Του Γεώργιου Κ. Βογιατζή
Δικηγόρου
Πριν από λίγες ημέρες και συγκεκριμένα την 16-05-2016 ολοκληρώθηκε η διαδικασία κατάθεσης ενστάσεων για τους πρώτους κτηματολογικούς πίνακες σε Μαρκόπουλο και Κορωπί.
Ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αυτές οι δύο περιοχές και κυρίως ο Δήμος Μαρκοπούλου Μεσογαίας, στη διοικητική αρμοδιότητα του οποίου ανήκει και το Πόρτο Ράφτη, είναι ότι ακίνητα βρίσκονται εντός δασικών εκτάσεων και το Κτηματολόγιο τα έχει αναγνωρίσει ως δασικά, ανήκοντα δηλ. στο Ελληνικό Δημόσιο.
Πλην όμως, οι ιδιοκτήτες ακινήτων που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία, δηλ. που τα ακίνητά τους έχουν χαρακτηριστεί ως δασικά, δεν πρέπει να ανησυχούν. Να σημειωθεί δε ότι πολλά από τα ακίνητα που αναφέρονται ως δασικά έχουν κτισθεί με νόμιμες οικοδομικές άδειες ή έχουν νομιμοποιηθεί με το γνωστό «νόμο Τρίτση» (Ν. 1337/1983).
Και αναφέρουμε ότι δεν πρέπει να ανησυχούν διότι τα ακίνητα έχουν δοθεί στους αρχικούς ιδιοκτήτες με δημόσια Παραχωρητήρια του Υπουργείου Γεωργίας κατά την περίοδο 1952-1953.
Έτσι όποιος ιδιοκτήτης είδε το ακίνητό του να χαρακτηρίζεται ως δασικό, θα πρέπει να προσκομίσει διαζευκτικά : α) τίτλους ιδιοκτησίας από το 1886 (να σημειωθεί ότι το Υποθηκοφυλακείο Κρωπίας έχει καταστραφεί από φωτιά των Γερμανικών Στρατευμάτων Κατοχής το 1944, οπότε κάτι τέτοιο είναι σχετικά δύσκολο), β) Παραχωρητήρια του Υπουργείου Γεωργίας, γ) έγγραφο από την αρμόδια δασική υπηρεσία ότι το ακίνητο δεν βρίσκεται εντός δασικής περιοχής και δ) δικαστική απόφαση.
Στην συντριπτική πλειοψηφία των ακινήτων που χαρακτηρίστηκαν ως δασικά στις περιοχές που προαναφέραμε, καθώς και γενικότερα στην περιοχή των Μεσογείων, υπάρχουν δημόσια παραχωρητήρια του Υπουργείου Γεωργίας, με τα οποία δόθηκαν ως εκχερσωμένες δασικές εκτάσεις ιδιοκτησίες προς γεωργική εκμετάλλευση στους πρώτους ιδιοκτήτες. Στην πορεία αυτοί οι ιδιοκτήτες πώλησαν κατατμίζοντας νόμιμα αυτά τα ακίνητα.
Οι εκχερσωμένες δασικές εκτάσεις οι οποίες δόθηκαν αρχικώς για καλλιέργεια και αγροτική εκμετάλλευση και στη συνέχεια κατατμίστηκαν νομίμως, είναι ιδιωτικά δάση, τα οποία νομίμως ανήκουν στους ιδιοκτήτες τους και τα οποία μπορούν να εκμεταλλεύονται και να αξιοποιούν σύμφωνα με τις ισχύουσες κάθε φορά πολεοδομικές διατάξεις, καθώς και να τα μεταβιβάζουν, είτε πωλώντας τα, είτε δωρίζοντάς τα, είτε να τα μεταβιβάζουν στα τέκνα τους με γονική παροχή κ.ο.κ.. Απλά για τις μεταβιβάσεις θα χρειαστούν κάποια επιπλέον έγγραφα, για τα οποία θα ενημερώσει ο συμβολαιογράφος που θα κάνει την πράξη σε συνεργασία με το αρμόδιο υποθηκοφυλακείο, στο οποίο θα γίνει η μεταγραφή του συμβολαίου.
Συνεπώς, όσοι έχουν ακίνητο το οποίο χαρακτηρίστηκε με τους προσωρινούς κτηματολογικούς πίνακες ως δασικό και δεν πρόλαβαν να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα έγγραφα που απαιτούνταν για τις ενστάσεις ή κατέθεσαν ελλιπή φάκελο, έχουν την δυνατότητα κατά τη συζήτηση της ένστασής τους ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής του Κτηματολογίου να αναζητήσουν στο αμρόδιο υποθηκοφυλακείο τον αρχικό παραχωρητήριο του Υπουργείου Γεωργίας, τους προγενέστερους τίτλους ιδιοκτησίας, πριν δηλ. γίνει αυτός ιδιοκτήτης και μαζί με ένα τοπογραφικό διάγραμμα από το οποίο θα προκύπτει ότι το ακίνητο βρίσκεται εντός των πλαισίων του παραχωρητηρίου, ο εκάστοτε ιδιοκτήτης δεν θα έχει κανένα ζήτημα με την ιδιοκτησία του και το κτηματολόγιο θα του αναγνωρίσει την κυριότητα καταχωρίζοντάς τον στους τελικούς κτηματολογικούς πίνακες.
Γεώργιος Κ. Βογιατζής
Δικηγόρος
Αγ. Νικολάου 4 Παλλήνη
Τηλ. 210-6034441
Φαξ. 210-6034442
http://www.attikinews.gr/