Την αγορά νέων πυροσβεστικών αεροσκαφών για την αντικατάσταση των παλιών τύπου Canadair 215 φέρεται να ζητά και να προωθεί τις τελευταίες ημέρες ύστερα και από αρχική συνεννόηση με το Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Βασίλης Κικίλιας.

Μία τέτοιου είδους αγορά που μπορεί να εκτοξευθεί στα 200 εκατ. ευρώ κρίνεται πλέον επιτακτική καθότι, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, «του
χρόνου λόγω παλαιότητας του στόλου -ορισμένα από αυτά είναι ηλικίας περίπου 40 ετών- κινδυνεύουμε να έχουμε μόνο οκτώ πυροσβεστικά αεροπλάνα διαθέσιμα από τα 21 που ήταν μέχρι προ τριετίας ολόκληρος ο στόλος μας. Και αυτό σημαίνει εκτεταμένες καταστροφές από πυρκαγιές ακόμη και σε ήπιες κλιματολογικές συνθήκες».

Σημειώνεται ότι το ζήτημα αγοράς νέων πυροσβεστικών αεροσκαφών έχει τεθεί πολλές φορές στο παρελθόν, όμως είτε υπήρχαν απαγορευτικές εισηγήσεις των αρμοδίων είτε το κόστος σε τελική φάση διερεύνησης κρινόταν απαγορευτικό λόγω βεβαίως και της οικονομικής κρίσης,.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2007 που είχε τεθεί πάλι το ίδιο ζήτημα είχε συνταχθεί έκθεση της Πολεμικής Αεροπορίας -στην αρμοδιότητά της είναι τα πυροσβεστικά αεροσκάφη- που πρότεινε τα αεροπλάνα αυτά να διατηρηθούν ακόμη έξι ως δέκα χρόνια.

Όπως ενδεικτικά μνημονευόταν σε αυτήν την έκθεση, «σε βάθος χρόνου, τουλάχιστον εξαετίας,δεν θα επηρεαστεί η λειτουργικότητα και η δομική ακεραιότητα και δεν θα αντιμετωπιστούν μείζονα προβλήματα υποστήριξης των έξι αεροσκαφών Canadair 215» που αγοράστηκαν το 1976.

Αντίστοιχα διαπιστώνεται ότι τα υπόλοιπα οκτώ ιδίου τύπου αεροσκάφη που προστέθηκαν στον στόλο το 1984 δεν αναμένεται, σύμφωνα με την έκθεση, να αντιμετωπίσουν προβλήματα «σε βάθος χρόνου τουλάχιστον δεκαετίας». Ωστόσο η κατάσταση θεωρείται τώρα -δηλαδή επτά χρόνια μετά- οριακή και ήδη υπάρχουν κινήσεις ώστε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας να κινήσει τις διαδικασίες για την αγορά νέων αεροσκαφών.


του Βασίλη Λαμπρόπουλου

Βήμα
 
Top