Τσίπρας: Βρισκόμαστε εντός στόχων για συμφωνία στις 22 Μαΐου
Αισιόδοξος ότι στις 22 Μαΐου θα υπάρξει συμφωνία για το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης εμφανίστηκε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. για το Brexit.
«Βρισκόμαστε εντός του στόχου και εντός του πλαισίου, ώστε να έχουμε κατάληξη στις 22 Μαΐου» τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, ερωτηθείς για την πορεία των διαπραγματεύσεων.
Όσον αφορά τη στάση της Ε.Ε. απέναντι στο Brexit, σημείωσε ότι «υπήρξε ομοφωνία των 27 κρατών – μελών για τις κατευθυντήριες γραμμές της διαπραγματευτικής διαδικασίας»
Ο ίδιος, ωστόσο, παραδέχθηκε ότι η πορεία εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου θα εμπεριέχει μία σειρά δυσκολιών, ενώ ειδική μνεία έκανε στα χρηματοοικονομικά, εξηγώντας πως «το οικονομικό σκέλος είναι το πιο δύσκολο σε κάθε διαζύγιο»
Ιεραρχώντας τους ελληνικούς στόχους, ανέφερε ότι «προτεραιότητά μας είναι οι περίπου 70.000 Έλληνες πολίτες, οι οποίοι ζουν στη Μεγάλη Βρετανία», η διασφάλιση των ομαλών εμπορικών σχέσεων αλλά και η «απρόσκοπτη ροή των Βρετανών τουριστών».
«Σήμερα ανοίγει ένας κύκλος, όχι και τόσο ευχάριστος, καθώς το Brexit είναι ένα γεγονός δυσάρεστο, το οποίο συνέβη εξαιτίας της δυσαρέσκειας των πολιτών απέναντι στις πολιτικές της Ε.Ε.» έσπευσε να συμπληρώσει.
Στο πλαίσιο αυτό, τέλος, υποστήριξε ότι τα 27 κράτη – μέλη θα πρέπει να δουλέψουν περισσότερο, με στόχο μια «πιο κοινωνική και δημοκρατική Ευρώπη».
Επαφές Τσίπρα στη συνεδρίαση του Σοσιαλιστικού Κόμματος
Ο Πρωθυπουργός στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες για το Brexit τόνισε την πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης να περιληφθεί στα πρακτικά του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δήλωση ότι η διαπραγμάτευση μεταξύ ΕΕ-ΗΒ και τα αποτελέσματα αυτής, δεν δημιουργούν κανενός είδους προηγούμενο, πολιτικό ή νομικό, για εντός της ΕΕ καθώς και για τις σχέσεις της ΕΕ με τρίτες χώρες.
Σε ό,τι αφορά τις γαλλικές προεδρικές εκλογές, χαρακτήρισε ανησυχητικό το γεγονός ότι η Μαρίν Λεπέν ίσως κινηθεί σε υψηλά ποσοστά περί το 40% και υπογράμμισε ότι αυτό αντικατοπτρίζει τη μεγάλη δυσαρέσκεια των πολιτών απέναντι στη σημερινή Ευρώπη.
Σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης, τόνισε: “Σε καμία χώρα της Ευρώπης δεν μπορεί να υπάρξει ευημερία αν δεν αλλάξει η Ευρώπη”. Υπενθύμισε δε τα ποιοτικά στοιχεία της γαλλικής ψήφου στον πρώτο γύρο, σύμφωνα με τα οποία ούτε οι ψηφοφόροι του Μακρόν δεν επιδοκιμάζουν την σημερινή Ευρώπη.
Τέλος, ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την ανησυχία του για τις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια και ιδιαίτερα στη ΠΓΔΜ. Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας και βασικός άξονας οποιασδήποτε ευρωπαϊκής παρέμβασης για τη σταθεροποίηση της περιοχής.
Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχε συνομιλία με τον Πορτογάλο ομόλογό του, Αντόνιο Κόστα, όπου συζητήθηκαν οι εξελίξεις στη διαπραγμάτευση για το ελληνικό χρέος. Στη συνομιλία προσήλθε στη συνέχεια και ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, τον οποίον ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε
να επισκεφθεί ιδιωτικά και με μεγαλύτερη άνεση την Ελλάδα το καλοκαίρι . “Φρανσουά, έχεις ανοικτή πρόσκληση να έρθεις στην Ελλάδα το καλοκαίρι, οπότε θέλεις, να ξεκουραστείς”.
“Ωραία ιδέα. Τώρα που θα έχω χρόνο θα έρθω ένα μήνα Ελλάδα και ένα Πορτογαλία” , απάντησε χαριτολογώντας.
Ο Αλέξης Τσίπρας ευχαρίστησε στην τοποθέτησή του τον Γάλλο Πρόεδρο για τη συμβολή του και ιδιαίτερα για τη συμπαράστασή του στην Ελλάδα, καθώς επρόκειτο για την τελευταία παρουσία του Φρανσουά Ολάντ στη Σύνοδο ως Πρόεδρος της Γαλλίας.
Ο Γάλλος Πρόεδρος επαίνεσε τον Έλληνα Πρωθυπουργό που έδωσε το σωστό σήμα τηλεφωνώντας στον Εμ. Μακρόν το αμέσως επόμενο πρωί της εκλογής του και πρόσθεσε πως το ίδιο σωστό σήμα έδωσε και το Γαλλικό ΚΚ.
Από την πλευρά του ο Αντόνιο Κόστα πρότεινε να κληθεί στη Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών ο Εμ. Μακρόν, προκειμένου να συμμετάσχει ως παρατηρητής “από τα δεξιά” όπως συμμετέχει και ο Αλέξης Τσίπρας ως παρατηρητής “από τα αριστερά”.
Αναλυτικότερα, ολόκληρη η δήλωση του πρωθυπουργού:
Νομίζω ότι σήμερα είχαμε μια γρήγορη διαδικασία, καθώς εκφράστηκε η ομοφωνία των 27, το οποίο είναι και μία ένδειξη ισχυρής ενότητας. Εκφράστηκε η ομοφωνία των 27, σε σχέση με τις κατευθυντήριες γραμμές για τη διαπραγματευτική διαδικασία για το Brexit, για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Νομίζω ότι η πρώτη μας προτεραιότητα το επόμενο διάστημα θα είναι πάνω σε αυτές τις κατευθυντήριες γραμμές, να ακολουθήσουμε ένα σχετικά φιλόδοξο, κατά την άποψή μου, χρονοδιάγραμμα διαπραγμάτευσης. Ωστόσο, εκτίμησή μου είναι ότι η διαπραγμάτευση αυτή δεν θα είναι το ίδιο εύκολη, όσο ήταν και η διαδικασία σήμερα και η σύντομη συνεδρίασή μας.
Η διαδικασία θα είναι δύσκολη, εξαιτίας του γεγονότος ότι είναι και πολύπλοκα τα ζητήματα τα οποία έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Όμως, υπάρχει και το κρίσιμο θέμα, το χρηματοοικονομικό και όλοι γνωρίζουμε ότι αυτό είναι το πιο δύσκολο θέμα σε κάθε διαζύγιο, το οικονομικό σκέλος.
Από την άλλη πλευρά, οφείλω να πω ότι προτεραιότητά μας -και ορθά- αποτελούν οι πολίτες μας που ζουν στη Μεγάλη Βρετανία. Και εμείς οι Έλληνες, έχουμε πάνω από 70.000 Έλληνες που ζουν στη Μεγάλη Βρετανία. Ζουν, σπουδάζουν, εργάζονται εκεί.
Προτεραιότητά μας, επίσης, είναι η διασφάλιση ομαλών εμπορικών σχέσεων, καθώς και η διασφάλιση της απρόσκοπτης συνέχισης των τουριστικών ροών από τη Μεγάλη Βρετανία.
Και νομίζω, βέβαια, ότι όλα αυτά τα ζητήματα θα αποτελέσουν τη βάση μιας διαπραγματευτικής διαδικασίας, κατά την οποία, επαναλαμβάνω, το πιο δύσκολο από τα εξαιρετικά περίπλοκα θέματα που θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε, θα είναι το χρηματοοικονομικό.
Υπήρξε η συναίνεσή μας στα δίκαια αιτήματα επιμέρους κρατών για τις ειδικές σχέσεις με τη Μεγάλη Βρετανία. Αναφέρομαι, ιδίως, στην Ιρλανδία, όπου έχει ένα ειδικό καθεστώς και θα πρέπει να διατηρηθεί βεβαίως. Το είχε από πριν, νομίζω από το 1922, ένα ειδικό καθεστώς ελεύθερης διακίνησης πολιτών. Αναφέρομαι και στις σχέσεις Ισπανίας-Βρετανίας και ειδικότερα στο Γιβραλτάρ.
Εν τούτοις, ζητήσαμε να κατατεθεί ρητώς στα πρακτικά η διευκρίνιση, ότι το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης δεν θα αποτελεί, ούτε στο πολιτικό ούτε στο νομικό του σκέλος, δεσμευτικό προηγούμενο για τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τρίτες χώρες.
Και αυτό νομίζω ότι είναι σαφές πως έχει να κάνει με το γεγονός ότι η διαπραγμάτευση της αποχώρησης μιας χώρας, που ήταν για πολλά χρόνια κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι διαφορετικό πράγμα από τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τρίτες χώρες.
Νομίζω, λοιπόν, ότι σήμερα ανοίγει ένας κύκλος, ένας κύκλος όχι και τόσο ευχάριστος. Το Brexit, η έξοδος της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι ένα γεγονός δυσάρεστο, που συνέβη, κυρίως, εξαιτίας της δυσαρέσκειας των πολιτών απέναντι στις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το κοινωνικό και οικονομικό σκέλος.
Τα διδάγματά μας, λοιπόν, πρέπει να είναι σαφή. Πρέπει να δουλέψουμε σκληρά οι 27 εναπομείναντες, που και στη Ρώμη επαναβεβαιώσαμε την προσήλωση μας στην ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Να δουλέψουμε για μια καλύτερη πιο κοινωνική και πιο δημοκρατική Ευρώπη.
Σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις, ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης, νομίζω ότι η γενική εικόνα που επικρατεί είναι ότι βρισκόμαστε εντός πλαισίου, εντός στόχων, προκειμένου να έχουμε κατάληξη στις 22 Μαΐου.
Σας ευχαριστώ.
ΠΗΓΗ
Δημοσίευση σχολίου
κάνε το δικό σου σχόλιο