"ΑΥΠΝΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ"....

Η καθημερινότητα, οι γρήγοροι ρυθμοί της ζωής μας σήμερα, η εργασία, ο ανταγωνισμός, ο φόβος για το αύριο προκαλούν στους περισσότερους απο εμάς άγχος, ο νούμερο ένα παράγοντας που μας διαταράσσει τον ύπνο κ προκαλεί αϋπνίες. .ΑΥΠΝΙΑ, με απλά λόγια, είναι η διάθεση η'κατάσταση που νιώθει κάποιος ο οποίος δυσκολεύεται να κοιμηθεί, που νιώθει κόπωση και κούραση, που τα μάτια κλείνουν αλλά τελικά δεν καταφέρνει να κοιμηθεί.Η ομαλή ισορροπία του οργανισμού διαταράσσεται με την έλλειψη ύπνου, η οποία, αν είναι παρατεταμένη, μπορεί να εντείνει τα οργανικά προβλήματα όπως και να οδηγήσει και σε διάφορα ψυχολογικά (πχ μορφές κατάθλιψης).Η μορφή της παροδικής αλλά και παρατεταμένης αϋπνίας μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες που είτε προυπάρχουν (αγχος, στρές), είτε διαμορφώθηκαν κατά την διάρκεια της ημέρας. Πώς όμως αντιμετωπίζεται αυτή η αρκετά σοβαρή δισλειτουργία και πώς επαναφέρουμε στην ζωή μας τον "Μορφέα"?...Εκτός από ένα χλιαρό μπάνιο που χαλαρώνει τους μύς και αποφορτίζει από την ένταση της ημέρας, σημαντικός παράγοντας που βοηθά στον λειτουργικό ύπνο ειναι η σωστή διατροφή...Το βαρύ φαγητό πρίν τον ύπνο, σύμφωνα, με έρευνες, είναι ότι χειρότερα μπορείτε να κάνετε. .
Συγκεκριμένα, αποφύγετε ο, τιδήποτε έχει μεγάλη ποσότητα αλατιού και μπορεί να ανεβάσει την πίεση όπως:κονσέρβες, αλλαντικά, βαριές σάλτσες..Τρόφιμα με μεγάλα επίπεδα ζάχαρης όπως:γλυκά, σοκολάτες, και οτιδήποτε περιέχει καφείνη όπως:καφές, τσάι, κακάο, αναψυκτικά. ...Αποφύγετε το πολύ αλκοόλ και προτιμήστε τρόφιμα που περιέχουν τρυπτοφάνη όπως:αυγά, κοτόπουλο, πατάτα, ρύζι, όσπρια, σπανάκι, μπανάνα, γάλα με μέλι, δημητριακά ολικής κα...Τρόφιμα πλούσια σε μαγνήσιο όπως: βρώμη, ξηροί καρποί, κολοκυθόσποροι, και τρόφιμα με ασβέστιο (γιαούρτι, σουσάμι κα...).Τα τρόφιμα με μελατονίνη όπως τα κεράσια και το καλαμπόκι, προάγουν τον λειτουργικό ύπνο..Η μελατονίνη, το ασβέστιο και το μαγνήσιο υπάρχουν και σε πολλά ΦΥΤΙΚΑ σκευάσματα διατροφής.Τονίζουμε το ΦΥΤΙΚΑ γιατί δεν προκαλούν εθισμό, ούτε παρενέργειες.
Σε κάθε περίπτωση, οι παροδικές αϋπνίες είναι περισσότερο ταλαιπωρία παρά κάποιο ουσιαστικό πρόβλημα. Οι παραπάνω διατροφικές συμβουλές, αν γίνουν συνήθεια και ενταχθούν σε ένα καθημερινό διατροφικό πρόγραμμα, θα βοηθήσουν σημαντικά την ποιότητα του ύπνου σας.Εάν οι αυπνίες επαναλαμβάνονται επί μακρόν, τουλάχιστον για διάρκεια 3/6 μηνών, ενημερώστε και επισκεφτείτε τον γιατρό σας (ειδικός παθολογος) η'κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας.
Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον συνεργάτη μας Δημητρη.Π.Νικολόπουλο διαιτολόγο-διατροφολόγο, για τις πολύτιμες πληροφορίες και διατροφικές συμβουλές. 




 
Top