Εφόσον εφαρμοστεί κατά γράμμα η απόφαση της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, που αποφαίνεται ότι ο μνημονιακός νόμος 4093 ήταν αντισυνταγματικός και, συνεπώς, οι περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις των στρατιωτικών και του προσωπικού των Σωμάτων Ασφαλείας είναι παράνομες, άρα θα πρέπει οι αποδοχές να... επιστρέψουν στο καθεστώς του Ιουλίου του 2012, τότε θα έχουμε τα εξής μισθολογικά αποτελέσματα:
Οι βασικοί μισθοί των
Στρατιωτικών - Σωμάτων Ασφαλείας θα αυξηθούν από 15% έως και 40%. Για τους 22 μήνες των «κομμένων» αποδοχών, οι εν ενεργεία στρατιωτικοί θα λάβουν αναδρομικά από 215 έως 9.130 ευρώ για τον βασικό μισθό και από 110 μέχρι 3.856 ευρώ για τα επιδόματα. Ανάλογες θα είναι και οι αυξήσεις στις συντάξεις των αποστράτων και, φυσικά, και αυτοί θα λάβουν αναδρομικά για τους 20 μήνες, από 680 μέχρι 6.840 ευρώ. Οι βασικοί μισθοί των Στρατιωτικών - Σωμάτων Ασφαλείας θα αυξηθούν κατά 18 έως 498 ευρώ το μήνα, ενώ η αύξηση που θα «δοθεί» στα επιδόματα θα κυμανθεί μεταξύ 8 και 185 ευρώ τον μήνα.
Το επίδομα αυξημένης επιχειρησιακής ετοιμότητας θα αυξηθεί κατά 16 ευρώ για τις Ένοπλες Δυνάμεις και κατά 27 ευρώ για τα Σώματα Ασφαλείας. Θα πρέπει επίσης να καταβληθούν αναδρομικά 357 ευρώ στους αξιωματικούς και υπαξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων και 414 ευρώ στο ένστολο προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ., του Πυροσβεστικού και του Λιμενικού Σώματος.
Το επίδομα ειδικών συνθηκών θα αυξηθεί από τα 65 στα 72 ευρώ τον μήνα, ενώ θα πρέπει να δοθούν και αναδρομικά από 177 μέχρι 230 ευρώ. Τα έξοδα παράστασης για τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, τους αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας θα πρέπει να αυξηθούν κατά 35 έως 83 ευρώ τον μήνα και να χορηγηθούν και αναδρομικά από 592 έως 1.796 ευρώ. Στα επιδόματα ευθύνης διοίκησης θα πρέπει να δοθούν αυξήσεις κατά 15 έως 44 ευρώ τον μήνα. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να καταβληθούν αναδρομικά από 294 έως 541 ευρώ.
Επιβάρυνση 560 εκατ. ευρώ
Συνολικά, η επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού, από την κατά γράμμα εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ για τους στρατιωτικούς, υπολογίζεται στα 560 εκατομμύρια ευρώ. Ουσιαστικά, δηλαδή, το ποσό που απαιτείται για την εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ για τους στρατιωτικούς είναι ισόποσο με το πρωτογενές πλεόνασμα που, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση, θα διατίθεται για την αποκατάσταση των αδικιών, που έχουν γίνει στις ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες από την εφαρμογή των μνημονιακών νόμων.
Η κυβέρνηση εκτιμά ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας δεν επιτρέπει την πλήρη εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ. Γι' αυτό, προσανατολίζεται, να υπερκεράσει την απόφαση του ΣτΕ καταρτίζοντας νέο μισθολόγιο για τους στρατιωτικούς (αποκλειστικό ρεπορτάζ στο «Παρασκήνιο»). Με το νέο μισθολόγιο, οι στρατιωτικοί θα δουν τις αποδοχές τους να αυξάνονται συνολικά (βασικός μισθός επιδόματα κ.ά.) από 6%-10%. Η «οροφή» του 10% θα αφορά μόνο τους χαμηλόμισθους, ενώ οι ανώτατοι αξιωματικοί θα περιοριστούν σε αυξήσεις όχι μεγαλύτερες από 6%.
Τους δυσαρέστησε ο Α/ΓΕΕΘΑ
Πρέπει να διευκρινίσουμε ότι το ΓΕΕΘΑ δεν έχει καμιά ουσιαστική συμμετοχή στην επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών που καταρτίζει το νέο μισθολόγιο των στρατιωτικών. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, ουδέποτε ανατέθηκε στα στρατιωτικά επιτελεία το έργο της κατάρτισης του νέου μισθολογίου, αφού παραμένει στην ευθύνη των αρμοδίων της κυβερνήσεως. Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι η θέση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού Μιχάλη Κωσταράκου είναι ότι σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να υπάρξει συμμόρφωση με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και, ως εκ τούτου, οι μισθοί των στελεχών των Ε.Δ. πρέπει να επιστρέψουν στο επίπεδο του Αυγούστου 2012, όπως εντέλλεται από τη σχετική απόφαση του ΣτΕ. Με τη δήλωση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ συμφώνησε και ο ΥΠΕΘΑ Δ. Αβραμόπουλος. Ωστόσο, η δήλωση του στρατηγού Μιχ. Κωσταράκου δυσαρέστησε την κυβέρνηση, με αποτέλεσμα το ΓΕΕΘΑ να προβεί σε νέα «διορθωτική» ανακοίνωση...

(ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ 06/09/2014 – ΧΡΗΣΤΟΣ Α. ΚΑΠΟΥΤΣΗΣ)
staratalogia.blogspot.gr
 
Top