0


Για την δικαστική διεκδίκηση των 13ου & 14ου μισθού – του Γιώργου Πετρόπουλου


Με αφορμή πρωτοσέλιδα και δημοσιεύματα που βρίσκονται στα όρια των fake news, είναι χρήσιμο να διευκρινίσουμε τα παρακάτω.
1) Υπάρχουν πρωτόδικες αποφάσεις πολιτικών δικαστηρίων (ειρηνοδικείων) στα οποία έχουν δικαίωμα να προσφύγουν οι εργαζόμενοι Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου(το μόνιμο προσωπικό προσφεύγει στα διοικητικά δικαστήρια σε μια περισσότερο χρονοβόρα διαδικασία)
2) Ολες (από όσο γνωρίζουμε) οι παραπάνω αποφάσεις, δικαιώνουν σε πρώτο βαθμό την αναδρομική απόδοση των 13ου και 14ου μισθού, με το αιτιολογικό: ότι ένα μισθολογικό δικαίωμα, μπορεί να περικόπτεται, κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες, αλλά όχι να καταργείται, καθ΄ότι αυτό ορίζεται ως αντισυνταγματικό. Υπενθυμίζω, πως υπήρξε μια αρχική περικοπή το 2011 κατά την οποία το συνολικό ποσό έφτασε τα 1000 Ε ετησίως, και λίγο αργότερα η οριστική κατάργησή του.
3) Στην πλειονότητά τους, οι παραπάνω υποθέσεις έχουν παραπεμφθεί σε δεύτερο βαθμό, ΕΚΤΟΣ από τις περιπτώσεις ορισμένων Δήμων, καθώς για τους αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δεν ισχύει, με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση, η υποχρέωση προσφυγής σε δεύτερο βαθμό για εργασιακά ζητήματα. Σε αυτές τις περιπτώσεις και κατόπιν αποφάσεων των Δημοτικών Συμβουλίων γίνεται αποδεκτή η απόφαση και ήδη έχει αρχίσει η τμηματική καταβολή των ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΩΝ για τους 13ο και 14ο μισθό. Σε ΟΛΕΣ τις άλλες περιπτώσεις ακολουθείται η συνήθης διαδικασία εξέτασης σε δεύτερο βαθμό.
4) H ΑΔΕΔΥ ΟΥΔΕΠΟΤΕ έστειλε υπόδειγμα αίτηση, με το οποίο οι εργαζόμενοι, απευθυνόμενοι στην υπηρεσία τους, θα μπορούσαν να λάβουν(!) τα αναδρομικά. Αντίθετα, συνέστησε ψυχραιμία και αναμονή των αποφάσεων σε δεύτερο βαθμό. Το υπόδειγμα αίτησης, αφορούσε τους εργαζόμενους, που εν όψει της μακροχρόνια δικαστικής διερεύνησης, θα ήθελαν να εξασφαλίσουν τη μη παραγραφή του ποσού
5) Η περικοπή των 13ου και 14ου μισθού, από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, συνέβαλε στην περαιτέρω οικονομική εξαθλίωση των εργαζομένων στο Δημόσιο. Είναι χαρακτηριστικό(όπως αναδεικνύεται και σε έρευνα του Κοινωνικού Πολύκεντρου) πως οι Έλληνες Δημόσιοι Υπάλληλοι, είναι από τους χειρότερα αμοιβόμενους σε όλη την Ευρώπη. Πιο κάτω και από χώρες που εντάχθηκαν σε Μνημόνιο, χώρες της Βαλκανικής ή της Ανατολικής Ευρώπης
6) Είναι προφανές, πως η μισθολογική ανάταξη των εργαζόμενων στο Δημόσιο, πρέπει να αποτελέσει βασικό διεκδικητικό στόχο. Απέναντι στον ΣΕΒ, ο οποίος προτείνει την περικοπή των συντάξεων, έτσι ώστε να αυξηθούν οι φοροαπαλλαγές τους, και άρα τα κέρδη που θα διοχετεύσουν στους φορολογικούς παραδείσους, οι εργαζόμενοι οφείλουν να επιδιώξουν την αποκατάσταση των μισθολογικών απωλειών τους. Πρόκειται για αίτημα κοινωνικά δίκαιο, και κοινωνικά ανταποδοτικό, καθώς οι αυξήσεις μισθών, ή η επαναφορά των «Δώρων» θα ενισχύσει, μέσω την αύξησης της κατανάλωσης τους ρυθμούς ανάπτυξης, συνολικά την οικονομία, και άρα την κοινωνία.

*Ο Γιώργος Πετρόπουλος είναι Αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ

Δημοσίευση σχολίου

κάνε το δικό σου σχόλιο

 
Top