0






H Μονάδα Υποβρυχίων Καταστροφών (Μ.Υ.Κ) της Κύπρου αποτελεί την πιο επίλεκτη Μονάδα της Εθνικής Φρουράς και υπάγεται διοικητικά στη Διοίκηση Ναυτικού και εδρεύει στη Ναυτική Βάση Ζυγίου.

Το έμβλημα της Μ.Υ.Κ Κύπρου παριστάνει υποβρύχιο καταστροφέα, που τοποθετεί εκρηκτικά σε εχθρικό στόχο, ενώ παράλληλα με την άγκυρα και τη δάφνη, αναγράφεται το ρητό «ΡΩΜΗ ΜΕΤΑ ΦΡΟΝΗΣΕΩΣ». Η άγκυρα αποτελεί ένδειξη ότι η ΜΥΚ είναι Μονάδα του Πολεμικού Ναυτικού, αναλαμβάνοντας αποστολές κάλυψης και προάσπισης ναυτικών επιθετικών επιχειρήσεων, ενώ η δάφνη καταδεικνύει ότι πρόκειται για ιδιαίτερα τιμημένο Σύνολο, ενώ το ρητό, το οποίο σημαίνει «Δύναμη με σύνεση» προέρχεται από το Θουκυδίδη και θέλει να μας γνωστοποιήσει ότι πρέπει να χρησιμοποιούμε τόσο τη σωματική μας δύναμη, όσο και την πνευματική μας δύναμη με σύνεση και με λογική.

Η Μονάδα Υποβρυχίων Καταστροφών αποτελεί την πιο επίλεκτη Μονάδα της Εθνικής Φρουράς, όχι μόνο διότι έχει τα αυστηρότερα σωματικά κριτήρια για την επιλογή, αλλά και για το λόγο ότι η βασική και ειδική εκπαίδευση ξεπερνά το εξάμηνο, ενώ μετά την περάτωσή της, η επαγρύπνηση και η εφαρμογή των διδαγμένων δεν παύει μέχρι και την τελευταία ημέρα θητείας. Η εξάσκηση είναι τόσο επίπονη και τόσο έντονη που οι ΟΥΚάδες εξαιρούνται της υπηρεσίας σκοπιάς, ενώ – αφού επιλεγούν – υποχρεούνται να υπογράψουν επίσημο έγγραφο, σύμφωνα με το οποίο δικαιολογείται η συνολική σωματική απώλεια μέχρι 15%, κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης. 

Στο πλαίσιο της επιχειρησιακής ετοιμότητας των Ναυτικών Μονάδων, η Διοίκηση Ναυτικού της Εθνικής Φρουράς διεξήγαγε την ετήσια άσκηση ΤΑΜΣ «ΒΕΛΟΣ-2017», από 12 μέχρι 15 Μαΐου 2017. Με τις ασκήσεις αυτού του τύπου επιδιώκεται η ενίσχυση της Ναυτοσύνης και του ηθικού του προσωπικού, η εμπέδωση και η κατανόηση των διαδικασιών της επιχειρησιακής λειτουργίας και συνεργασίας. Στο πλαίσιο αυτό εκτελέστηκαν επιχειρήσεις θαλάσσιας επιτήρησης, θαλάσσιας απαγόρευσης, ναυτικής αποτροπής και ειδικές επιχειρήσεις από άνδρες της ΜΥΚ. Η εκπαίδευση των Καταστροφέων είναι συνεχής και αδιάκοπη, κάτω από τις πιο δύσκολες συνθήκες, πολλές φορές φθάνοντας (ή και ξεπερνώντας) τα όρια της ανθρώπινης αντοχής, γεγονός που προσφέρει στους υποβρύχιους καταστροφείς μεγάλη αυτοπεποίθηση και δυναμισμό.








ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

κάνε το δικό σου σχόλιο

 
Top