Δύο δήμοι της Δυτικής Ελλάδας, η Αιγιάλεια στην Αχαΐα και ο Πύργος στην Ηλεία εντάσσονται στο Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης το οποίο αρχίζει να εφαρμόζεται πιλοτικά σε 30 δήμου, ενώ από τις αρχές του 2017 αναμένεται να επεκταθεί σε όλη την Ελλάδας. Όλες τις χρήσιμες λεπτομέρειες τους προγράμματος αλλά και το πώς επελέγησαν Αιγιάλεια και Πύργος εξηγεί ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας, Δημήτρης Καρέλλας.
Όπως αποκαλύπτει μάλιστα ήδη έχει ξεκινήσει επαφές με τους Δήμους όπου θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα με τους οποίους υπήρξε χθες η πρώτη ενημερωτικής συνάντηση. Σύμφωνα με τον κ. Καρέλλα το Κ.Ε.Α. στηρίζεται σε τρεις άξονες.
Ο πρώτος είναι ο καθαρά επιδοματικός και ουσιαστικά εξασφαλίζει ένα μηνιαίο ποσό 200 ευρώ σε κάθε μονοπρόσωπο νοικοκυριό. Ένας μόνος άνθρωπος λοιπόν εάν π.χ. παίρνει 150 ευρώ το μήνα από άλλες πηγές θα του προσθέτουν άλλα 50 ευρώ, ενώ εάν έχει μηδενικό εισόδημα θα παίρνει 200 ευρώ το μήνα από το πρόγραμμα. Σε αυτά τα χρήματα προστίθενται άλλα 100 ευρώ για κάθε ενήλικο μέλος του νοικοκυριού και άλλα 50 ευρώ για κάθε ανήλικο μέλος. Έτσι σε μια 4μελή οικογένεια βγαίνουν 400 ευρώ το μήνα.
«Ως τώρα μιλούσαμε για οικογένειες, η κρίση όμως έφερε μαζί διαφορετικά νοικοκυριά και οικογένειες άρα λοιπόν όλοι αυτοί μαζί θα αποτελούν τη μονάδα η οποία θα έχει πρόσβαση, με ότι σημαίνει αυτό, με τα καλά και τα κακά του. Θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα σε ανθρώπους που βρίσκονται μαζί, λόγω της κρίσης να έχουν μια κοινή πρόσβαση σε ότι μπορεί να προσφέρει αυτή την στιγμή η κοινωνική πολιτική. Αν έχουν σύμφωνο συμβιώσεις είναι ζευγάρι ή εάν έχουμε τον τρόπο να εξασφαλίσουμε ότι υπάρχει ένα είδος φιλοξενίας ακόμα και σε ζευγάρια που δεν είναι παντρεμένα μπορούν και αυτοί να συμμετάσχουν…
Η επιδοματική στήριξη των συμπολιτών μας είναι δυστυχώς χαμηλή. Είναι παρά δύσκολο να πεις ότι παραμένουν στα όρια της αξιοπρέπειας, δυστυχώς δεν έχουμε τη δυνατότητα, αυτή την στιγμή {για κάτι περισσότερο}, ευελπιστούμε στο μέλλον, εάν πάει καλύτερα η οικονομία, που το πιστεύουμε, κι αν ανοίξουν δουλειές να μπορέσουμε να την αυξήσουμε», επισήμανε ο κ. Καρέλλας.
Ο δεύτερος πυλώνας του προγράμματος είναι η παροχή διάφορων υπηρεσιών, δηλαδή όσοι συμμετέχουν θα έχουν πρόσβαση σε άλλα προγράμματα όπως το ΤΕΒΑ με τα τρόφιμα. «Θα διεκδικήσουμε ένα χαμηλό κοινωνικό τιμολόγιο στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, θα ζητήσουμε από τις δημοτικές επιχειρήσεις των Δήμων δωρεάν παροχή νερού ή με πολύ χαμηλό τιμολόγιο. Με αυτό τον τρόπο μπορείς να τον βάλεις και σε μια διαδικασία να διακανονισμού αποπληρωμής των συσσωρευμένος οφειλών του. Θα ψάξουμε και τη δυνατότητα να επιδοτήσουμε το ενοίκιο σε ανθρώπους που δεν έχουν στέγη. Έχουμε και μια άλλη σειρά πράγματα που έχουμε στο μυαλό μας, θα τα προσθέτουμε για να τους ανακουφίζουμε», υποστήριξε ο Γ.Γ. του Υπουργείου Εργασίας.
Ο τρίτος πυλώνας συνίσταται στην εξεύρεση εργασίας σε ορισμένους από τους συμμετέχοντες στο Κ.Ε.Α. «Εδώ θα κριθεί η αξιοπιστία του προγράμματος, όλα αυτά θα είναι στον αέρα αν δεν μπορέσουμε να βγάλουμε αυτούς τους ανθρώπους από την απάθεια και την απελπισία. Έχουμε έρθει με το κομμάτι της απασχόλησης του Υπουργείου και τον ΟΑΕΔ κι έχουμε πει ότι τουλάχιστον το 10% των ανθρώπων αυτών να βρουν μια δουλειά που θα τους δώσει την ελπίδα ότι βγαίνουν από το βούλιαγμα», πρόσθεσε ο κ. Καρέλλας.
Όσοι πληρούν τα κριτήρια περίπου στις 15 Ιουλίου θα μπορούν είτε από το σπίτι ηλεκτρονικά, είτε μέσω των ΚΕΠ είτε μέσω των Κοινωνικών Υπηρεσιών να υποβάλουν την αίτησή τους.
«Την έχουμε σχεδιάσει με τέτοιο τρόπο ώστε να μην κατεβάζουν χαρτιά και δικαιολογητικά και να τους δίδεται η απάντηση αμέσως, εάν δηλαδή εντάσσονται ή όχι. Θα έχουμε όλα τα στοιχεία έτοιμα και θα δεχόμαστε τον λόγο τους για το εισόδημά τους το τελευταίο εξάμηνο. Εάν δεν μας πουν αλήθεια όταν το τσεκάρουμε θα είμαστε αυστηροί. Από εκεί και πέρα την περιουσιακή κατάσταση, καταθέσεις, πόσα παιδιά έχει , εάν εργάζεται κ.α. θα τα ξέρουμε εμείς. Προσπαθούμε να απλοποιήσουμε όσο το δυνατόν τη διαδικασία», επισήμανε.
Οι αιτήσεις λοιπόν θα ξεκινήσουν στα μέσα Ιουλίου προκειμένου Σεπτέμβριο- Οκτώβριο να βγουν τα συμπεράσματα καθώς από τις αρχές του νέου χρόνου το πρόγραμμα επεκτείνεται σε όλη την χώρα, οπότε και αναμένεται να ενταχθούν 400.000 νοικοκυριά. Στην καλή περίπτωση από Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο (μαζί με Αύγουστο) οι δικαιούχοι θα πάρουν τα πρώτα χρήματα από το επίδομα.
Τέλος αναφερόμενος στα κριτήρια επιλογής των δύο Δήμων που αντιστοιχούσαν στη Δυτική Ελλάδα στην πιλοτική εφαρμογή του Κ.Ε.Α. ο Γ.Γ. του Υπουργείου Εργασίας εξήγησε, μιλώντας «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7», ότι αυτά ήταν αντικειμενικά και σχετίζονταν με την ανεργία και τα ποσοστά φτώχειας.
Για παράδειγμα η Αιγιάλεια που επελέγη τελικά έχει καταγεγραμμένη ανεργία 12%, συμμετοχή ως φτώχεια στο ΤΕΒΑ 5% και στην ανθρωπιστική κρίση περίπου 8%. Έχει δηλαδή υψηλές συγκεντρώσεις όπως είναι και ο Πύργος ο οποίος έχει σχεδόν τα διπλάσια νούμερα.