Μεγάλα τα περιθώρια διεύρυνσης της συνεργασίας, τόνισε ο Πούτιν. Αναμένονται 1 εκατ. Ρώσοι τουρίστες στην Ελλάδα, θα γίνουν 3 εκατ. αν λυθεί το θέμα με τη βίζα. Ενδιαφέρον για ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Rosco. Πυρά κατά ΗΠΑ για την αντιπυραυλική ασπίδα. Τι ειπώθηκε για κυρώσεις, Συρία, αγωγούς, Κυπριακό.


Η ελληνορωσική συνεργασία θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο το επόμενο διάστημα, προς όφελος των λαών μας, της οικονομικής ανάπτυξης, της ειρήνης και της συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Οπως υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, η επίσκεψη Πούτιν, μετά από πολλά χρόνια, αποτελεί το επιστέγασμα σειράς επαφών σε υψηλό επίπεδο που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο έτος και σηματοδοτούν την επανεκκίνηση των σχέσεων Ελλάδας-Ρωσίας.

Η συνεργασία με τη Ρωσία αποτελεί στρατηγική επιλογή για την Ελλάδα, όχι γιατί το επιτάσσουν οι ισχυροί δεσμοί των δυο λαών, αλλά γιατί πρέπει να αποτελεί συστατικό της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής της Αθήνας, σημείωσε ο πρωθυπουργός. 

Υπογράμμισε ότι η επίσκεψη του Ρώσου προέδρου λαμβάνει χώρα σε μια πολύ σημαντική χρονική συγκυρία, τη στιγμή που η Ελλάδα αφήνει πίσω την αβεβαιότητα και δημιουργεί προϋποθέσεις για ανάπτυξη.

Είμαστε σε μια στιγμή μετάβασης, γυρίζουμε σελίδα, περνάμε από μια πολυετή κρίση σε μια περίοδο σταθερότητας οικονομικής και πολιτικής και επιστροφής σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ανέφερε.

Οι συνομιλίες 

Οπως είπε ο Ελληνας πρωθυπουργός, στη συνάντηση με τον Ρώσο Πρόεδρο οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στις επενδύσεις στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα των δυο χωρών.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η συζήτηση επικεντρώθηκε στις υποδομές, τα λιμάνια, τη μεταλλευτική βιομηχανία, τη φαρμακοβιομηχανία, τον τουρισμό, αλλά και σε κοινές επιχειρήσεις στον αγροδιατροφικό τομέα.

Παράλληλα, σε συνέχεια της συνόδου της μικτής επιτροπής στο Σότσι, συζητήθηκε περαιτέρω η ενεργειακή συνεργασία στο φυσικό αέριο, το πετρέλαιο και τις ΑΠΕ, σημείωσε ο κ. Τσίπρας, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το μνημόνιο μεταξύ ΚΑΠΕ και του ρωσικού ινστιτούτου ενέργειας αλλά και για τη συμφωνία ΕΛΠΕ ΕΛΠΕ +0,48% με Rosneft.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκε και η ενίσχυση ροών τουριστών προς τη χώρα μας αλλά και η προβολή εναλλακτικών μορφών τουρισμού στη ρωσική αγορά. 

Κοινό κείμενο πολιτικής διακήρυξης

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι με τον κ. Πούτιν υπήρξε ανταλλαγή απόψεων για ζητήματα περιφερειακών και διεθνών εξελίξεων. Συμφωνήθηκε η αναβάθμιση του πολιτικού διαλόγου, «μια πρωτοβουλία με ιδιαίτερη σημασία σε ένα περιβάλλον εντεινόμενης πολιτικής αποσταθεροποίησης», όπως είπε, ενώ υπογράφτηκε και κείμενο πολιτικής διακήρυξης.

Η αναβάθμιση του διαλόγου μπορεί να συμβάλει στην προώθηση των σχέσεων Ρωσίας –ΕΕ και ΝΑΤΟ – Ρωσίας, σημείωσε ο πρωθυπουργός. 

Κυπριακό και Συρία 

Η αναβάθμιση του πολιτικού διαλόγου συμβάλλει και στην ανταλλαγή απόψεων σε ζητήματα όπως το Κυπριακό, τόνισε ο κ. Τσίπρας, όπου είναι σταθερή η υποστήριξη της Ρωσίας για λύση σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο. Θα πρέπει, σημείωσε, να επιτρέπει σε ολόκληρο τον κυπριακό λαό να ζει με αίσθημα ασφάλειας χωρίς στρατεύματα κατοχής.

Στο ζήτημα της Συρίας – βασική πηγή των προσφυγικών ροών προς την Ελλάδα- είναι κρίσιμος ο ρόλος της Ρωσίας, ανέφερε ο πρωθυπουργός. Στηρίζουμε ενεργά τις προσπάθειες του ΟΗΕ για άμεση κατάπαυση εχθροπραξιών και λύση του Συριακού, τόνισε. 

Πούτιν: Μεγάλα τα περιθώρια συνεργασίας

Είχαμε ουσιαστικές συνομιλίες για διμερή αλλά διεθνή θέματα, τόνισε ο Βλ. Πούτιν και στάθηκε στις πολλές συμφωνίες που υπεγράφησαν. Παρά τις δυσκολίες συνεχίζουμε να αναπτύσσουμε τις σχέσεις μας, δήλωσε και έδωσε έμφαση στο ότι η φετινή χρονιά ήταν αφιερωματικό έτος στις σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας με 170 διαφορετικές εκδηλώσεις.

Θύμισε ότι συμπληρώνονται 1.000 χρόνια ρωσικής παρουσίας στο Αγιο Ορος.

Σε οικονομικό επίπεδο σημείωσε την πτώση στο διμερές εμπόριο αλλά έδωσε έμφαση στις προσπάθειες που γίνονται για να ξεπεραστούν τα προβλήματα. Είπε ότι πριν την μικτή διϋπουργική επιτροπή της Θεσσαλονίκης θα γίνουν πέντε συναντήσεις μεταξύ των πλευρών.

Υπάρχουν μεγάλα περιθώρια συνεργασίας στην ενέργεια. Ηδη η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής ενέργειας και καλύπτει το 60% των αναγκών της Ελλάδας στο φυσικό αέριο και το 15% στο πετρέλαιο.

Από τη ρωσική πλευρά έχουν γίνει επενδύσεις ύψους 700 εκατ. δολαρίων στην Ελλάδα, ενώ στην Ρωσία δραστηριοποιούνται 120 ελληνικές εταιρείες με 2,5 δισ. δολάρια τζίρο.

Για τις ιδιωτικοποιήσεις τόνισε το ενδιαφέρον των Ρωσικών σιδηροδρόμων για την συμμετοχή στους διαγωνισμούς για ΤΡΑΙΝΟΣΕ και Rosco, αλλά και το ενδιαφέρον για διάφορες προμήθειες αλλά και τα εξοπλιστικά.

Ο Ρώσος Πρόεδρος μίλησε για τη σημασία του τουρισμού και έκανε εκτενή αναφορά στις πολιτιστικές δραστηριότητες που προγραμματίζονται.

Σε ότι αφορά τη συμμετοχή Ρωσικών εταιρειών σε ιδιωτικοποιήσεις ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι προσδοκά στο να συμμετέχουν στους διεθνείς διαγωνισμούς που θα είναι αδιάβλητοι και χωρίς αποκλεισμούς.

Σε ότι αφορά τα διεθνή θέματα επιβεβαίωσε τα όσα είπε ο πρωθυπουργός. Σε πολλά οι θέσεις μας συμπίπτουν. Υπάρχουν και κάποια ανοικτά θέματα τα οποία συζητούμε.

Ρώσοι τουρίστες και βίζα

Πολλοί Ρώσοι έχουν προορισμό την Ελλάδα και η χώρα είναι στην πρώτη θέση σε τουριστικές κρατήσεις, τόνισε ο Ρώσος Πρόεδρος. Αναμένεται να έρθουν στη χώρα σας ένα εκατομμύριο τουρίστες και αν λυθεί το πρόβλημα με τις βίζες ο αριθμός θα είναι τριπλάσιος, τόνισε.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι για το ζήτημα της βίζας έχει ασχοληθεί και ο ίδιος προσωπικά. Θέλουμε να επιταχυνθεί η διαδικασία, συζητήσαμε με τον Ρώσο Πρόεδρο το ενδεχόμενο να βρούμε και άλλους τρόπους για να επιταχυνθεί, τόνισε.

Οι αγωγοί και ο νότιος διάδρομος

Ο τομέας της ενέργειας είναι στρατηγικός και θέλουμε να είμαστε ενεργειακός κόμβος, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση. Η γεωγραφική μας θέση μας δίνει την δυνατότητα. Δυσκολίες υπάρχουν λόγω γεωπολιτικών αντιθέσεων αλλά είμαστε ανοικτοί σε συνεργασίες, κοιτάζοντας το εθνικό συμφέρον και ξέροντας ότι οι αγωγοί ενέργειας μπορούν να δημιουργήσουν γέφυρες φιλίας.

Η Ελλάδα μπορεί να συνεισφέρει μέχρι το βαθμό που μπορεί. Λειτουργούμε ως θετικός αγωγός σε Ευρώπη και ΝΑΤΟ και εξηγούμε στους εταίρους μας πόσο σημαντική είναι η ενεργειακή πολιτική.

Από την πλευρά του ο Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε ότι η Ρωσία ήθελε να προχωρήσει τον Νότιο Αγωγό αλλά δεν μας άφησαν λόγω πιέσεων των ΗΠΑ και της άρνησης της Βουλγαρίας. Προτείναμε μια διαδρομή μέσω της Τουρκίας αλλά δεν προχώρησε. Είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε οποιοδήποτε έργο αλλά μας χρειάζονται από πριν εγγυήσεις. Αν δεν παρουσιάζει ενδιαφέρον, δεν θα ξοδέψουμε λεφτά γι' αυτό.

Προχωρούμε τον Βόρειο Αγωγό αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα δουλέψουμε και προς το Νότο, σημείωσε ο κ. Πούτιν. Ηδη, θύμισε, υπάρχει μνημόνιο μεταξύ Gazprom-ΔΕΠΑ-Edison για να εξετάσει τη δυνατότητα ενός αγωγού.

Πυρά Πούτιν για την αντιπυραυλική ασπίδα

Ειδική αναφορά έκανε ο Ρώσος Πρόεδρος για το θέμα της αντιπυραυλικής άμυνας και στην κρίση που έχει δημιουργήσει στις σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση. Σε μια χαρακτηριστική δήλωση της έντασης που υπάρχει γύρω από το θέμα της αντιπυραυλικής ασπίδας στη Ρουμανία τόνισε ότι «στη Συρία όλος ο κόσμος είδε τις δυνατότητές μας».

Οι σχέσεις με Τουρκία και οι Κούρδοι

Απαντώντας σε ερώτηση για τις σχέσεις με την Τουρκία, ο Ρώσος Πρόεδρος τόνισε ότι ποτέ δεν σκέφτηκε ότι υπήρχε πιθανότητα να χτυπηθεί ρωσικό αεροσκάφος, θυμίζοντας ότι παράλληλα πυροβολήθηκε ο πιλότος. Είναι έγκλημα πολέμου, αλλά δεν ακούσαμε ένα συγνώμη, σημείωσε, προσθέτοντας ότι «θέλουμε να έχουμε καλές σχέσεις με τον τουρκικό λαό. Ακόμα και τώρα δεν μπορώ να καταλάβω γιατί το έκαναν αυτό, αλλά δεν φτάνουν μόνο δηλώσεις για αποκατάσταση των σχέσεων, πρέπει να κάνεις και κάτι».

Σε ότι αφορά την δημιουργία κουρδικού κράτος είπε ότι δεν είναι δικό του θέμα αλλά αφορά τον κουρδικό λαό. Εμείς αγωνιζόμαστε κατά της τρομοκρατίας και σε αυτό το θέμα συνεργαζόμαστε και με τις ΗΠΑ.

Ο Τσίπρας για τις κυρώσεις στη Ρωσία

Η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της στους διεθνείς οργανισμούς, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. Είναι χώρα - μέλος της ΕΕ αλλά και του ΝΑΤΟ αλλά παράλληλα, λόγω των δεσμών με τη Ρωσία είναι εξαιρετικά χρήσιμη τόσο στην ΕΕ όσο και στη Ρωσία.

Ολοι αναγνωρίζουν ότι δεν μπορεί να υπάρξει μέλλον στην ευρωπαϊκή ήπειρο με ΕΕ και Ρωσία σε αντιπαλότητα, σημείωσε. 

Ο ρόλος μας στους διεθνείς οργανισμούς είναι να εξαντλούμε κάθε περιθώριο για να υπάρξει άμβλυνση της αντιπαλότητας. Από τότε που αναλάβαμε την διακυβέρνηση της χώρας οι τοποθετήσεις μας το αποδεικνύουν.
Λύση είναι ο διάλογος όχι οι κυρώσεις, τόνισε και συμπλήρωσε ότι στρατηγική πεποίθηση είναι ότι δεν μπορεί να υπάρξει αρχιτεκτονική στρατιωτικής ασφάλειας στην Ευρώπη χωρίς συμμετοχή της Ρωσίας.

Για τις κυρώσεις ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι δεν τις επέβαλε η Μόσχα, αλλά αντέδρασε στην κίνηση της ΕΕ. Όταν κινηθεί η ΕΕ τότε θα κάνουμε και εμείς κάτι αντίστοιχο.

Από την πλευρά του, ο Βλ. Πούτιν σημείωσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε αρκετά δύσκολη κατάσταση, χρειάστηκαν δύσκολες αποφάσεις. Δεν περιμένουμε από την Ελλάδα τους «άθλους του Ηρακλή» στις αυλές της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας, είπε από την πλευρά του ο Βλάντιμιρ Πούτιν. Η χώρα είναι πατρίδα μεγάλων φιλοσόφων. Σε αυτό το πλαίσιο θεωρούμε ότι οι καλές σχέσεις μεταξύ μας είναι ένα θεμέλιο. Η Ελλάδα μπορεί να επηρεάσει τις ευρωπαϊκές εξελίξεις και να αναζητά λύσεις για τα μεγάλα περιφερειακά έργα.

Οι συμφωνίες

Νωρίτερα, οι αντιπροσωπείες Ελλάδας και Ρωσίας παρουσία του πρωθυπουργού και του Βλαντιμίρ Πούτιν, υπέγραψαν σειρά συμφωνιών συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Οι συμφωνίες που υπογράφτηκαν αφορούν την

- Πολιτική Διακήρυξη για ελληνο-ρωσικό διάλογο επί διεθνών και περιφερειακών θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος, και

- Διακήρυξη Εταιρικής Σχέσης για Εκσυγχρονισμό (σχετικά με οικονομική συνεργασία)

Επίσης υπογράφονται συμφωνίες συνεργασίας (μεταξύ υπουργείων) για Επιστήμη και
τεχνολογία, Τουρισμό και Μετεωρολογία.

Συμφωνίες συνεργασίας υπογράφονται και μεταξύ φορέων:
- Enterprise Greece – Invest in Russia
- ΕΛΠΕ ΕΛΠΕ +0,48% – Rosneft
- Πανεπιστήμιο Πειραιά – Πανεπιστήμιο Ουραλίων
- Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας – Ρωσικό Ινστιτούτο Ενέργειας

http://www.euro2day.gr/
 
Top