστής κατά γενικήν αντίληψιν είναι κακούργος. Η αποκάλυψις όμως και η  σύλληψις δεν είναι μόνο έργον Δικαιοσύνης , αλλά λόγω της ψυχολογικής επιδράσεως ήν  η εκτέλεσις της επιβληθείσας ποινή ασκεί επί των κατοίκων της πόλεως ένθα έλαβε χώραν ο εμπρησμός και των περιχώρων αυτής έχει και ανασταλτικόν αποτέλεσμα επί των πυρκαγιών".

Δημοσίευση σχολίου

κάνε το δικό σου σχόλιο

 
Top