0



Τσίπρας: Με απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και συμβασιούχων η «μείωση δαπανών» του Μητσοτάκη


Για κρυφό σχέδιο απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων και συμβασιούχων, κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της ομιλίας τους, στη Βουλή για τον προϋπολογισμό.

Μιλάτε για μείωση δαπανών, ανέφερε ο κ. Τσίπρας, απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ και πρόσθεσε: «Υπόσχεστε μείωση φορολογικών συντελεστών μέσω μιας αόριστης μείωσης των δαπανών. Πείτε μας όμως, κ. Μητσοτάκη, ποιών δαπανών;» ρώτησε ο πρωθυπουργός.

«Μήπως υπαινίσσεστε απολύσεις δημοσίων υπάλληλων ή μείωση των πόρων για την Υγεία και την Παιδεία; Να το πείτε καθαρά αυτό, το είπατε, όλοι οι συμβασιούχοι έξω» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας και συμπλήρωσε πως ο κ. Μητσοτάκης δεν αποδέχεται αυτό που αποδέχτηκε η τρόικα, όταν φέραμε τη ρύθμιση για τους πυροσβέστες πενταετούς διάρκειας.

Και συνέχισε ο Αλ. Τσίπρας, μιλώντας προς τον πρόεδρο της ΝΔ. Πριν από λίγο ανακοινώσατε ότι θα διώξετε όλους τους συμβασιούχους «όλοι έξω είτε καλύπτουν πάγιες ανάγκες, είτε όχι», σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Είστε τροϊκανότερος των τροϊκανών».

«Νομίζετε ότι ο κόσμος είναι χαζός και δεν κάνει τις συγκρίσεις, δεν συγκρίνει δηλαδή ότι εσείς με δέκα φορές πιο σκληρά μέτρα και πιο σκληρή προσαρμογή δεν πετυχαίνατε πλεονάσματα και δεν μοιράζατε μέρισμα, ενώ εμείς μοιράσαμε δίκαια, πέρυσι 620 εκατ., φέτος 1,5 δισ.», είπε ο πρωθυπουργός.

«Εμείς για πρώτη φορά χτυπήσαμε τη διαφθορά, σταματήσαμε τη σπατάλη, χτυπήσαμε τη φοροδιαφυγή και αυξήσαμε την απασχόληση, άρα και τις εισφορές στα δημόσια ταμεία. Και σήμερα ο ΕΦΚΑ καταλήγει να είναι 2 δισ. πάνω από το στόχο», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Μηρυκάζετε μια γραμμή, την αναπαράγουν και τα ΜΜΕ που σας στηρίζουν και θεωρείτε ότι ο κόσμος τρώει κουτόχορτο και δεν συγκρίνει. Υπάρχει βέβαια και το σκέλος του περιορισμού των εξόδων όπου εξοικονομήσαμε 180 εκατ. από την επισκόπηση των δαπανών των υπουργείων και αυτό με δική μας πρωτοβουλία, και όχι με εντολή των δανειστών» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Αλλάξαμε τους φορολογικούς συντελεστές

«Μας λέτε όμως ότι εμείς υπερφορολογούμε και έχουμε διαλύσει τη μεσαία τάξη», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και συμπλήρωσε: «είναι υπερφορολόγηση τα 5 δισ., ενώ δεν είναι τα 30 δισ. φόροι που φέρατε εσείς; Σε ποιο κόσμο αλήθεια;».

«Ποιός έφερε τον ΕΝΦΙΑ; Ποιός την εισφορά αλληλεγγύης; Ποιός το τέλος επιτηδεύματος;» αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός.

«Εμείς δεν καταφέραμε να άρουμε άμεσα, αυτά που εσείς φορτώσατε στον ελληνικό λαό. Και τώρα μας κατηγορείτε γι’ αυτά που εσείς φορτώσατε», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Αλλάξαμε τους φορολογικούς συντελεστές, εφαρμόζοντας μια προοδευτική φορολόγηση, μοιράζοντας όσο πιο δίκαια μπορούσαν να μοιραστούν τα βάρη δεδομένων των συνθηκών» , είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση εφάρμοσε το αφορολόγητο των αγροτών.

Προχωρούμε σε μεταρρυθμίσεις

Προχωρήσαμε σε μεταρρυθμίσεις που κανείς δεν είχε κάνει πριν, είπε ο Αλέξης Τσίπρας και προσέθεσε:

«Και σήμερα που αυτές οι μεταρρυθμίσεις αρχίζουν να εμφανίζουν τα πρώτα σημάδια και αποδίδουν καρπούς, η Ελλάδα έχει μια τελείως διαφορετική εικόνα στη διεθνή κοινή γνώμη από αυτή που μας αφήσατε εσείς περίπου τρία χρόνια πριν. Παραλάβαμε μια χώρα με άδεια ταμεία, με ανεργία κοντά στο 27%, με μηδενική αξιοπιστία απέναντι στους εταίρους, αλλά και στις διεθνείς αγορές, με τα επιτόκια δανεισμού για τα δεκαετή ομόλογα να αγγίζουν το 8%».

Δημοσίευση σχολίου

κάνε το δικό σου σχόλιο

 
Top