0


"Η Κυβέρνηση στην ουσία καταργεί την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ν. Θεσσαλονίκης"


Αρ. πρωτ.:

Θεσσαλονίκη, 16 Ιανουαρίου 2017

Προς:
-Υπουργό Εσωτερικών

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Η Κυβέρνηση στην ουσία καταργεί την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ν. Θεσσαλονίκης»

Σε περαιτέρω απογύμνωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Θεσσαλονίκης -η δύναμη της οποίας έχει μειωθεί κατά 50% από το 2009 μέχρι σήμερα, μιας και τότε υπηρετούσαν σε αυτήν 520 πυροσβέστες- προχωρά αιφνιδιαστικά η Κυβέρνηση χωρίς να προηγηθεί κανένας διάλογος με τους τοπικούς φορείς, αφήνοντας απροστάτευτο το σύνολο του Νομού μέσω της ουσιαστικής «κατάργησης» της Υπηρεσίας.
Δίχως να έχει εκτιμήσει σωστά μια σειρά από σημαντικούς και καθοριστικούς παράγοντες όπως ο αριθμός των πολλαπλών συμβάντων των προηγούμενων ετών, η αύξηση του πληθυσμού, το εύρος του τομέα ευθύνης, καθώς και οι τεράστιες ανάγκες που υπάρχουν στον τομέα πυροπροστασίας του Νομού, με την υπ΄αρ. 91/231 Φ.102.2 περί «κατανομής οργανικών θέσεων» ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος μειώνει ανεξήγητα κατά 99 τις οργανικές θέσεις των Πυροσβεστών που υπηρετούν στη Θεσσαλονίκη.
Η εξέλιξη αυτή έχει ως αποτέλεσμα για το 2017 η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας να απομείνει και να αρκεστεί σε μόλις 266 Πυροσβέστες από 365 που υπηρετούσαν σε αυτήν το 2016.
Η συγκεκριμένη απόφαση, πέρα από ξεκάθαρη προσπάθεια υποβάθμισης και αποδυνάμωσης των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών του Νομού μας, θέτει αδιαμφισβήτητα ευθέως ζητήματα ασφάλειας και προστασίας των κατοίκων της συμπρωτεύουσας, ενώ έρχεται ως συνέχεια μιας σειράς παρόμοιων ενεργειών από την παρούσα Κυβέρνηση όπως η απόπειρα μετεγκατάστασης της 383 ΜΕΕΑ των πυροσβεστικών αεροσκαφών Canadair στην Ελευσίνα Αττικής και οι σκέψεις για μεταφορά του ραντάρ του Χορτιάτη στη Λάρισα.
Προκαλεί δε σειρά εύλογων ερωτηματικών για τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις που λαμβάνονται υπόψη για την κατανομή των οργανικών θέσεων σε κάθε περιοχή.
Για παράδειγμα ενώ ο πληθυσμός της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης είναι το 10,26% του συνολικού πληθυσμού, το σύνολο των πυροσβεστών (πυρονόμων, αρχιπυροσβεστών και πυροσβεστών) που κατανέμονται σε αυτήν είναι μόλις το 3,56% του συνολικού αριθμού των υπηρετούντων, την ίδια στιγμή που στην Αττική με το 35,4% του πληθυσμού της χώρας κατανέμονται 27,75% Πυροσβέστες και στην Π.Ε. Αχαΐας με μόλις 2,86% πληθυσμού κατανέμονται περίπου 2,7%.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι σύμφωνα με επίσημα στοιχεία η αναλογία πυροσβεστών- κατοίκων σε αυτές τις τρεις περιοχές της πατρίδας μας διαμορφώνεται ως εξής:

Αττική: 59 πυροσβέστες για κάθε 100.000 κατοίκους
Π.Ε. Θεσσαλονίκης: 26 πυροσβέστες για κάθε 100.000 κατοίκους
Π.Ε. Αχαΐας: 72 πυροσβέστες για κάθε 100.000 κατοίκους.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

-Με ποια κριτήρια και προϋποθέσεις γίνεται η κατανομή των οργανικών θέσεων πυροσβεστών σε κάθε περιοχή;

-Ρωτήθηκε η Διοίκηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ν. Θεσσαλονίκης για τον αριθμό των οργανικών θέσεων που απαιτούνται για να καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες στο σύνολο της Περιφερειακής Ενότητας;

-Με ποιο τρόπο σχεδιάζει να καλύψει τα τεράστια κενά που θα δημιουργήσει η απόφαση του Αρχηγού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στις υπηρεσίες της Π.Ε. Θεσσαλονίκης;

-Είναι ενήμερος για την απόφαση του Αρχηγού της Π.Υ. με την οποία επί της ουσίας καταργείται η δύναμη πυροσβεστών Ν. Θεσσαλονίκης;

-Προηγήθηκε διάλογος με τα αρμόδια στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Θεσσαλονίκης και τους τοπικούς φορείς πριν ληφθεί η απόφαση;



Δήλωση Θ. Καράογλου μετά την κατάθεση της ερώτησης:
«Μετά την απόπειρα μετεγκατάστασης της 383 ΜΕΕΑ των πυροσβεστικών αεροσκαφών Canadair στην Ελευσίνα, η Κυβέρνηση επιχειρεί αυτήν τη φορά να αποψιλώσει -άγνωστο για ποιόν λόγο- το στελεχιακό δυναμικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στο Νομό. Η εξέλιξη αυτή προκαλεί εύλογες απορίες σε κάθε σκεπτόμενο πολίτη ο οποίος ανησυχεί βλέποντας μια νευραλγική υπηρεσία να αποδυναμώνεται αντί να ενισχύεται σημαντικά. Καλώ τον αρμόδιο Υπουργό να επανεξετάσει την απόφαση 91/231 Φ102.2 του Αρχηγού της Πυροσβεστικής περί "κατανομής οργανικών θέσεων" διότι αφήνει απροστάτευτη και ανοχύρωτη τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας. Η ασφάλεια των πολιτών δεν πρέπει να θυσιάζεται για χάρη μικροκομματικών σκοπιμοτήτων».

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

κάνε το δικό σου σχόλιο

 
Top