0


Ερευνούσε τον θάνατο πυροσβέστη και τον μετέθεσαν


Αξιωματικός της Πυροσβεστικής ερευνούσε τις συνθήκες θανάτου του πυροσβέστη Μ.Μάντζιου στην πυρκαγιά του Παλαιού Φαλήρου και τον μετέθεσαν άρον-άρον. Τι συνέβη.

Καταγγελία-σοκ για άρον-άρον μετακίνηση αξιωματικού του Ανακριτικού Γραφείου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αθηνών, ο οποίος ερευνούσε τα αίτια της πυρκαγιάς και του θανάτου του ήρωα πυροσβέστη Ματθαίου Μάντζιου, προκαλεί από χθες ισχυρούς κλυδωνισμούς στους κόλπους της Πυροσβεστικής.

Σύμφωνα με αναφορές, το θύμα διαβίβασε από τον ασύρματό του ότι μένει από οξυγόνο και χρειάζεται βοήθεια στις 21.40 και η διάσωσή του από το μπαλκόνι που ήταν εγκλωβισμένος έγινε στις 23.00
Οπως αποκαλύπτει ο «Ελεύθερος Τύπος», το συγκεκριμένο στέλεχος εκτελούσε το μοιραίο βράδυ της 12ης Σεπτεμβρίου χρέη αξιωματικού υπηρεσίας στο Ανακριτικό Τμήμα και έκτοτε προσπαθούσε να βρει απαντήσεις στα κρίσιμα ερωτήματα γύρω από το θάνατο του 33χρονου συναδέλφου του και της 44χρονης μητέρας που, επίσης, άφησε την τελευταία της πνοή στην ίδια φωτιά στο Παλαιό Φάληρο.

Ξαφνικά το βράδυ της περασμένης Τρίτης και εν μέσω της Προανάκρισης έφτασε στην υπηρεσία του μέσω φαξ διαταγή εσωτερικής μετακίνησής του από το Ανακριτικό Γραφείο στον Πυροσβεστικό Σταθμό της Καλλιθέας. Πληροφορίες του «Ελεύθερου Τύπου» αναφέρουν ότι ο μετακινηθείς ανακριτικός υπάλληλος ερευνούσε δύο εξαιρετικά σημαντικές πτυχές της υπόθεσης.

Η πρώτη έχει να κάνει με αναφορές αξιωματικών που ασχολήθηκαν με τη μοιραία πυρκαγιά, σύμφωνα με τις οποίες έγινε αλλοίωση εγγράφων και συγκεκριμένα αλλαγή των ωρών που κινητοποιήθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις. Ειδικότερα, υπάρχουν τρεις αναφορές από διαφορετικούς πυροσβέστες που κάνουν λόγο για τη συγκεκριμένη αλλοίωση.

Το θύμα διαβίβασε από τον ασύρματό του ότι μένει από οξυγόνο και χρειάζεται βοήθεια στις 21.40 και η διάσωσή του από το μπαλκόνι που ήταν εγκλωβισμένος έγινε στις 23.00. Η καθυστέρηση αυτή, η οποία αποτελούσε αντικείμενο έρευνας για τον αξιωματικό που αποπέμφθηκε, φαίνεται να θορύβησε κάποια ανώτατα στελέχη του Π.Σ.

Αυτό που βεβαιώνεται από ανώτατες πηγές της Πυροσβεστικής είναι ότι κάποιοι έσβησαν με μπλάνκο από τα βιβλία εξόδου των οχημάτων τις πραγματικές ώρες της κινητοποίησης προκειμένου να φαίνεται ότι οι δυνάμεις έφτασαν περίπου 25 λεπτά νωρίτερα στο συμβάν. Ενας από αυτούς που κατήγγειλε τη νόθευση είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο αξιωματικός υπηρεσίας του 7ου Πυροσβεστικού Σταθμού με έδρα τη Δάφνη, οι δυνάμεις του οποίου επιχείρησαν στο Παλαιό Φάληρο.

Η καθυστέρηση αυτή, η οποία αποτελούσε αντικείμενο έρευνας για τον αξιωματικό που αποπέμφθηκε, φαίνεται να θορύβησε κάποια ανώτατα στελέχη του Π.Σ.
Εντύπωση προκαλεί ότι σε ερώτηση του «Ε.Τ» σε υψηλόβαθμο στέλεχος του αρχηγείου του Π.Σ. για την ύπαρξη των επίμαχων αναφορών, η απάντηση ήταν ότι «μέχρι στιγμής ο αξιωματικός που έχει αναλάβει τη διενέργεια της Ε.Δ.Ε. για τις ευθύνες του θανάτου του Μάντζιου δεν έχει στα χέρια του τέτοια αναφορά». Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι έχει διαταχθεί διαφορετική Ε.Δ.Ε. για τη νόθευση των εγγράφων, κάτι που, ωστόσο, σύμφωνα με έμπειρους ανακριτικούς υπαλλήλους, δεν βοηθά στη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Η δεύτερη σημαντική πτυχή της υπόθεσης που ερευνούσε ο μετακινηθείς ανακριτικός υπάλληλος είχε να κάνει με το γεγονός ότι δεν κλήθηκε στο σημείο της πυρκαγιάς από την πρώτη στιγμή κλιμακοφόρο για τον απεγκλωβισμό των ατόμων. Ολα τα παραπάνω στοιχεία είχε σκοπό να τα συμπεριλάβει σε αναφορά που θα διαβίβαζε στη διοίκησή του, την οποία δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει.

Από την πλευρά του υψηλόβαθμος παράγοντας του αρχηγείου της Πυροσβεστικής απαντά ότι η απόφαση για τη μετακίνηση του είχε ληφθεί ένα μήνα νωρίτερα, δηλαδή πολύ πριν το περιστατικό του Παλαιού Φαλήρου. Ο λόγος είναι ότι υπέπεσε σε πειθαρχικό παράπτωμα, ενώ τόσο καιρό δεν εστάλη η διαταγή στο Ανακριτικό Τμήμα γιατί δεν υπήρχε διαθέσιμος αξιωματικός να τον αντικαταστήσει.

Αυτό, ωστόσο, που δεν απαντάται είναι γιατί δεν δόθηκε ένα χρονικό περιθώριο στον ανακριτικό υπάλληλο προκειμένου πρώτα να ολοκληρωθεί η Προανάκριση, της οποίας προΐσταται άλλος αξιωματικός, και κατόπιν να γίνει η μετακίνηση.

Πληροφορίες αναφέρουν, πάντως, ότι στο παρελθόν ο αξιωματικός που αποπέμφθηκε είχε προσφύγει στον Εισαγγελέα Ποινικής Δίωξης καταγγέλλοντας παρέμβαση στο έργο του για υπόθεση τραυματισμού ανήλικου κοριτσιού σε πυρκαγιά που ξέσπασε στις 22 Δεκεμβρίου 2013 στην οδό Πάρνηθος στο Περιστέρι. Για το περιστατικό εκκρεμεί Ε.Δ.Ε. που διατάχθηκε ύστερα από αναφορά προς τη διοίκησή του.

Ο πυροσβέστης Ματθαίος Μάντζιου
Στον υπουργό η αδερφή του θύματος
Την ώρα που συνέβαιναν όλα αυτά και στους κόλπους της Πυροσβεστικής το κλίμα ήταν φορτισμένο, η αδερφή του ήρωα πυροσβέστη Ματθαίου Μάντζιου επισκεπτόταν προχθές τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Βασίλη Κικίλια, στο γραφείο του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε από τον υπουργό να επισπευσθεί η Ενορκη Διοικητική Εξέταση και να χυθεί άπλετο φως στα αίτια που οδήγησαν στο χαμό του αδελφού της. Ο κ. Κικίλιας τη διαβεβαίωσε ότι θα φροντίσει προσωπικά προκειμένου να γίνουν όλα όπως πρέπει. Η οικογένεια του θύματος ανέθεσε χθες σε τεχνικό σύμβουλο -εν αποστρατεία αντιστράτηγο- τη διερεύνηση της υπόθεσης. Υπενθυμίζεται ότι ο αρχιπυροσβέστης Ματθαίος Μάντζιος έχασε τη ζωή του όταν με αυτοθυσία επιχείρησε να σώσει 44χρονη μητέρα που είχε εγκλωβιστεί στο φλεγόμενο διαμέρισμά της. Η πυρκαγιά ξέσπασε αρχικά σε κατάστημα υδραυλικών στο ισόγειο πολυκατοικίας στο Παλαιό Φάληρο και στη συνέχεια επεκτάθηκε στα διαμερίσματα που βρίσκονται από πάνω.

Δημοσίευση σχολίου

κάνε το δικό σου σχόλιο

 
Top