0
Μέσω πανελληνίων εξετάσεων η εισαγωγή στο Λιμενικό Σώμα


Η εισαγωγή στο Λιμενικό Σώμα, μέσω πανελληνίων εξετάσεων, αλλά και μία σειρά από χρόνια ζητήματα, αναμένεται να ρυθμιστούν με το νομοσχέδιο «Επιθεωρητές/ελεγκτές πλοίων, λιμένων, Αναγνωρισμένων Οργανισμών - Ρύθμιση θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και άλλες διατάξεις» που αναμένεται να δοθεί σε διαβούλευση τις επόμενες ημέρες από το υπουργείο Ναυτιλίας.

Σημειώνεται ότι η επεξεργασία του συγκεκριμένου νομοσχεδίου είχε ξεκινήσει από το Θ. Δρίτσα και συνεχίζεται από τον νυν υπουργό Ναυτιλίας, Π. Κουρουμπλή, με στόχο να προωθηθεί σύντομα στη Βουλή.

Ο υπουργός Ναυτιλίας πραγματοποιεί εδώ και καιρό συνεχείς συναντήσεις με τους εμπλεκόμενους φορείς των λιμενικών, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, οι συζητήσεις αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος αυτής της εβδομάδας.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο χαρακτηρίζεται από δύο βασικούς πυλώνες, που αλλάζουν τον τρόπο εισαγωγής των υποψηφίων στο Λιμενικό Σώμα, αλλά και τον τρόπο μεταθέσεων των στελεχών.

Πλέον, η εισαγωγή των υποψηφίων στο Λιμενικό και συγκεκριμένα στις Σχολές Δοκίμων Σημαιοφόρων, Δοκίμων Υπαξιωματικών και Δοκίμων Λιμενοφυλάκων, θα γίνεται μέσω πανελληνίων εξετάσεων και θα ρυθμίζεται από τις διατάξεις του νόμου 1351/1983, με στόχο, όπως ανέφεραν πηγές του υπουργείου Ναυτιλίας, να κλείσει η πόρτα στους «ημετέρους» και να υπάρχει αξιοκρατία.

Επίσης, παρά τις αντιδράσεις στελεχών, θα καθιερωθεί μοριακό σύστημα στις μεταθέσεις, ώστε να σταματήσει η άδικη και αναξιοκρατική -πολλές φορές- μετακίνηση.



Σημαντική εξέλιξη, σύμφωνα με πληροφορίες, αποτελεί η κατάργηση της διάταξης που έδινε το δικαίωμα στους λιμενάρχες να κάνουν τοποθετήσεις στα λιμενικά τμήματα, τα οποία στο εξής θα αποτελούν ξεχωριστό τόπο επιλογής μετάθεσης.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν, ότι ένα από τα θέματα που έχει συζητηθεί είναι και αυτό της ενταλματοποίησης των δαπανών που αφορούν οδοιπορικά και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη προηγούμενων ετών και στις οποίες ο προηγούμενες έλεγχος είχε διαπιστώσει κενά, ενώ ζητούσε επιπρόσθετα δικαιολογητικά από αυτά που προβλέπονταν κατά το χρόνο εκτέλεση της μετακίνησης ή της ιατροφαρμακευτικής κάλυψης.

Εξάλλου, εξομοιώνονται οι ρυθμίσεις της μόνιμης διαθεσιμότητας για τους δόκιμους λιμενοφύλακες, υπαξιωματικούς και αξιωματικούς που καταστάθηκαν σωματικώς ανίκανοι κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας ή ένεκα αυτής. Έως τώρα οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις ίσχυαν μόνο για τους αξιωματικούς.

Ένα ακόμα θέμα που αναμένεται να ρυθμιστεί, είναι αυτό του υπολογισμού του χρόνου στρατιωτικής θητείας για την προαγωγή στον επόμενο βαθμό. Για τους βαθμοφόρους λιμενικού που προέρχονται από τη Σχολή Δοκίμων Υπαξιωματικών και τους προερχόμενους από τη Σχολή Δοκίμων Λιμενοφυλάκων, ο χρόνος της στρατιωτικής θητείας, εφόσον η εκπλήρωσή της αποτέλεσε τυπικό προσόν κατάταξης, θα υπολογίζεται για λόγους υπηρεσιακής εξέλιξης, ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας κατά ένα έτος.

Αναφορικά με τον αποστρατευτικό βαθμό στελεχών προερχόμενων από τη σχολή των λιμενοφυλάκων, μη πτυχιούχων. Πλέον σημαιοφόροι του λιμενικού που προέρχονται από το σχολή δοκίμων λιμενοφυλάκων και έχουν υποβάλει αίτηση αποστρατείας, προάγονται με Προεδρικό Διάταγμα στον επόμενο εν ενεργεία βαθμό, εκτός οργανικών θέσεων και αποστρατεύονται με τη συμπλήρωση ενός μηνός από την προαγωγή τους. Επίσης, αλλάζουν τα δελτία ταυτότητα των στελεχών του Λιμενικού κατά τα πρότυπα της Ελληνικής Αστυνομίας, ώστε να εναρμονισθούν και να αποτελούν ταξιδιωτικά έγγραφα.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεως Προσωπικού Λιμενικού Σώματος, Κωνσταντίνος Κιράνης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για το σχετικό νομοσχέδιο, τόνισε ότι οι διατάξεις του αποτελούν ως επί το πλείστον προτάσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας, που εδώ και χρόνια δεν έτυχαν υλοποίησης και είναι ιδιαίτερα θετικό το γεγονός, ότι επί θητείας του Παναγιώτη Κουρουμπλή στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, τα δίκαια αιτήματα των λιμενικών βρίσκουν έμπρακτης αποδοχής και αναγνώρισης.


ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοσίευση σχολίου

κάνε το δικό σου σχόλιο

 
Top