O φορολογικός καζαμίας του 2017




«Κάθε μήνα και χειρότερα». Αν μελετήσει κανείς τις ανά μήνα φορολογικές υποχρεώσεις της χρονιάς που ξεκινάει θα διαπιστώσει ότι όσο θα κυλάει ο χρόνος, τόσο περισσότερα θα γίνονται τα νέα βάρη που θα πρέπει να σηκώσει.

Το τεράστιο πακέτο των έμμεσων φόρων με το οποίο θα βρεθεί αντιμέτωπο το σύνολο του ελληνικού πληθυσμού από την Πρωτοχρονιά, θα είναι μόνο η αρχή. Σταδιακά, θα ενεργοποιούνται το σύστημα υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών βάσει εισοδήματος, οι καινούργιοι συντελεστές, η νέα κλίμακα υπολογισμού της εισφοράς αλληλεγγύης, ο «ανανεωμένος» ΕΝΦΙΑ, τα «εξατομικευμένα» τέλη κυκλοφορίας και σειρά άλλων μέτρων που θα υποχρεώσουν τους φορολογούμενους να καταβάλλουν συνολικά περισσότερα από 46,858 δις. ευρώ σε φόρους έναντι 45,8 δις. ευρώ που είναι ο στόχος για το κλείσιμο του 2016.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία ανά μήνα που δημοσιεύονται στον κρατικό προϋπολογισμό, οι χειρότεροι μήνες του 2017 θα είναι ο Ιούλιος, ο Αύγουστος, ο Σεπτέμβριος, ο Δεκέμβριος, ο Νοέμβριος και ο Οκτώβριος. Δεν είναι τυχαίο ότι όλοι οι «κακοί μήνες» ανήκουν στο β’ εξάμηνο. Πώς όμως κατανέμονται τα βάρη ανά μήνα του νέου έτους; Τα σημαντικότερα οικονομικά γεγονότα της χρονιάς για την τσέπη μας θα είναι τα εξής:

Ιανουάριος

Οι επιβαρύνσεις θα φανούν από τα πρώτα… δευτερόλεπτα της νέας χρονιάς στα πρατήρια καυσίμων με την απλή αμόλυβδη βενζίνη να ανατιμάται κατά 6-8 λεπτά ανά λίτρο και το πετρέλαιο κίνησης να «τσιμπάει» 10-12 λεπτά το λίτρο. Με το που θα ανοίξουν τα σούπερμαρκετ θα φανούν οι επιπτώσεις και από την αύξηση του φόρου στον καφέ από 2 έως 4 ευρώ ανά κιλό. Επί του ποσού θα επιβάλλεται και ο ΦΠΑ άρα η επιβάρυνση στη συσκευασία των 200 γραμμαρίων θα κυμαίνεται από μισό έως 1 ευρώ ανάλογα με το είδος του καφέ. Από την Πρωτοχρονιά, θα επιβληθεί και ο φόρος στα τσιγάρα, κανονικά και ηλεκτρονικά. Η επιβάρυνση όπως υπολογίζεται από τα στελέχη της αγοράς, ανέρχεται περίπου στα 40-50 λεπτό ανά πακέτο.

Φεβρουάριος

Μέσα στον Φεβρουάριο, θα πάρουμε στα χέρια μας τους πρώτους λογαριασμούς τηλεφώνου του 2017. Και σε αυτούς, θα διαπιστώσουμε την ενεργοποίηση του καινούργιου τέλους 5% επί του ύψους του λογαριασμού

Μάρτιος

Ο Μάρτιος θα είναι –εκτός απροόπτου- ο πρώτος μήνας καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών βάσει του δηλωθέντος εισοδήματος. Συνολικά, διαφορετικά ποσά θα κληθούν να καταβάλλουν περίπου 1,5 εκατομμύριο ασφαλισμένοι. Το σύνολο των αγροτών θα κληθούν να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη ενώ όσοι επαγγελματίες δηλώνουν καθαρά εισοδήματα άνω των 15.000-20.000 ευρώ θα δουν τις ασφαλιστικές εισφορές να εκτοξεύονται.

Απρίλιος

Με βάση τη φορολογική νομοθεσία, μέχρι το τέλος Απριλίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων από περίπου έξι εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα. Βέβαια, είναι πιθανό και το 2017, η προθεσμία να παραταθεί καθώς ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει οι σχετικές προετοιμασίες στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Σε κάθε περίπτωση, η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων του 2017 θα έχει τα εξής βασικά χαρακτηριστικά:

1. Θα αυξηθεί ο αριθμός των χρεωστικών εκκαθαριστικών με αντίστοιχη μείωση των πιστωτικών και των μηδενικών εκκαθαριστικών.

2. Εκατομμύρια φορολογούμενοι θα δουν σημαντική αύξηση στον φόρο που θα βεβαιωθεί λόγω αύξηση των φορολογικών συντελεστών στα εισοδήματα από ενοίκια, στον συντελεστή φορολόγησης των κερδών ομόρρυθμων και ετερόρρυθμων εταιρειών, αλλά και στην ενεργοποίηση της νέας φορολογικής κλίμακας μισθωτών συνταξιούχων και αγροτών. Μεγάλη αλλαγή θα είναι η πρόσθεση του εισοδήματος από ελεύθερα επαγγέλματα στο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες με αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη φορολόγηση του αθροίσματος.

3. Θα ενεργοποιηθεί η καινούργια κλίμακα υπολογισμού της εισφοράς αλληλεγγύης με συντελεστές που ξεκινούν από το 2,2% και φτάνουν στο 10%. Η συγκεκριμένη αλλαγή θα πλήξει όλα τα φυσικά πρόσωπα με ατομικό εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ.

Ιούνιος

Είναι προγραμματισμένη η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων των νομικών προσώπων. Ερχεται να προστεθεί η αύξηση του φορολογικού συντελεστή στα μερίσματα της χρήσης του 2016 από το 10% που ήταν μέχρι τώρα, στο 15%.

Ιούλιος

Το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να ενεργοποιήσει τον καινούργιο μηχανισμό υπολογισμού των αξιών των ακινήτων. Βάσει της απαίτησης για εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές, οι σημερινές τιμές της εφορίας θα πρέπει να υποχωρήσουν κατά τουλάχιστον 20-25% κάτι που σημαίνει ότι θα υποχωρήσουν και οι φόροι που εισπράττει το δημόσιο από τα ακίνητα (γονικές παροχές, δωρεές, κληρονομιές και κυρίως τον ΕΝΦΙΑ του 2018). Στην πράξη, το υπουργείο Οικονομικών θα υποχρεωθεί να αυξήσει συντελεστές για να μην δημιουργήσει νέες «τρύπες» στα έσοδα ειδικά του 2018 Ο Ιούλιος θα είναι ο πρώτος μήνας πληρωμής του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων ενώ για την μια από τις τρεις διμηνιαίες δόσεις θα απαιτηθεί η καταβολή τουλάχιστον 1,3 δις. ευρώ.

Αύγουστος
Αν επαναληφθεί η εμπειρία του 2015 και του 2016, μέσα στον Αύγουστο θα ανέβουν στο taxisnet τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για το 2017. Είναι πολύ πιθανό να ενεργοποιηθεί ο συμπληρωματικός φόρος ακινήτων στα αγροτεμάχια.
Σεπτέμβριος

Θα είναι ένας από τους «σκληρότερους» μήνες της νέας χρονιάς καθώς θα συμπέσει η πληρωμή του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων με τον ΕΝΦΙΑ, τον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων αλλά και τον ΦΠΑ των επιχειρήσεων που τηρούν διπλογραφικά βιβλία.

Οκτώβριος

Θα έχει ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ τρίτου τριμήνου για τις εταιρείες με απλογραφικά βιβλία ενώ οι μεγάλες επιχειρήσεις θα πληρώσουν τρεις φόρους: φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων, ΦΠΑ Σεπτεμβρίου και ΕΝΦΙΑ. Τα καθαρά έσοδα σε επίπεδο τακτικού προϋπολογισμού θα πρέπει να ξεπεράσουν τα 4 δις. ευρώ.

Νοέμβριος

Για δεύτερη φορά μέσα στο 2017 θα συμπέσει χρονικά η καταβολή του ΕΝΦΙΑ και του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων ενώ οι επιχειρήσεις θα πρέπει να πληρώσουν και εισόδημα και φόρο κατοχής ακινήτων. Τα έσοδα προ επιστροφών φόρου, προγραμματίζεται να διαμορφωθούν στα 4,47 δις. ευρώ.

Δεκέμβριος

Θα κληθούμε να πληρώσουμε τα τέλη κυκλοφορίας με βάση τον νέο τρόπο υπολογισμού που προτίθεται νομοθετήσει το υπουργείο Οικονομικών. Προς το τέλος του μήνα, θα καταβληθούν οι συντάξεις του Ιανουαρίου του 2018 με το ΕΚΑΣ να έχει υποστεί μια ακόμη γενναία μείωση. Τον Δεκέμβριο θα καταβληθεί και ΕΝΦΙΑ και φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων.

Οι χειρότεροι μήνες του 2017

Ιούλιος
5463
Αύγουστος
5015
Σεπτέμβριος
4995
Δεκέμβριος
4988
Νοέμβριος 
4064
Οκτώβριος
4063
Ιανουάριος
3685
Φεβρουάριος
3500
Ιούνιος
3466
Απρίλιος
3078
Μάιος
2923
Μάρτιος
2745
*Ποσά σε εκατ. ευρώ 
(τα νούμερα προκύπτουν αν από τα έσοδα προ επιστροφών, αφαιρεθούν οι επιστροφές φόρου)



ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
 
Top