0
Στον «πάγο» μπαίνουν για άλλη μια φορά οι αλλαγές στο επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στο Δημόσιο, καθώς η αναδιάρθρωση του επιδόματος παραπέμπεται για τον Ιούνιο του
2020. Παρατείνεται έτσι η αγωνία για 93.000 εργαζόμενους στο δημόσιο κι ευρύτερο δημόσιο τομέα, οι οποίοι εισπράττουν επίδομα ανθυγιεινής εργασίας ύψους 35 -150 ευρώ και κάθονται από το 2015 σε… αναμμένα κάρβουνα. Κυρίως πρόκειται για εργαζόμενους στην αποκομιδή απορριμμάτων και στην καθαριότητα των Δήμων, όπως επίσης νοσηλευτές, οδηγούς ασθενοφόρων, εργαζόμενους σε Κέντρα Υγείας, διασώστες, δεσμοφύλακες, χημικούς, λιμενεργάτες κ.ά. Δεν είναι τυχαίο πως το 37,89% των δημοσίων υπαλλήλων που λαμβάνουν το εν λόγω επίδομα εργάζονται στον τομέα παροχής υπηρεσιών υγείας.
Με τροπολογία στο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο που ψηφίζεται σήμερα από τη Βουλή, παρατείνεται έως τις 30 Ιουνίου 2020 η προθεσμία εντός της οποίας, πρέπει να παραδοθεί το τελικό πόρισμα της Διυπουργικής Επιτροπής για την μεταρρύθμιση του επιδόματος. Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, η νέα παράταση κρίνεται αναγκαία «λόγω της πολυπλοκότητας και του χρονοβόρου της διαδικασίας που απαιτείται για τον προσδιορισμό των νέων δικαιούχων όσο και των διεκδικητών του επιδόματος, καθώς και του τρόπου υπολογισμού και του ύψους του επιδόματος στη βάση διαβάθμισης της έκθεσης και της συχνότητας έκθεσης στους παράγοντες κινδύνου».
Πρόκειται για την δεύτερη παράταση που δίνεται στο θρίλερ του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, καθώς το αρχικό πλαίσιο προέβλεπε τελικό πόρισμα έως τον Ιανουάριο του 2019, ενώ στη συνέχεια δόθηκε παράταση για το τέλος Οκτωβρίου 2019. Πλέον, η αγωνία παρατείνεται μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2020. Το εγχείρημα που κληρονομήθηκε από το 2015 δεν καθόλου εύκολο, όπως αναφέρεται άλλωστε και στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, καθώς το πόρισμα της Διυπουργικής πρέπει να δείξει τους νέους δικαιούχους και το ύψος του νέου επιδόματος. Σήμερα, η διαστρωμάτωση του επιδόματος έχει ως εξής: 
83.527 υπάλληλοι εισπράττουν 150 ευρώ.
5.203 υπάλληλοι εισπράττουν 70 ευρώ.
940 υπάλληλοι εισπράττουν 35 ευρώ.
2.950 δασικοί υπάλληλοι εισπράττουν 105 ευρώ. 
Το τελικό πόρισμα της Διυπουργικής πρέπει να καταγράφει την υπαγωγή των ειδικοτήτων/κλάδων και χώρων εργασίας στα νέα κριτήρια, λαμβάνοντας υπόψη τα περιγράμματα των θέσεων εργασίας και τον βαθμό και τη συχνότητα έκθεσης στους παράγοντες κινδύνου.

Δημοσίευση σχολίου

κάνε το δικό σου σχόλιο

 
Top