0



Άσκηση ετοιμότητας από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Λάρισας στο «Κέντρο Αποκατάστασης Αρωγή»:

Το σενάριο της άσκησης προέβλεπε:

1.Εκδήλωση πυρκαγιάς στον υπόγειο αποθηκευτικό χώρο της Β’ πτέρυγας, κατά την διάρκεια σιδηρουργικών εργασιών αφαίρεσης της δεξαμενής πετρελαίου (καλοριφέρ) με μηχάνημα κοπής μετάλλων. Ο χώρος ήταν καλυμμένος με παλαιά στρώματα, κρεβάτια, έπιπλα, είδη ιματισμού και ιατρικά μηχανήματα. Επίσης στον χώρο υπήρχε και ένα δοχείο με βενζίνη το οποίο αναφλέχθηκε και επιτάχυνε δραματικά την εξάπλωση της πυρκαγιάς. Από την πυρκαγιά δημιουργήθηκε  μεγάλος όγκος καπνού  με άμεσο κίνδυνο των νοσηλευόμενων, των εργαζομένων και των επισκεπτών. Ένας από τους εργάτες αποπροσανατολίστηκε λόγω του πυκνού όγκου καπνού και της θερμότητας και εγκλωβίστηκε στο εσωτερικό του υπογείου.

2.Υπάλληλος της επιχείρησης περί ώρα Ω/10:00 ειδοποίησε το ΠΕ.ΚΕ. Θεσσαλίας για το συμβάν και παράλληλα ενεργοποίησε την ομάδα πυρασφαλείας της επιχείρησης η οποία χρησιμοποιώντας τις εγκαταστάσεις του μόνιμου υδροδοτικού  δικτύου προσπάθησε να κατασβέσει τη φωτιά.

3.Το ΠΕ.ΚΕ. Θεσσαλίας διαβίβασε άμεσα την πληροφορία  στον τηλεφωνητή του 1ου Πυροσβεστικού Σταθμού Λάρισας και άμεσα μετέβηκε στο χώρο του συμβάντος δύναμη 11 πυροσβεστών με  τέσσερα οχήματα και επικεφαλή τον διοικητή του 1ου Π.Σ. Λάρισας Αντιπύραρχο Νικόλαος Μητσιογιάννη και τον Υποδιοικητή Πυραγό Αντωνίου Χρήστο.
Η δύναμη του 1ου Π.Σ. Λάρισας ενισχύθηκε άμεσα από 1 όχημα του 3ου Π.Σ. Λάρισας με 3 πυροσβέστες και απο 1 όχημα του Π.Κ. Αγιάς με δύο πυροσβέστες.

4.Ταυτόχρονα ειδοποιήθηκαν όλοι οι αρμόδιοι φορείς Δ.Ε.Η., ΕΛ.ΑΣ, Ε.Κ.Α.Β., Πολιτική προστασία της περιφέρειας Λάρισας και του Δήμου Κιλελέρ.

5.Με την άφιξη των δυνάμεων στο χώρο του συμβάντος και αφού η ομάδα πυρασφαλείας του κέντρου αποκατάστασης είχε προβεί στην εκκένωση της Β΄ πτέρυγας από προσωπικό και ασθενείς οι πυροσβεστικές δυνάμεις προχώρησαν στον εντοπισμό του εγκλωβισμένου ατόμου μέσω θερμικής κάμερας και στον απεγκλωβισμό και  διάσωση αυτού και την μεταφορά του εκτός του κτηρίου σε ασφαλές μέρος ενώ παράλληλα έγινε  κατάσβεση της πυρκαγιάς μετά από ταυτόχρονη ρίψη νερού από τα πληρώματα όλων των οχημάτων.

6.Στο συμβάν κατέφθασαν και ανέλαβαν το συντονισμό με τη σειρά τους ο Διοικητής ΔΙ.ΠΥ. Ν. Λάρισας Πύραρχος Ιωάννης Ράπτης και ο Διοικητής ΠΕ.ΠΥ.Δ. Θεσσαλίας Αρχιπύραρχος Αχιλλεύς Τζουβάρας.

Σκοπός της Άσκησης:

Η δημιουργία ρεαλιστικών συναισθημάτων στους συμμετέχοντες, η ενίσχυση των σχέσεων υπό συνθήκες πίεσης των συμμετεχόντων καθώς επίσης και η κατανόηση των δυνατοτήτων τους και των ρόλων τους. Η δοκιμή, ο έλεγχος και η αξιολόγηση των διατιθέμενων μέσων και του εξοπλισμού. Η διαπίστωση του βαθμού ετοιμότητας των Πυροσβεστικών δυνάμεων του Νομού μας για την αντιμετώπιση πυρκαγιάς σε Κέντρο Αποκατάστασης, με άτομα με κινητικά προβλήματα, και εγκλωβισμό εργαζομένων, υπό την απειλή γρήγορης εξάπλωσης δυνάμενη να καταστεί ανεξέλεγκτη. Η διαπίστωση του επιπέδου της άμεσης επικοινωνίας, ανταπόκρισης και συντονισμού των εμπλεκομένων Πυροσβεστικών δυνάμεων του Νομού με την Περιφέρεια αποκεντρωμένης Διοίκησης την Τοπική Αυτοδιοίκηση την ΔΕΗ το ΕΚΑΒ και την ΕΛ.ΑΣ.

























ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

κάνε το δικό σου σχόλιο

 
Top