Γράφει «ο υπερευαίσθητος»
Όσο περνάνε οι μέρες, τόσο σιγουρεύομαι ότι η ιστορία με την παράνομη διάνοιξη δρόμου που έκοψε στα 2 το ιστορικό μονοπάτι Ολύμποι – Μεστά, είναι χαρακτηριστική της παθογένειας με την οποία πορεύεται εδώ και χρόνια η Χιώτικη κοινωνία. Και εξηγούμαι. Μέσα σε λίγες μόνο μέρες είχαμε μια καραμπινάτη αυθαιρεσία, ανοχή -αν όχι συνέργεια- από τις τοπικές αρχές, προσπάθεια συγκάλυψης από τους συγχωριανούς, αργά αντανακλαστικά από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ τα κυρίαρχα ΜΜΕ αντί να διερευνήσουν το θέμα, σφυρίζουν αδιάφορα και μεταφέρουν το μήνυμα ότι πρόκειται για άλλη μια καταγγελία από τους «υπερευαίσθητους» οικολόγους.
Και εκεί που είχα αρχίσει να πιστεύω ότι η υπόθεση θα είχε την συνήθη εξέλιξη και σιγά σιγά το θέμα θα ξεχνιόταν (μένει να δούμε αν θα γίνει πράξη η απειλή κατάθεσης μυνητήριας αναφοράς κατά παντώς υπευθύνου), διάβασα σε τοπική εφημερίδα τους ανυπόστατους ισχυρισμούς του Δημάρχου σε απάντησή του σε σχετικό ερώτημα του κ. Χαλάτση και συνειδητοποίησα για άλλη μια φορά την ανευθυνότητα με την οποία αντιμετωπίζει η Δημοτική Αρχή το πολιτιστικό και φυσικό κεφάλαιο του νησιού μας. Ο δρόμος λέει που «διασταυρώνει το μονοπάτι στο συγκεκριμένο σημείο, ανοίχτηκε με μηχανήματα του Στρατού και του Δήμου Χίου την περίοδο της πυρκαγιάς του Αυγούστου 2012 για την προστασία της Τοπικής Κοινότητας Μεστών. Συνεπώς αποτελεί αντιπυρική ζώνη και δεν πρόκειται για βανδαλισμό».
Σας διαβεβαιώ, ότι τίποτα από τα παραπάνω δεν είναι αληθές.
  • Ο δρόμος που έκοψε το μονοπάτι στα 2 ΔΕΝ είναι αντιπυρική ζώνη. Η αντιπυρική ζώνη που ανοίχτηκε τον Αύγουστο του 2012 είναι αρκετά πιο ψηλά, ξεκινάει λίγο πιο πάνω από τον Άγιο Αντώνη με κατεύθυνση προς τα βόρεια, πάνω στην κορυφογραμμή.
Η αντιπυρική ζώνη που ανοίχτηκε τον Αύγουστο. Στο βάθος ο Άγιος Αντώνης
Η αντιπυρική ζώνη που ανοίχτηκε τον Αύγουστο. Στο βάθος ο Άγιος Αντώνης
Η αντιπυρική ζώνη πάνω στην κορυφογραμμή
Η αντιπυρική ζώνη πάνω στην κορυφογραμμή
  • Ο δρόμος που έκοψε το μονοπάτι στα 2 ΔΕΝ ανοίχθηκε με μηχανήματα του Στρατού και του Δήμου Χίου, όπως αποδεικνύεται από τις φωτογραφίες που τραβήχτηκαν στις 9 Απριλίου. Όποιος αμφιβάλει, ας το διερευνήσει.
Ο εκσκαφέας (τα στοιχεία του είναι στη διάθεση των αρμόδιων υπηρεσιών)
Ο εκσκαφέας (τα στοιχεία του είναι στη διάθεση των αρμόδιων υπηρεσιών)
Το γκρέιτερ, χωρίς αριθμό κυκλοφορίας!
Το γκρέιτερ, χωρίς αριθμό κυκλοφορίας!
  • Ο δρόμος που έκοψε το μονοπάτι στα 2 ΔΕΝ ανοίχτηκε τον Αύγουστο. Είναι πολύ πιο πρόσφατος και μπορεί εύκολα να το διαπιστώσει όποιος κάνει τον κόπο να πάει στην περιοχή. Μάλιστα την 2η φορά που επισκέφθηκα την περιοχή (26/4), ο δρόμος είχε επεκταθεί νοτιοδυτικά κατά 50 μέτρα επιπλέον σε σχέση με την 1η επίσκεψη στις (9/4), γεγονός που σημαίνει ότι οι εργασίες συνεχίστηκαν και μετά την καταγγελία!
Και με γυμνό μάτι είναι εμφανές ότι ο δρόμος ανοίχτηκε πρόσφατα
Και με γυμνό μάτι είναι εμφανές ότι ο δρόμος ανοίχτηκε πρόσφατα
Αριστερά χορταριασμένο τμήμα παλαιού δρόμου - Δεξιά ο καινούργιος δρόμος
Αριστερά χορταριασμένο τμήμα παλαιού δρόμου – Δεξιά ο καινούργιος δρόμος
Και επειδή τα πολλά λόγια είναι φτώχεια σας μεταφέρω αυτούσια την απάντηση που μου έδωσε μια κάτοικος των Μεστών σε σχετικό ερώτημα:
«Ποιος έκανε το δρόμο;… Μα αυτοί που έπρεπε να το κάμουν για να πάνε στα χωράφια τους…»