Το βάθος χρόνου και τα μέτρα με τα οποία το Δημόσιο θα συμμορφωθεί με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε αντισυνταγματικό το εύρος της από 1ης Αυγούστου 2012 περικοπής αποδοχών των εν ενεργεία και αποστρατεία στελεχών των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, αναμένεται να απασχολήσει έντονα στο σημερινό ραντεβού, στο Παρίσι, την τρόικα και το οικονομικό επιτελείο.
Το κόστος από
την απόφαση αυτή, με την οποία η Κυβέρνηση καλείται άμεσα να επαναφέρει τις αποδοχές στα προ της μείωσης επίπεδα και να επιστρέψει αναδρομικά τις παράνομες κρατήσεις 24 μηνών στους ένστολους, εκτιμάται ότι κυμαίνεται ήδη στα 650-700 εκατομμύρια ευρώ και φουσκώνει όσο το Υπουργείο Οικονομικών δεν ανακοινώνει με ποιόν τρόπο και πότε θα υπακούσει τα κελεύσματα της Δικαιοσύνης.
Η απόφαση του ΣτΕ, όπως και άλλες ανάλογες πχ για τους δικαστικούς ή για επιδόματα σε ιατρούς του ΕΣΥ, δημιουργούν μείζον θέμα στο οικονομικό επιτελείο, καθώς διογκώνουν το δημοσιονομικό κενό, αυξάνοντας κατά πολύ τις μέχρι το καλοκαίρι παραδοχές του Υπουργείου Οικονομικών, ότι για το 2015 το κενό αυτό δεν θα υπερβαίνει τα 900 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που η τρόικα ανέβαζε σε περίπου 2 δις.
Η πρόσθεση στις «έξτρα δαπάνες» των κονδυλίων για την επιστροφή των παράνομων περικοπών στους ένστολους, αυξάνει την ανάγκη για πιο …σφιχτή διαχείριση του δημόσιου ταμείου και επομένως περιορίζει σημαντικά το μέγεθος των φοροελαφρύνσεων στις οποίες μπορεί να συναινέσει η τρόικα, δεδομένης της δέσμευσης της ελληνικής πλευράς για επίτευξη διαρκώς μεγαλύτερου πρωτογενούς πλεονάσματος χρόνο με τον χρόνο.
Σε άλλη περίπτωση, μπορεί να αποτελέσει βαρόμετρο για τον χρόνο εφαρμογής κάποιας μείωσης φορολογικού συντελεστή, αν πχ. η τρόικα αρνηθεί μια μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης από τον επόμενο μήνα, στο όνομα της ανάγκης για αυξημένα έσοδα προκειμένου να αρχίσει η σταδιακή επιστροφή των οφειλομένων στους ένστολους.
Σε τέτοιο ενδεχόμενο, οι αντιρρήσεις της τρόικας δεν αποκλείεται να χρησιμοποιηθούν ακόμη και ως όπλο στα χέρια της Κυβέρνησης, ώστε στο πλαίσιο του λεγόμενου «κοινωνικού αυτοματισμού» να ζητήσει από τα μέλη των σωμάτων ασφαλείας και των ενόπλων δυνάμεων να «κάνουν υπομονή» και να αποδεχτούν, στο όνομα του «κοινού καλού», να πάρουν πίσω τα χρήματα τους σε βάθος ακόμη και δέκα ετών.
Οι εκτιμήσεις είναι πως αν όχι σε αυτήν την τριήμερη διαπραγμάτευση στο Παρίσι, σίγουρα με την έλευση στην Αθήνα των τεχνικών κλιμακίων και των επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα, το τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, θα ξεκαθαρίσει το χρονοδιάγραμμα και τα μέτρα με τα οποία θα ανταποκριθεί η Κυβέρνηση στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Όλα θα κριθούν από την στάση της τρόικας επί του σχεδίου σταδιακής μείωσης φορολογικών βαρών (μείωση ΕΦΚ πετρελαίου θέρμανσης, κατάργηση ή περικοπή 50% της έκτακτης εισφοράς, κατάργηση φόρου πολυτελείας για τα ΙΧ κ.α.), που θα παρουσιάσει η ελληνική αντιπροσωπεία στους δανειστές το απόγευμα, καθώς σήμερα την διαπραγμάτευση θα μονοπωλήσουν τα «αγκάθια» του Υπουργείου Οικονομικών.
Πέραν του δημοσιονομικού  κενού (περιλαμβανομένου του κόστους από την απόφαση του ΣτΕ) και των μέτρων κάλυψης του, επί τάπητος θα τεθεί και η αύξηση ως και σε 100 του αριθμού των δόσεων για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων χρεών σε Εφορίες και Ασφαλιστικά Ταμεία, ενώ για αύριο έχει οριστεί η διαπραγμάτευση αναφορικά με τις ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια πολιτών κι επιχειρήσεων, καθώς και για τις αλλαγές στο καθεστώς των πλειστηριασμών.


Του Παναγιώτη Δημητράκόπουλου


http://www.bloko.gr/
 
Top