«Big brother» με το Ηλεκτρονικό φακέλωμα, από το Υπ.Υγείας


Ρόλο “big brother” αναλαμβάνει το υπουργείο Υγείας για όλες τις επισκέψεις σε γιατρούς του ΠΕΔΥ και τις εξετάσεις που πραγματοποιούν οι ασθενείς στις δημόσιες δομές περίθαλψης. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, μέχρι το Μάιο του 2017 θα είναι έτοιμος ο λεγόμενος Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας της Πρωτοβάθμιας.ΙΚΑ

Το πρόγραμμα έχει αρχίσει να εφαρμόζεται πιλοτικά εδώ και δύο μήνες σε περιοχή της Αχαΐας και μέσα στο επόμενο πεντάμηνο αναμένεται να φτάσει σε όλες τις υγειονομικές περιφέρειες της χώρας.

Τι σημαίνει πρακτικά η τήρηση ατομικού ηλεκτρονικού φακέλου: H λογική της δημιουργίας της υπηρεσίας συνίσταται στο να μπορούν οι ασθενείς να βλέπουν τις εξετάσεις που κάνουν, τα αποτελέσματά τους, το ιστορικό τους και να διατηρούν ιατρικό αρχείο (κλινικές εξετάσεις, διαγνώσεις, συνταγές και νοσηλείες). Ο γιατρός από την άλλη θα μπορεί να κάνει χρήση και ενημέρωση αυτού του αρχείου, βλέποντας τις ιατρικές πράξεις που έχουν καταχωρηθεί. Στον ηλεκτρονική φάκελο θα έχουν πρόσβαση οι γιατροί των δημόσιων δομών Υγείας, καθώς και οι συμβεβλημένοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ, μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Η υπηρεσία εντάσσεται στο πλαίσιο της θέσπισης νέου συστήματος για την πρωτοβάθμια περίθαλψη (το εν λόγω νομοσχέδιο αναμένεται στη Βουλή).

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, μέσα στο 2017 θα αναπτυχθούν 260 Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) σε 64 αστικά κέντρα όλης της χώρας στελεχωμένες περίπου με 3.200 οικογενειακούς γιατρούς, νοσηλευτές, κοινωνικούς λειτουργούς και επισκέπτες υγείας. Πρόκειται για αποκεντρωμένες μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας, η κάθε μια από τις οποίες θα έχει ένα πληθυσμό αναφοράς, με κατά μέσο όρο δέκα χιλ. κατοίκους. Στην ουσία θα αποτελούν το πρώτο “σκαλοπάτι” για την παρακολούθηση των πολιτών, ενώ μόνο αν χρειαστεί θα παραπέμπονται στα ιατρεία του ΠΕΔΥ και στα δημόσια νοσοκομεία.

Έτσι από τη μια ο ηλεκτρονικός φάκελος θα συμπληρώνεται από τον οικογενειακό γιατρό κάθε πολίτη στο πλαίσιο των επισκέψεων στις δομές της πρωτοβάθμιας, αλλά ταυτόχρονα θα ενημερώνεται και με αυτόματο τρόπο για τις συνταγογραφήσεις φαρμάκων και τα παραπεμπτικά εξετάσεων από την πλατφόρμα συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ.

Τα κενά εντούτοις αναφορικά με την καταχώρηση ευαίσθητων ιατρικών πληροφοριών είναι πολλά. Και αυτό κυρίως επειδή δεν θα είναι διαθέσιμες μόνο οι εξετάσεις εκτελέστηκαν, αλλά και τα αποτελέσματα σε ηλεκτρονική μορφή. Το υπουργείο Υγείας επισημαίνει το capital, επεξεργάζεται νομοθετική παρέμβαση, για το ποιος δικαιούται και πρέπει να έχει πρόσβαση στο φάκελο ασθενείας του πολίτη, υπό ποιες προϋποθέσεις, με ποια κριτήρια, με ποιους κανόνες διασφάλισης των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων και υπό ποιες συνθήκες.

http://ergasianews.gr/
 
Top