0


 Αλλαγή στην προσμέτρηση 5ετίας και εξαμήνων

  Από Αχιλλέας Καρασαββίδης

Σύμφωνα με σχετικό άρθρο του Αυγούστου 2016 στο site: Ασάφειες ασφαλιστικού νόμου προς διευκρίνιση
στο νέο ασφαλιστικό δεν υπήρχε ειδική μνεία για τον τρόπο υπολογισμού της μάχιμης 5ετίας και των εξαμήνων στη νέα σύνταξη, ούτε εκδόθηκε κάποια εγκύκλιος για αυτό το θέμα, οπότε τα 2 επικρατέστερα ενδεχόμενα ήταν αυτά (παρ. 3.i και 3.ii): Περίπτωση (i) με όριο και (ii) χωρίς ανώτατο όριο
Ισχύουσες παραδοχές στο enstoloi.net
Με το προηγούμενο καθεστώς (i) η 5ετία και τα εξάμηνα μετρούσαν μόνο μέχρι να συμπληρωθούν 35 συντάξιμα έτη, δηλαδή ίσχυε:
27 πραγματικά έτη + 5ετία = 32 συντάξιμα (=27+5)
33 πραγματικά έτη + 5ετία = 35 συντάξιμα (μετρούσαν 2 έτη για συμπλήρωση 35ετίας)
38 πραγματικά έτη + 5ετία = 38 συντάξιμα (δεν μετρούσε καθόλου η 5ετία)
Το ίδιο γινόταν και με τα διπλά εξάμηνα:
27 πραγματικά έτη + 5ετία + 4 εξάμηνα = 34 συντάξιμα (=27+5+2)
27 πραγματικά έτη + 5ετία + 30 εξάμηνα = 35 συντάξιμα (μετρούσαν 6 εξάμηνα για συμπλήρωση 35ετίας)
38 πραγματικά έτη + 5ετία + 30 εξάμηνα = 38 συντάξιμα (δεν μετρούσαν καθόλου πλασματικά)
Μέχρι τώρα στο site είχε επιλεγεί ο ανωτέρω τρόπος υπολογισμού, διότι η προσμέτρηση 5ετίας και εξαμήνων χωρίς περιορισμό οδηγούσε σε πολλές περιπτώσεις σε ποσοστά αναπλήρωσης άνω του 100%, δηλαδή σε συντάξεις μεγαλύτερες από το μισθό!
Νέα δεδομένα (ΕΑΑΑ – Απρίλιος 2017)
Πρόσφατα κυκλοφόρησε η εφημερίδα της ΕΑΑΑ (Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας): ΗΧΩ των ΑΙΘΕΡΩΝ (Μάρτιος – Απρίλιος 2017)
όπου στη σελίδα 8 υπάρχει άρθρο με τίτλο “Διαδικασία Αναπροσαρμογής-Επανυπολογισμού κύριων Συντάξεων”, των συναδέλφων Σμχων ε.α. κ. Αθανασίου Πάνου και Δημήτριου Κοντοβά.
Σύμφωνα με το άρθρο, οι υπολογισμοί σε αυτό προέκυψαν από ανάλυση της νομοθεσίας και πληροφορίες από αρμοδίους, οι οποίοι σε όλα τα θέματα συμφωνούν με τους υπολογισμούς που γίνονται στο enstoloi.net, εκτός από τον τρόπο υπολογισμού της 5ετίας και των εξαμήνων!
Το σχετικό άρθρο με επιπρόσθετες επεξηγήσεις είναι αυτό: ΗΧΩ των ΑΙΘΕΡΩΝ – Αναπροσαρμογή κύριων Συντάξεων
Από τα παραδείγματα που χρησιμοποιούνται προκύπτει ότι δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στην προσμέτρηση πλασματικών ετών, δηλαδή τα συντάξιμα έτη δεν έχουν ανώτατο όριο (όπως ίσχυε πριν), καθώς στην εφημερίδα παρατίθεται παράδειγμα με 61,97 συντάξιμα έτη.
Οπότε σύμφωνα με την ΕΑΑΑ ο τρόπος υπολογισμού 5ετίας και εξαμήνων είναι ο κάτωθι:
38 πραγματικά έτη + 5ετία = 43 συντάξιμα (=38+5) —> σύνταξη = 48,8% μισθού + 384 €.
32 πραγματικά έτη + 5ετία + 8 εξάμηνα = 41 συντάξιμα (=32+5+4) —> σύνταξη = 44,8% μισθού + 384 €.
37 πραγματικά έτη + 66 εξάμηνα = 70 συντάξιμα (=37+33) —> σύνταξη = 102,8% μισθού + 384 €.
Συνέπειες (πιθανής) κατάργησης ορίου πλασματικών ετών
Με βάση τα παραπάνω αυξάνεται η νέα σύνταξη σε όσους έχουν διπλά εξάμηνα ή έχουν πάνω από 30 πραγματικά έτη (+5ετία).
Ειδικά στις περιπτώσεις συνεχών εξαμήνων (πτητικών, καταδυτικών κλπ) η ακαθάριστη σύνταξη μπορεί να είναι μεγαλύτερη από το μισθό!
Το γεγονός αυτό δεν γίνεται αντιληπτό σε πρώτη φάση (έτη 2017-2018) επειδή υπάρχει αριθμητικός περιορισμός της ανώτατης σύνταξης στα 2.000 €. Όμως από την 1-1-2019 και μετά που καταργείται αυτός ο περιορισμός, οι πληρωτέες συντάξεις με συνεχή εξάμηνα δεν μειώνονται (η προσωπική διαφορά είναι θετική), αλλά αντίθετα αυξάνονται έως και 600 € σε σχέση με τις ισχύουσες πληρωτέες συντάξεις.
Η σύνταξη αυξάνεται σημαντικά με τα εξάμηνα, παρά την κατάργηση της πρόσθετης αποζημίωσης που προβλεπόταν παλιά, για τους εξής 2 λόγους:
α. Με το νέο ασφαλιστικό δεν ισχύουν τρεις σημαντικές μνημονιακές μειώσεις (Ν.4024, Ν.4051 και Ν.4093).
β. Η πρόσθετη αποζημίωση ανέρχονταν σε περίπου 6 ή 9 € ανά εξάμηνο ανάλογα με την περίπτωση (καταδυτικά / πτητικά), ενώ τώρα το κάθε εξάμηνο αυξάνει το ποσοστό αναπλήρωσης κατά 1% (αφού 2 εξάμηνα = 1 έτος = 2%), δηλαδή η σύνταξη αυξάνεται κατά 20 ~ 30 € ανά εξάμηνο (ήτοι 1% επί του τελευταίου συντάξιμου μισθού).
Σχολιασμός: Η νέα αυτή πληροφορία της ΕΑΑΑ πιθανώς να επηρρεάσει κάποιους συναδέλφους στη λήψη απόφασης σχετικά με τυχόν αποστρατεία τους, σε συνδυασμό με τις αλλαγές στα επιδόματα επικινδυνότητας με βάση την πρόσφατη ΚΥΑ:
Καθορισμός ύψους, δικαιούχων, όρων και προϋποθέσεων χορήγησης επιδομάτων κινδύνου Ενόπλων Δυνάμεων
Προσωπικά όμως δεν θα συνιστούσα οποιαδήποτε πρωτοβουλία μέχρι να οριστικοποιηθεί το θέμα είτε με έκδοση εγκυκλίου, είτε με την έκδοση των πρώτων συντάξεων από τον ΕΦΚΑ, διότι ως γνωστόν μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί ούτε μία σύνταξη με το νέο ασφαλιστικό!
Από την άλλη μεριά βέβαια δεν μπορώ να αγνοήσω μία επίσημη ενημέρωση για το θέμα από ένα θεσμικό όργανο (ΕΑΑΑ), οπότε κατέληξα στη “σολομώντεια” λύση της προσθήκης και των 2 ενδεχομένων στις σελίδες υπολογισμού σύνταξης.
Προστέθηκε νέο πεδίο (αρχικά στις σελίδες ΓΕΣ – ΓΕΝ – ΓΕΑ) δίπλα στην [Προσαύξηση εξαμήνων] με επιλογή “Χωρίς όριο / Με όριο”, ώστε να υπολογίζεται η σύνταξη και στις 2 περιπτώσεις, ενώ η διαφορά μεταξύ των 2 εναλλακτικών λύσεων μπορεί να φτάσει έως και τα 1.000 €!
Υπενθυμίζεται ότι η σύγκριση θα πρέπει να γίνεται από το έτος 2019 και μετά, επειδή στη διετία 2017-18 υπάρχει το όριο των 2.000 € στις συντάξεις.

Δημοσίευση σχολίου

κάνε το δικό σου σχόλιο

 
Top