Ορίζουν προσωπικό του Π.Σ. που διατίθεται, πέραν των προβλεπόμενων καθηκόντων του, για την υποβοήθηση και υποστήριξη δράσεων προληπτικής πυροπροστασίας και πολιτικής προστασίας. Το εν λόγω προσωπικό κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου αναλαμβάνει πυροσβεστικά καθήκοντα.



ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ
Αρ. Φύλλου 1132
5 Μαΐου 2014


ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ
Αριθμ. 21321 οικ. Φ.109.1

Οργάνωση, διάρθρωση και λειτουργία των Περιφερειακών
Πυροσβεστικών Διοικήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Έχοντας υπόψη:
1. Τις διατάξεις:
α. Της παρ. 4 του άρθρου 92 και της περ. γ΄ της παρ. 11 του άρθρου 66 του ν. 4249/2014 «Αναδιοργάνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, αναβάθμιση Υπηρεσιών του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, ρύθμιση λοιπών θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και άλλες διατάξεις (Α΄ 73).
β. Των άρθρων 54 παρ. 1 και 90 του Κώδικα Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα, όπως κωδικοποιήθηκε με το άρθρο πρώτο του π.δ. 63/2005 (Α΄ 98).
γ. Του π.δ/τος 85/2012 «Ίδρυση και μετονομασία Υπουργείων, μεταφορά και κατάργηση υπηρεσιών» (Α΄ 141).
δ. Του π.δ/τος 86/2012 «Διορισμός Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών » (Α΄ 141).
ε. Του π.δ/τος 119/2013 «Διορισμός Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών» (Α΄ 153).
στ. Του π.δ/τος 101/2012 «Υπαγωγή του Πυροσβεστικού Σώματος στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και τροποποίηση του π.δ. 215/2007» (Α΄ 167).
2. Την ανάγκη επανακαθορισμού του σχήματος οργανωτικής διάρθρωσης και του τρόπου λειτουργίας των Περιφερειακών Πυροσβεστικών Διοικήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος επί τη βάσει αλλαγής της δομής αυτών, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4249/2014.
3. Το γεγονός ότι με τις διατάξεις της παρούσας απόφασης δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, αποφασίζουμε:

Άρθρο 1
Έδρα – Αρμοδιότητες Περιφερειακών Πυροσβεστικών Διοικήσεων

1. Οι Περιφερειακές Πυροσβεστικές Διοικήσεις (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) είναι Περιφερειακές Υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος με τοπική αρμοδιότητα που εκτείνεται σε συγκεκριμένη εδαφική περιοχή. Υπάγονται στον Κλάδο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος και καθοδηγούνται, συντονίζονται εποπτεύονται και ελέγχονται από τον Υπαρχηγό Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος. Κατά την άσκηση
των ανωτέρω αρμοδιοτήτων ο Υπαρχηγός Επιχειρήσεων επικουρείται από τρεις Συντονιστές Επιχειρήσεων.

2. Οι Περιφερειακές Πυροσβεστικές Διοικήσεις είναι οι εξής:
α. Η Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση Αττικής.
β. Η Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
γ. Η Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση Κεντρικής Μακεδονίας.
δ. Η Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση Δυτικής Μακεδονίας.
ε. Η Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση Ηπείρου.
στ. Η Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση Θεσσαλίας.
ζ. Η Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση Δυτικής Ελλάδας.
η. Η Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση Πελοποννήσου.
θ. Η Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση Στερεάς Ελλάδας.
ι. Η Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση Νοτίου Αιγαίου.
ια. Η Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση Βορείου Αιγαίου.
ιβ. Η Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση Κρήτης.
ιγ. Η Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση Ιονίων Νήσων.

3. Στις Περιφερειακές Πυροσβεστικές Διοικήσεις υπάγονται, κατά την έννοια της παρ. 5 του παρόντος:
α. Οι Διοικήσεις Πυροσβεστικών Υπηρεσιών των Νομών της οικείας Περιφέρειας.
β. Τα Πυροσβεστικά Συνεργεία.
γ. Οι Ειδικές Μονάδες Αντιμετώπισης Καταστροφών (Ε.Μ.Α.Κ.).
4. Στις Διοικήσεις Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού υπάγονται οι Πυροσβεστικοί Σταθμοί ή Υπηρεσίες που λειτουργούν στο νομό. Στους Πυροσβεστικούς Σταθμούς ή Υπηρεσίες υπάγονται τα Πυροσβεστικά Κλιμάκια, οι Εθελοντικοί Πυροσβεστικοί Σταθμοί και τα Εθελοντικά Πυροσβεστικά Κλιμάκια. Τα Πυροσβεστικά Κλιμάκια, οι Εθελοντικοί Πυροσβεστικοί Σταθμοί και τα Εθελοντικά Πυροσβεστικά Κλιμάκια δεν έχουν διοικητική αυτοτέλεια, εξυπηρετούν μόνον επιχειρησιακές ανάγκες και υπάγονται στις αρμόδιες κατά τόπον Πυροσβεστικές Υπηρεσίες ή Σταθμούς. Οι Διοικητές των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών με απόφασή τους, κατά μεταβίβαση της σχετικής αρμοδιότητας από τον Υπουργό, συγκροτούν τριμελείς επιτροπές προμηθειών και παραλαβής αγαθών, υπηρεσιών και έργων της Υπηρεσίας τους.

5. Οι Περιφερειακές Πυροσβεστικές Διοικήσεις Πυροσβεστικού Σώματος έχουν τις ακόλουθες αρμοδιότητες:
α. Εποπτεύουν και ελέγχουν τις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της γεωγραφικής τους δικαιοδοσίας.
β. Εποπτεύουν και ελέγχουν τις Ειδικές Μονάδες Αντιμετώπισης Καταστροφών (Ε.Μ.Α.Κ.) της γεωγραφικής τους δικαιοδοσίας, ειδικότερα σε ό,τι αφορά στην εκτέλεση υπηρεσίας και στη συνδρομή σε συμβάντα τοπικής αρμοδιότητάς τους.
γ. Αναλαμβάνουν τον επιχειρησιακό συντονισμό όλων των συναρμόδιων Υπηρεσιών, στο πλαίσιο της εφαρμογής του Εθνικού Σχεδιασμού Πολιτικής Προστασίας της Χώρας σε περιφερειακό επίπεδο.
δ. Εκπονούν και συντάσσουν σχέδια επέμβασης των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Διοίκησής τους, σε συνεργασία και με άλλες αρχές, εφόσον αυτό είναι απαραίτητο, για την αντιμετώπιση μεγάλων πυρκαγιών ή άλλων σοβαρών συμβάντων, ελέγχουν και εγκρίνουν τα τοπικά σχέδια επέμβασης που καταρτίζει κάθε Πυροσβεστική Υπηρεσία στον τομέα ευθύνης της για τους επικίνδυνους από άποψη πυρκαγιάς ή άλλης αιτίας χώρους.
ε. Ενημερώνονται αρμοδίως και παρακολουθούν την εφαρμογή ευρωπαϊκών ή άλλων προγραμμάτων πολιτικής προστασίας τα οποία υλοποιούνται σε τοπικό ή περιφερειακό επίπεδο και μεριμνούν για τη διάθεση ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων για τους σκοπούς της πολιτικής
προστασίας και της δασοπυρόσβεσης για τους οποίους χορηγούνται. Σε περιπτώσεις που η εφαρμογή των ανωτέρω προγραμμάτων πολιτικής προστασίας δεν συνάδει με τους προβλεπόμενους σκοπούς διάθεσης των πόρων ή διαπιστώνεται καθυστέρηση που θέτει εν αμφιβόλω την υλοποίηση των προγραμμάτων, ο Διοικητής της αντίστοιχης Περιφερειακής Διοίκησης διαβιβάζει τις απόψεις του στον Υπαρχηγό Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, δια του αρμόδιου Συντονιστή Επιχειρήσεων, και στο Γενικό Διευθυντή Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών για ενέργειες τους.
στ. Επιθεωρούν και ελέγχουν την εκπαίδευση και το βαθμό επιχειρησιακής ετοιμότητας του προσωπικού των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών αρμοδιότητάς τους και προγραμματίζουν ασκήσεις για το σκοπό αυτόν.
ζ. Παρακολουθούν την κατάσταση όλων των τύπων πυροσβεστικών και ειδικών οχημάτων και μηχανημάτων, καθώς και λοιπού εξοπλισμού των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών αρμοδιότητάς τους και δύνανται, για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών, να ενισχύουν ορισμένους Πυροσβεστικούς Σταθμούς με πυροσβεστικό εξοπλισμό άλλων Πυροσβεστικών Σταθμών της δικαιοδοσίας τους.
η. Ανακατανέμουν, με απόφαση του Διοικητή της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης, τα πυροσβεστικά οχήματα που βρίσκονται εντός του πλαισίου της χωροταξικής τους αρμοδιότητας. Οι σχετικές αποφάσεις εκδίδονται, με βάση έκτακτα ή τακτικά επιχειρησιακά κριτήρια και δεδομένα.
θ. Συντονίζουν τη δράση των Πυροσβεστικών Σταθμών της δικαιοδοσίας τους και το έργο των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών σε θέματα πολιτικής άμυνας.
ι. Ορίζουν τον τομέα ευθύνης των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών.
ια. Μελετούν και επιλύουν τα προβλήματα των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της δικαιοδοσίας τους, εκτός εάν για την επίλυσή τους χρειάζεται η έγκριση του Επιτελείου Π.Σ. οπότε το αναφέρουν σχετικά.
ιβ. Διαπραγματεύονται, με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, την αναπροσαρμογή, των μισθωμάτων ακινήτων που στεγάζονται Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της δικαιοδοσίας τους, η οποία λαμβάνει χώρα με απόφαση του Διοικητή της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης.

ιγ. Ορίζουν, με απόφαση του Αρχηγού Π.Σ. και μετά το πέρας της αντιπυρικής περιόδου, προσωπικό του Π.Σ. που διατίθεται, πέραν των προβλεπόμενων καθηκόντων του, για την υποβοήθηση και υποστήριξη δράσεων προληπτικής πυροπροστασίας και πολιτικής προστασίας. Το εν λόγω προσωπικό κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου αναλαμβάνει πυροσβεστικά καθήκοντα.

ιδ. Αποφασίζουν, εγκρίνουν, διενεργούν και παρακολουθούν ως προς την εκτέλεσή τους την ανάθεση συμβάσεων προμηθειών καθώς και παροχής υπηρεσιών για την κάλυψη των αναγκών τους μέχρι του ποσού των 75.000 ευρώ μη συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ και λοιπών νόμιμων κρατήσεων, όπως εκάστοτε ισχύει. Σε κάθε Περιφερειακή Πυροσβεστική
Διοίκηση χορηγείται Μερική Παγία Προκαταβολή, το ύψος της οποίας καθορίζεται σε είκοσι χιλιάδες (20.000,00) ευρώ σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 143 του π.δ. 210/1992 (Α΄ 99). Με απόφαση του Αρχηγού Π.Σ. τα ως άνω ποσά δύνανται να αναπροσαρμόζονται ενιαίως για όλους τους Διοικητές των ΠΕ.ΠΥ.Δ.
ιε. Καταρτίζουν, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος, ειδικό τιμολόγιο, με ανώτατα και κατώτατα όρια, επισκευής και συντήρησης πυροσβεστικού εξοπλισμού για την κάθε είδους προβλεπόμενη τακτική ή έκτακτη επισκευή ή συντήρηση

πυροσβεστικών οχημάτων, πυροσβεστικών πλοίων ή άλλου είδους πυροσβεστικού εξοπλισμού. Οι εγκεκριμένες δαπάνες γίνονται υποχρεωτικά εντός των ανωτέρω ορίων και δεν επιτρέπεται υπέρβαση αυτών, εκτός εάν αυτή εγκριθεί μετά από αιτιολόγησή της από τον αρμόδιο Συντονιστή του Πυροσβεστικού Σώματος.




http://ppy-2012-ellados.blogspot.gr/

 
Top