0

Τον γύρο του κόσμου κάνουν τα επεισόδια με τους λαθρομετανάστες στο νησί της Κω με τις αστυνομικές δυνάμεις να χρησιμοποιούν πυροσβεστήρες, προκειμένου να ηρεμήσουν το εξαγριωμένο πλήθος.
Σήμερα, μάλιστα, νέα επεισόδια εκδηλώθηκαν στο κέντρο της πόλης της Κω με εκατοντάδες λαθρομετανάστες να ξεσπούν την οργή τους όπου βρουν πετώντας αντικείμενα σε κινούμενα και σταθμευμένα οχήματα, αλλά και προκαλώντας ζημίες σε καταστήματα. Ο λόγος για τις εικόνες ντροπής που αναπαράγονται από κορυφαία διεθνή μέσα είναι η απόφαση των αρχών οι λαθρομετανάστες, που είχαν βρει καταλύματα σε κεντρικούς δρόμους του νησιού, να μεταφερθούν στο στάδιο του νησιού Ανταγόρας.
Εντούτοις, οι λαθρομετανάστες, που προέρχονται κυρίως από τη Συρία αρνήθηκαν να μπουν στο γήπεδο το οποίο έχει διαμορφωθεί έτσι ώστε να τους φιλοξενήσει μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία διεκπεραίωσης των εγγράφων τους, διαμαρτυρόμενοι για την μεγάλη καθυστέρηση των αρχών. Η κατάσταση δείχνει να έχει φτάσει σε οριακό σημείο με τον δήμαρχο της Κω να προειδοποιεί πως αν δεν αναλάβει άμεσα δράση η Πολιτεία θα χυθεί αίμα.
«Από πέρυσι τον Οκτώβρη που πρωτοαντιμετωπίσαμε το θέμα καταθέσαμε προς κάθε κατεύθυνση το ότι η Κως είναι αδύνατον να διαχειριστεί την οποιαδήποτε κατάσταση της μετακίνησης μεταναστών από τα τουρκικά παράλια. Δυστυχώς, η κατάσταση έχει οξυνθεί το τελευταίο διάστημα. Έχουμε φτάσει σε ασύλληπτους αριθμούς για τις δυνατότητες της Κω. Σήμερα εδώ έχουμε περίπου 7.000 ανθρώπους, οι οποίοι δεν ελέγχονται με τίποτα», σημειώνει ο κ. Γεώργιος Κυρίτσης.
«Σήμερα το πρωί ξεκίνησαν επεισόδια από τους μετανάστες, με αποτέλεσμα να επιτεθούν στους αστυνομικούς της Κω, οι οποίοι όπως μου δήλωσε ανώτατος αξιωματικός του παραρτήματος της αστυνομίας στη Δωδεκάνησο θα προχωρήσουν σε κατάληψη και κλείσιμο του αστυνομικού τμήματος, προκειμένου να προφυλάξουν τους εαυτούς τους. Προσπάθησαν να αμυνθούν και να διασώσουν ότι μπορούσαν, αλλά και να διαφυλάξουν την Υπηρεσία Αλλοδαπών. Οι αστυνομικοί προπηλακίστηκαν σκαιότατα. Όλα αυτά έγιναν, διότι οι μετανάστες δεν αντιλαμβάνονται ότι υπάρχει μία διαδικασία, ένας νόμος και μία τάξη που πρέπει να ακολουθήσουν. Απαιτητικά κι ίσως κι εκβιαστικά δε μπαίνουν ούτε στη διαδικασία να προχωρήσουν στη διεκπεραίωση των στοιχείων τους», επισημαίνει.
«Υπάρχει ένταση και στο κέντρο της πόλης με τους μετανάστες να πετούν μπουκάλια σε αυτοκίνητα και να προκαλούν ζημιές σε οχήματα και καταστήματα. Είναι επικίνδυνο να πάμε εκεί. Ευτυχώς, υπήρξε αντίδραση από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Δεν πέρασε μισή ώρα από την επικοινωνία μας και το υπουργείο έστειλε δύο διμοιρίες των ειδικών δυνάμεων και ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, διέθεσε ένα C-130 για να τις μεταφέρει στο νησί. Πανούσης και Φιλιππάκος είναι άκρως συνεργάσιμοι και τους αξίζουν συγχαρητήρια. Έχουν αντιληφθεί το πρόβλημα και προσπαθούν να το λύσουν. Περιμένουμε τις διμοιρίες των ειδικών δυνάμεων, για να αποκατασταθεί η τάξη και να συνεχιστεί η διαδικασία διεκπεραίωσης για να αρχίσουν να φεύγουν. Λένε ότι θέλουν να φύγουν. Μα τους είπε κανείς ότι εμείς θέλουμε να τους κρατήσουμε εδώ;», προσθέτει ο κ. Κυρίτσης.
«Οι κάτοικοι πλέον δεν αντέχουν άλλο. Απευθύνω έκκληση να δείξουν αυτοσυγκράτηση, διότι η δράση προκαλεί κι αντίδραση. Ήδη, αρκετοί πολίτες έχουν συγκεντρωθεί εκεί που υπάρχει η ένταση και διαμαρτύρονται. Προσπαθούμε να τους κρατήσουμε σε απόσταση και σε ηρεμία. Η Υπηρεσία Αλλοδαπών έφυγε από εκείνο το σημείο για να ηρεμήσει λίγο η κατάσταση. Ελπίζω μέχρι το βράδυ να έχει αποκατασταθεί η τάξη και να επαναλειτουργήσει κι η υπηρεσίας, ώστε να φύγουν με το πλοίο της γραμμής περίπου  2.000 μετανάστες. Οι αρμόδιες  δυνάμεις δουλεύουν 24 ώρες το 24ωρο», δηλώνει ο δήμαρχος Κω, εξαπολύοντας, παράλληλα, τα πυρά του ενάντια στην αναπληρώτρια υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου.
«Η κυρία Χριστοδουλοπούλου δεν κάνει τίποτε άλλο παρά να κατηγορεί την Κω και τον δήμαρχο και μάλιστα αποφεύγει και να μας μιλήσει. Η κυρία Χριστοδουλοπούλου έχει την πλήρη ευθύνη κι είναι εκείνη που δημιούργησε αυτή την κατάσταση στην Κω. Είμαι σίγουρος ότι οι απόψεις της κυβέρνησης είναι τελείως διαφορετικές από τη στάση της κυρίας Χριστοδουλοπούλου. Δημιούργησε ένα άθλιο γκέτο που από την αρχή της επισημάναμε πως είναι αδύνατον να λειτουργήσει. Το κράτος είναι παντελώς απόν πλην συγκεκριμένων υπουργών, που έχουν αντιληφθεί το πρόβλημα και βοηθούν», δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Φοβάμαι για θύματα. Φοβάμαι ότι αν δεν αποκατασταθεί η τάξη από τις αστυνομικές δυνάμεις θα δούμε και αίμα στην Κω. Όχι μεταξύ πολιτών και μεταναστών, αλλά πιθανότερο μεταξύ των ίδιων των μεταναστών, που ήδη ανάμεσά τους τσακώνονται και δέρνονται. Αυτό που βλέπετε στο Πεδίον του Άρεως είναι τίποτα μπροστά σε αυτό που συμβαίνει στη Κω», επισημαίνει ακόμη ο κ. Κυρίτσης, υπογραμμίζοντας πως «στο Πεδίον του Άρεως μιλάμε για 500-1.000 ανθρώπους. Εδώ μιλάμε για 7.000, που είναι διασκορπισμένοι σε όλη την πόλη της Κω, στα πάρκα, στις πλατείες, τους πεζόδρομους κι όπου μπορείτε να φανταστείτε. Στην Κω έρχονται καθημερινά 800-1000 άνθρωποι. Έπαψαν πια να έρχονται με πλαστικές βάρκες κι έρχονται με ιστιοφόρα. Το νησί έχει 33.000 κατοίκους με τους 17.000 να ζουν στο κέντρο. Οι αριθμοί είναι εντυπωσιακοί, εάν διανοηθεί κανείς τον πληθυσμό μας».

«Οι τουρίστες  πλέον αποφεύγουν να κυκλοφορούν στο κέντρο της Κω και γενικά σε κεντρικά μέρη. Από αυτά, μάλιστα, που μου λένε οι επιχειρηματίες η πτώση του τζίρου στα μικρά μαγαζιά της πόλης είναι από 30% έως 60%», σημειώνει ο δήμαρχος Κω, καταλήγοντας πως «η κατάσταση για τη χώρα είναι πολύ δύσκολη. Εάν συνεχιστεί η ροή των μεταναστών με αυτούς τους ρυθμούς το χειμώνα η οικονομική κατάσταση της χώρας θα είναι χειρότερη και θα έχουμε πάνω από μισό εκατομμύριο μετανάστες».


skyrodos

Δημοσίευση σχολίου

κάνε το δικό σου σχόλιο

 
Top