Αποκεφάλισαν την προτομή της ηρωίδας Λέλας Καραγιάννη στην πλατεία Τοσίτσα [εικόνες]

Αγνωστοι βανδάλισαν την μαρμάρινη προτομή της Λέλας Καραγιάννη επί της οδού Τοσίτσα. Τη θέαμα αντίκρισαν Δευτέρα πρωί τα συνεργεία του Δήμου της Αθήνας που ήρθαν αντιμέτωπα με τον
αποκεφαλισμό της προτομής.


Η μαρμάρινη προτομή είναι έργο της Λουκίας Γεωργαντή και τοποθετήθηκε στην Τοσίτσα το έτος 1963. 
Ηδη το αποκομμένο μέρος της έχει μεταφερθεί στα εργαστήρια του δήμου Αθηναίων, και εκτιμώνται οι φθορές που έχει υποστεί  προκειμένου να κριθεί αν είναι επισκευάσιμο.
Μετά την στοχευμένη αφαίρεση ορειχάλκινων αγαλμάτων και προτομών από το κέντρο της πόλης, τον περασμένο Ιούνιο ο δήμος ξεκίνησε τη μεταφορά τους σε δημοτικά κτίρια, έως ότου υπάρξει πειστικό σχέδιο αστυνόμευσης για την προστασία τους.


Σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Αθηναίων σχολιάζει πως «Πρόκειται για πράξη που προκαλεί το αίσθημα κάθε πολίτη, που βεβηλώνει τη συλλογική και ιστορική μνήμη και προκαλεί το δημοκρατικό αίσθημα. Η ιστορική άγνοια, η ισοπέδωση και εν τέλει η ωμή βία βρίσκουν απέναντί τους όλο και πιο πολλούς σκεπτόμενους πολίτες» καταλήγει.
Η Λέλα (Ελένη) Καραγιάννη ήταν αντιστασιακός, αρχηγός της κατασκοπευτικής οργάνωσης Μπουμπουλίνας. Πιάστηκε από την Ειδική Ασφάλεια και εκτελέστηκε από τους Γερμανούς κατακτητές λίγο πριν την Απελευθέρωση της Ελλάδας.



 
Top