Σε συμφωνία κατέληξαν τελικά ΗΠΑ - Τουρκία όσο αφορά την ανακατάληψη της Μοσούλης. 



Φαίνεται οτι οι δύο ΝΑΤΟϊκοί Σύμμαχοι έχουν βάλει τις διαφορές τους στην άκρη μετα απο μια επίσκεψη - αστραπή του Αμερικανού Υπουργού Άμυνας στην Τουρκία. Η Αγκυρα απαιτεί εδω και μέρες να συμμετάσχει στις επιχειρήσεις της Μοσούλης συναντώντας όμως την ισχυρή αντίσταση της Βαγδάτης. Η επίσκεψη Κάρτερ έπαιξε καταλυτικό ρόλο ανάμεσα σε Άγκυρα και Βαγδάτη. 

Άγκυρα και Βαγδάτη έχουν συμφωνήσει επί της αρχής για τη συμμετοχή της Τουρκίας σε μια στρατιωτική επιχείρηση για την ανακατάληψη της Μοσούλης από το Ισλαμικό Κράτος. 

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Άστον Κάρτερ, που σήμερα επισκέφθηκε την Άγκυρα για να συζητήσει τις επιχειρήσεις κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους και συναντήθηκε με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ και τον ομόλογο του Φικρί Ισίκ δήλωσε:

"Είναι φυσικό η Τουρκία να ενδιαφέρεται για τις εξελίξεις στη Συρία και το Ιράκ. Στηρίζουμε τα μέτρα που λαμβάνετε για την ασφάλεια των συνόρων σας. Επιθυμούμε η Τουρκία να συμμετέχει στις επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους. Μπορεί με την Τουρκία να έχουμε ενίοτε διαφορές απόψεων αλλά συμφωνούμε πάντα στις αρχές μας".

Διαβάστε: Γιατί ειναι σημαντική η Μοσούλη; ΧΑΡΤΗΣ

Ο Κάρτερ είπε ότι οι λεπτομέρειες του πιθανού ρόλου της Άγκυρας δεν έχουν διαμορφωθείί ακόμα καθώς επίσης αναμένεται επιβεβαίωση από τη Βαγδάτη.

"Αυτό θα πρέπει να είναι προφανώς κάτι που η ιρακινή κυβέρνηση θα πρέπει να συμφωνήσει και νομίζω ότι συμφωνια για την διαδικασία υπάρχει ήδη," δήλωσε ο Κάρτερ στους δημοσιογράφους που ταξιδεύουν μαζί του στην Τουρκία, σύμφωνα με το Reuters.

"Αλλά τώρα συζητάμε μόνο τα πρακτικά ζητήματα ... και αυτό είναι που επεξεργαζόμαστε", είπε.

Η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέληξαν σε συμφωνία στην οποία τουρκικά πολεμικά αεροπλάνα θα συμμετέχουν στην ανακατάληψη της Μοσούλη, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπινάλι Γιλντιρίμ, στις 18 Οκτωβρίου, προσθέτοντας ότι τα F-16 της Τουρκίας θα αναπτυχθούν απο τη βάση στο Κουβείτ, εφόσον απαιτείται.

Η επίσκεψη Κάρτερ έπαιξε καθοριστικό ρόλο και όπως δήλωσε κατα την άφιξη του οι ΗΠΑ είναι σύμμαχοι τόσο με το Ιράκ, όσο και με την Τουρκία. «Είναι και οι δύο στενοί μας φίλοι. Στην περίπτωση της Τουρκίας, πρόκειται για σύμμαχο στο ΝΑΤΟ. Και θέλουμε όλοι να παραμείνουν επικεντρωμένοι στον στόχο, που είναι να νικηθεί το Ισλαμικό Κράτος, διότι αποτελεί απειλή και για τους τρεις μας».

Φαίνεται να ξεπεράστηκε και ένα άλλο σημαντικό σημείο αμερικανο-τουρκικής τριβής στη σημερινή συνάντηση, η εχθρική στάση της Αγκυρας απέναντι στις συριακές κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) , συμμάχου των ΗΠΑ, δυνάμεις που η Ουάσινγκτον θεωρεί αποφασιστικής σημασίας στις επιχειρήσεις κατά του ισλαμικού Κράτους στη Συρία. Αξίζει να σημειώσουμε οτι ο τουρκικός στρατός ανακοίνωσε χθες ότι 160 έως 200 μαχητές των YPG σκοτώθηκαν σε επιδρομές της τουρκικής αεροπορίας κατά θέσεών τους στη βόρεια Συρία.

Πληροφορίες απο ΑΠΕ - ΜΠΕ, Reuters, Hurriyet
Απόδοση: OnAlert
 
Top