0
Με μέριμνα του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Κρεστένων τελέστηκε και φέτος η επιμνημόσυνη δέηση στο σημείο που χάθηκαν δεκάδες ζωές στις πυρκαγιές που ξεκίνησαν την 24η Αυγούστου 2007 στην Αρτέμιδα. Ανάμεσά τους και οι τρεις εποχικοί πυροσβέστες του Κλιμακίου Γιάννης Δρακόπουλος, Ανδρέας Τζούμας και Θανάσης Νιάρχος.
Στο μνημόσυνο παραβρέθηκαν οι συγγενείς των αδικοχαμένων πυροσβεστών και μεταξύ άλλων ο βουλευτής Ηλείας του ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης, ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Μητρόπουλος, ο διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δυτ. Ελλάδας Ευθύμιος Γεωργακόπουλος και ο διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηλείας Δημήτρης Αντωνάκης.
Ο Μιχάλης Κατρίνης σε δήλωσή του σημείωσε πως “… είναι μία δύσκολη μέρα για την Ηλεία εξαιρετικά δύσκολη που κανένας δεν μπορεί να ξεχάσει όσα χρόνια κι αν περάσουν. 12 χρόνια μετά οι μνήμες παραμένουν πάρα πολύ δυνατές, δυστυχώς ήταν μία πρωτοφανής τραγούδια για την περιοχή μας. 63 ανθρώπινες ζωές, μεταξύ των οποίων και πυροσβέστες, που έπεσαν στην ώρα του καθήκοντος. Θα στοιχειώνει την μνήμη μας πάντα η εικόνα της χαροκαμένης μάνας που αγκαλιά με τα τέσσερα παιδιά της περιμένουν το βέβαιο θάνατο. Βεβαίως είναι και μία πρωτοφανής καταστροφή στο φυσικό περιβάλλον, σε κατοικίες, σε ζωικό και φυτικό κεφάλαιο. 12 χρόνια μετά, δυστυχώς δεν μπορούμε να ξεχάσουμε και δεν πρέπει να ξεχάσουμε. Δεν πρέπει να επαναληφθούν ανάλογες καταστροφές, γι’αυτό ακριβώς τώρα και με αφορμή και την περσινή τραγωδία στο Μάτι, είναι επίκαιρη όσο ποτέ η ανάγκη να υπάρχει έγκυρη προετοιμασία, να υπάρχει ενίσχυση των δασαρχείων, πυροπροστασία, να υπάρχει ενημέρωση του πληθυσμού τι θα κάνει την ώρα της φυσικής καταστροφής, έτσι ώστε να μην θρηνήσουμε ποτέ πάλι ξανά ανθρώπινα θύματα και κανένας συμπολίτης μας να μην πέσει θύμα αυτής της τραγωδίας που ζήσαμε εμείς στην Ηλεία”.
Γεωργακόπουλος: Προτεραιότητα η Πολιτική Προστασία και η πρόληψη
Ο Ταξίαρχος Ευθύμιος Γεωργακόπουλος μιλώντας για την χθεσινή μέρα σημείωσε πως “… πραγματικά είναι μία ημέρα μνήμης και τιμής όλων αυτών των συνανθρώπων μας που χάσανε την ζωές τους κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών του 2007. Μέσα στον μακρύ αυτό κατάλογο, υπάρχουν και τρεις συνάδελφοί μας, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος. Εύχομαι να είναι τα τελευταία θύματα σε αυτόν τον μακρύ κατάλογο που έχουμε στο Πυροσβεστικό Σώμα”.
Απαντώντας σε σχεδτική ερώτηση για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών και κυρίως για τη φετινή προσπάθεια ανέφερε ότι “… πολλά είναι τα θύματα που έχουμε κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης των καθηκόντων μας και ειδικά στις δασικές πυρκαγιές. Κάθε  χρόνο, η χώρα μας πλήττεται από μεγάλες δασικές πυρκαγιές, αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να δημιουργεί απώλειες σε ανθρώπινες ζωές αλλά και σε περιουσίες. Θα πρέπει να σκύψουμε όλοι επάνω στην πολιτική προστασία έτσι ώστε να ενημερώσουμε τους πολίτες, πως μπορούν να προφυλάσσονται σε περίπτωση μιας πυρκαγιάς και να δώσουμε μεγάλη βαρύτητα στην πρόληψη των πυρκαγιών. Θα πρέπει επίσης να θωρακίσουμε και να προστατεύσουμε αυτές τις ευαίσθητες περιοχές, όπως είναι τα χωριά της Ηλείας, τα οποία είναι ευάλωτα αφού βρίσκονται μέσα σε πυκνά δάση και δασικές εκτάσεις.
Φέτος κάναμε το εξής: Δώσαμε μεγάλη βαρύτητα στην πρόληψη. Έγκαιρα ήρθαμε εδώ σε αυτούς τους ευαίσθητους χώρους και ενημερώσαμε τους πολίτες, δώσαμε βαρύτητα στο να γίνουν καθαρισμοί των οικοπεδικών χώρων και κάναμε έναν σχεδιασμό τέτοιο, που να μπορούμε να επεμβαίνουμε άμεσα έτσι ώστε να μην εξελίσσονται οι πυρκαγιές σε μεγάλες και έχουμε αυτά τα καταστροφικά αποτελέσματα. Ευτυχώς, μέχρι αυτή τη στιγμή έχουμε πάει πάρα πολύ καλά και είμαι αισιόδοξος ότι η φετινή αντιπυρική περίοδος θα έχει τις λιγότερες απώλειες” κατέληξε ο κ. Γεωργακόπουλος




Δημοσίευση σχολίου

κάνε το δικό σου σχόλιο

 
Top