0
Αμερικάνικη παραγωγή για την Ε.Μ.Α.Κ. με την υπογραφή της Ελληνίδας δημοσιογράφου Αθηνάς Κρικέλη




Η γνωστή και πολυβραβευμένη δημοσιογράφος Αθηνά Κρικέλη (με Λαρισινές ρίζες) στο τελευταίο της ντοκιμαντέρ, έκανε αφιέρωμα στους άντρες της 8ης ΕΜΑΚ για την σημαντική συνεισφορά τους.
Η πολυβραβευμένη σε Ελλάδα και εξωτερικό Ελληνίδα δημοσιογράφος που διαμένει στη Νέα Υόρκη και ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο κάνοντας τηλεοπτικές παραγωγές, έρευνες -ντοκιμαντέρ,  αποφάσισε αυτή την φορά να ανέβει στον Όλυμπο και να καταγράψει το δύσκολο και επικίνδυνο έργο της Ε.Μ.Α.Κ.
 ΠΥΡΗΝΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ
Τι είναι η Ε.Μ.Α.Κ ! Ο περισσότερος κόσμος στην Ελλάδα γνωρίζει αυτούς τους ανθρώπους που εμφανίζονται όταν είναι “σκούρα' τα πράγματα, αλλά σαφή εικόνα δεν έχει. Είναι ο στρατός; Η πυροσβεστική; Εθελοντές με ομοιόμορφες φόρμες; Ανθρωποι που τους έχουμε στο ντουλάπι και εμφανίζονται μόνο σε κρίσιμες καταστάσεις; Τεμπέληδες που παίζουν τάβλι τον περισσότερο χρόνο και δουλεύουν “αραιά και πού”;
Η Ε.Μ.Α.Κ είναι η επίλεκτη ομόδα του Πυροσβεστικού Σώματος της Ελλάδας! Οχι πως οι άνδρες της Πυροσβεστικής δεν είναι ικανότατοι και εκπαιδευμένοι. Απλά έχουν αρκετή “φωτιά” στα χέρια τους να τους απασχολεί 24 ώρες το 24ωρο.
Η Ε.Μ.Α.Κ δημιουργήθηκε αρχικά μετά τους μεγάλους σεισμούς της Ελλάδας, ως ένα σώμα που με την κατάλληλη εκπαίδευση, θα συρθεί, θα σκαρφαλώσει, θα πηδήξει, θα θαφτεί κάτω από συντρίμια, θα κρεμμαστεί με σχοινιά θα βουτήξει στον Θερμαϊκό να επγκλωβήσει ανθρώπους, και θα ανεβεί τον Ολυμπο σε χιονοθύελλα να σώσει εγκλωβισμένους.
Ο ελληνοαμερικανικός οργανισμός Ellopia Films USA και η πολυβραβευμένη διεθνώς δημοσιογράφος/σκηνοθέτιδα Αθηνά Κρικέλη, αφιέρωσαν τρείς μήνες ακολουθώντας αυτούς τους υπέροχους ανθρώπους. Η δημιουργία ενός τεκμηριογραφήματος (documentary) με θέμα το σώμα της Ελληνικής Πυροσβεστικής υπηρεσίας, αποτελεί για την Ellopia Films USA υποχρέωση, φόρο τιμής σε αυτούς που έπεσαν εν ώρα καθήκοντος, σε αυτούς που παλεύουν με αντίξοες συνθήκες μέρα νύχτα, και στις οικογένειές τους.
Πρόκειται για μια εκ των έσω παρουσίαση της καθημερινότητάς τους.
“Βλέπετε, τα επιτεύγματα των ανδρών/γυναικών της πυροσβεστικής φτάνουν μόνο όταν υπάρξει τηλεοπτικό κανάλι να τα μεταφέρει. Θεωρώ πως η πραγματική είδηση δεν είναι το καθε αυτού γεγονός, αλλά η ίδια τους η ζωή, η καθημερινότητά τους και τα πιστεύω τους. Αυτό θα μεταφέρουμε στην μεγάλη οθόνη. Μετά από τρεις μήνες που τους ζήσαμε από κοντά, θεωρώ πως οι άνδρες και γυναίκες της ΕΜΑΚ έμαθαν να κάνουν κατορθωτό το ακατόρθωτο" τονίζει η Αθηνά Κρικέλη.
ΤΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
Σε αυτό το ντοκιμαντέρ με θέμα τους «πύρινους άνδρες και γυναίκες» παρουσιάζονται οι επιχειρησιακές τους δυνατότητες σε δύσκολες συνθήκες. Η Αθηνά Κρικέλη αποφάσισε μάλιστα να πρωταγωνιστήσει μαζί τους στα γυρίσματα.
«Τα γυρίσματα του τεκμηριογραφήματος για την ΕΜΑΚ ολοκληρώθηκαν τον Οκτώβριο. Μπαίνουμε πλέον στο στάδιο της παραγωγής. Ευχαριστούμε όλους τους άνδρες και γυναίκες της ΕΜΑΚ και του πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδος για την άψογη συνεργασία. Ενα αφιέρωμα, ένα τεράστιο ευχαριστώ στην Ε.Μ.Α.Κ άλλα και σε όλο το δυναμικό της Πυροσβεστικής Ελλάδος!'" επισημαίνει η δημοσιογράφος και συνεχίζει: "Με αφορμή την συνύπαρξη αλλά και την βοήθεια που μας παρείχε η 8η ΕΜΑΚ αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε με την Ellopia Media Group EMG ένα ντοκιμαντέρ αφιέρωμα στους «πύρινους άνδρες και γυναίκες» που με μηδαμινά μέσα κάνουν το ακατόρθωτο κατορθωτό. Στην Ελλάδα της κρίσης οι άνθρωποι καλούνται να σώσουν ζωές αλλά και να προστατεύσουν τις δικές τους, στις πιο περίεργες αντίξοες και δύσκολες συνθήκες. Παρακολουθούμε βιώνουμε και παρατηρούμε από κοντά την καθημερινότητά τους".
Η Αθηνά Κρικέλη υπογραμμίζει πως "η ανιδιοτέλεια στην περίπτωση των ανδρών, γυναικών, της Πυροσβεστικής και του τμήματος της ΕΜΑΚ στην Ελλάδα, μετατρέπεται σε αυτοθυσία. Με ελλειπή εξοπλισμό αλλά και μια κρατική αδιαφορία οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να συμπληρώσουν 20 χρόνια στο επάγγελμα , για να έχουν δικαίωμα οι οικογένειές τους να πάρουν αποζημίωση σε περίπτωση θανάτου....Παρόλα αυτά «βουτούν» στην φωτιά κρέμονται από βράχια, βυθίζονται σε βρώμικα και επικίνδυνα νερά, μπαίνουν σε χημικές διαρροές...και σώζουν ζωές!»
"Στην Ελλάδα της κρίσης, αυτοί πηγαίνουν κόντρα! Με τα λιγοστά που τους παρέχονται εφόδια αυτοσχεδιάζουν και βουτούν σε κάθε συμβάν με το ίδιο πάθος και αγωνία. Να σώσουν τους συνανθρώπους τους. Αυτοί που από την πρώτη μέρα στην υπηρεσία παίζουν κορόνα γράμματα το κεφάλι τους, “επιβραβεύονται” από το κράτος με απαράδεκτη κάλυψη. Αν πεθάνουν εν ώρα εργασίας πριν συμπληρώσουν 15 χρόνια προυπηρεσία, οι οικογένειές τους δεν θα πάρουν αποζημίωση... Οι άνθρωποι της πυροσβεστικής που πηγαίνουν με σταθερό και γρήγορο βήμα, εκεί από εμείς φεύγουμε τρέχοντας να γλυτώσουμε, δεν παίρνουν καν ανθυγιεινό επίδομα.... Με ληγμένες στολές για χημικές διαρροές, ανεπαρκή ρουχισμό για διασώσεις στα ορεινά, με λιωμένες πυροσβεστικές στολές και μπότες και ημικατεστραμμένα οχήματα, οι άνθρωποι αυτοί καλούνται καθημερινά να παίξουν κρυφτούλι με τον θάνατο".
Τέλος η δημοσιογράφος προσθέτει: “Θέλουμε αυτή η παραγωγή να δείξει στον κόσμο τι πραγματικά συμβαίνει σε αυτή την ιδιαίτερη ομάδα ανθρώπων. Αξίζει όταν τους βλέπετε να τους σφίγγετε το χέρι με τιμή και ευγνωμοσύνη”.




ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

κάνε το δικό σου σχόλιο

 
Top