Τι είπε ο Ν.Τόσκας για Εξάρχεια, πυροσβεστική και τα απαρχαιωμένα οχήματα

Διαβάστε το απομαγνητοφωνημένο κείμενο τής συνέντευξης του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα, στο ραδιοσταθμό “Real FM 97,8” και στους
δημοσιογράφους Νίκο Χατζηνικολάου και Αντώνη Δελατόλα: 

Δημοσιογράφος:  Να καλημερίσουμε τώρα τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, τον κύριο Νίκο Τόσκα. Κύριε Υπουργέ καλημέρα σας.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Καλημέρα κύριε Χατζηνικολάου, καλημέρα κύριε Δελατόλα.
Δημοσιογράφος: Καλημέρα Υπουργέ.
Δημοσιογράφος: Θέλω να ξεκινήσω από την τελευταία κρίση που αντιμετωπίσατε, αντιμετώπισε το Υπουργείο σας και αναφέρομαι στη…
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ποια απ’ όλες;
Δημοσιογράφος: Και αναφέρομαι στη Θάσο, στη μεγάλη πυρκαγιά. Είναι η δεύτερη φορά που ζει η Θάσος μια τέτοια μεγάλη καταστροφή. Θέλω να σας ρωτήσω αν είστε ικανοποιημένος από τον τρόπο που λειτούργησε το κράτος. Γιατί είδαμε και κάτι γκρίνιες, όπως αυτή από τον τοπικό βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, που έλεγε ότι σας έψαχνε, δεν σας βρήκε κ.λπ. και αν έγινε από την πλευρά του Υπουργείου σας ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατό να γίνει ή αν επισημάνατε αδυναμίες;



Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κύριε Χατζηνικολάου, σε κάθε τέτοια μεγάλη καταστροφή και στο πώς ενεργεί το κράτος πρέπει να κάνουμε έναν απολογισμό. Να βλέπουμε τα συν και τα πλην στο πώς εξελίχθηκε η επιχείρηση.
Δεν υπάρχει επιχείρηση που να μην είχε και ορισμένα προβλήματα. Πλην, όμως, στη συγκεκριμένη επιχείρηση, που ήταν μια πολύ μεγάλη, δεν ήταν απλώς μία πυρκαγιά. Ήταν τρεις μεγάλες πυρκαγιές που προκλήθηκαν από ξηρούς κεραυνούς, δηλαδή κεραυνούς χωρίς βροχή. Και αυτό ήταν το πρόβλημα γιατί είχε να βρέξει πάνω από τρεις μήνες. Ήταν ξερά τα πάντα και προκλήθηκαν τρεις μεγάλες πυρκαγιές στο κέντρο του νησιού, που είναι η πιο δασώδης περιοχή του νησιού.
Άμεσα ενήργησαν τα δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη που βρίσκονταν στη Θεσσαλονίκη. Ο χρόνος, καταλαβαίνετε πολύ μικρός, Θεσσαλονίκη – Θάσος και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν από όλη την Ελλάδα πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα.

Φθάσαμε σε έναν αριθμό πολύ μεγάλο, να ενεργούν γύρω στα δώδεκα αεροπορικά μέσα ή και περισσότερα, με μεγάλο έργο, εάν θέλετε. Έτσι πρέπει να παίρνουμε το ρίσκο σε αυτές τις μεγάλες πυρκαγιές. Εάν γινόταν κάποια παρόμοια πυρκαγιά κάπου αλλού θα  είχαμε τεράστιο πρόβλημα. Αλλά εφαρμόζουμε μία βασική αρχή της οικονομίας δυνάμεων, όπου υπάρχει το μεγάλο πρόβλημα, εκεί επικεντρωνόμαστε.

Εμείς ήμασταν κοντά στη Θεσσαλονίκη, λόγω της Έκθεσης. Από την πρώτη στιγμή ήμουν στο κέντρο συντονισμού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στη Θεσσαλονίκη και την άλλη ημέρα το πρωί πήγα με το ελικόπτερο στη Θάσο.

Σε ό,τι αφορά το περιστατικό αυτό που είπατε, ο συγκεκριμένος Βουλευτής δεν μίλαγε στην επικοινωνία αυτή με το γραφείο το δικό μου, όπως εξήγησε και ο Πρωθυπουργός, γιατί ήδη είχαμε μιλήσει καμιά δεκαπενταριά φορές από το πρωί. 
Δημοσιογράφος:  Ήταν προφανές ότι εκεί έγινε ένα λάθος του Βουλευτή στην συνεννόηση. Να ρωτήσω κύριε Τόσκα, τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα έχουν αγγίξει την Πυροσβεστική στο βαθμό της ετοιμότητας των αεροσκαφών; Γιατί διαβάζουμε ρεπορτάζ από συναδέλφους και μάλιστα με πολύ πειστικότητα ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα.

Δημοσιογράφος: Να το διευρύνουμε κιόλας. Να μας πει ο Υπουργός και αν έχουν αγγίξει τα υπόλοιπα Σώματα Ασφαλείας; Αλλά βασικά την Πυροσβεστική γιατί είναι το κρίσιμο θέμα των ημερών.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Δυστυχώς έχει αγγίξει την ετοιμότητα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, κύρια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Θα αναφερθώ και στα υπόλοιπα που είπατε κύριε Χατζηνικολάου.
Η αμέλεια τόσων ετών με αποτέλεσμα να έχουμε πυροσβεστικά αεροσκάφη, τα περισσότερα πυροσβεστικά αεροσκάφη να είναι της δεκαετίας του ’70. Θα μπορούσαν να είχαν αντικατασταθεί, θα μπορούσαν να είχαν συμπληρωθεί. Υπήρχαν και ορισμένα που αγοράστηκαν το 2001.
Έπρεπε να ήμασταν πολύ πιο έτοιμοι. Παλεύουμε με τα ψέματα. Ηρωική προσπάθεια των πιλότων και των πυροσβεστών. Είδα εικόνες, στιγμές αυτοθυσίας. Τα πυροσβεστικά αεροπλάνα να κάνουν απίθανους ελιγμούς πάνω από τα βουνά της Θάσου, πολύ επικίνδυνους ελιγμούς, προκειμένου να μην αφήσουν την φωτιά να επεκταθεί στην υπόλοιπη δασωμένη περιοχή του νησιού. Υπάρχουν, λοιπόν, πάρα πολλά προβλήματα. Συνεχείς βλάβες και προσπαθούμε αυτή την στιγμή με τα ψέματα.
Τι θα κάνουμε για το επόμενο καλοκαίρι, είναι κάτι που μας απασχολεί πάρα πολύ. Θα προσπαθήσουμε, με δύο κουβέντες, να κάνουμε αυτό που κάνουν οι περισσότερες χώρες, ακόμα και πλούσιες χώρες όπως οι Η.Π.Α., που επιστρατεύουν ό,τι πετάει προκειμένου να το χρησιμοποιήσουν στην αεροπυρόσβεση.
Δημοσιογράφος:  Για να σας δώσουμε την δυνατότητα να απαντήσετε και σε αυτό που σας είπε ο Νίκος, να το συνδέσω με το εξής: Είδαμε τον πρόεδρο της Ν.Δ. ο οποίος έκανε μία αναφορά στα Εξάρχεια. Όσα χρόνια κάνουμε αυτή την δουλειά το πρόβλημα…

Δημοσιογράφος:  Στην «Real News», την Κυριακή.

Δημοσιογράφος: Υπάρχει ένα θέμα εκεί, υπάρχουν περιστατικά. Ο κύριος Μητσοτάκης είπε ότι σε ένα μήνα θα καθαρίσω εκεί την κατάσταση.

Δημοσιογράφος:  Δεν ξέρω τι εννοεί «καθαρίζω». Εγώ θέλω να μου πείτε αν έχουν γίνει βήματα επί των ημερών σας σε ό,τι αφορά τα περιστατικά που βλέπουμε συνήθως εκεί, με τις φωτιές κ.λπ. Είναι εφικτό ή δεν είναι εφικτό;

Έχει μία βάση η φράση που εγώ την βρίσκω και λίγο υπερβολική του κυρίου Μητσοτάκη.

Δημοσιογράφος:  Θα τελειώσω το άβατο, είπε μέσα σε ένα μήνα.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ξέρετε ποια είναι η λογική απάντηση: το γιατί δεν τα κάνατε παλιά; Αλλά ένα θα σας πω: Μετά από 25 χρόνια, για πρώτη φορά, έγινε επιχείρηση οργανωμένη, συστηματική και χτυπήσαμε, κόψαμε τα κεφάλια της αλβανικής μαφίας των ναρκωτικών στα Εξάρχεια.
Είχαμε δει σε επιχειρήσεις τα ΜΑΤ να μπαίνουν μέσα με προ-τοποθετημένες τις κάμερες των καναλιών. Έμπαιναν μέσα, έκαναν μία επιχείρηση «show» και έφευγαν.
Εμείς δεν επιδιώκουμε τέτοιου είδους επιχειρήσεις χωρίς αποτέλεσμα και μόνο για επικοινωνιακούς λόγους, γιατί ξέρετε, εξάλλου, δεν επιδιώκω και πολύ την επικοινωνιακή προβολή. Αλλά να αναφερθώ και στην ετοιμότητα και στη διαθεσιμότητα των αστυνομικών αυτοκινήτων και μοτοσικλετών.
Τα αστυνομικά αυτοκίνητα έχουν πάνω από 300.000 χιλιόμετρα το καθένα, δεν νομίζω κανένας από μας να έχει τέτοιου είδους αυτοκίνητο. Η κατάσταση είναι πολύ άσχημη. Χθες υπέγραψα διαγωνισμό με χρήματα που βρήκαμε από εκτροπή κονδυλίων ευρωπαϊκών, από άλλους σκοπούς που δεν χρειάζονταν για να αγοράσουμε 350 αυτοκίνητα.
Τριακόσια πενήντα θα μου πείτε, 350 σήμερα και ορισμένα άλλα που θα βρούμε από άλλα ευρωπαϊκά κονδύλια, που έχουμε εντοπίσει. Προσπαθούμε, και προσπαθούμε και στα Εξάρχεια. Και με αυτή την επιχείρηση που κάναμε και με άλλες που θα ακολουθήσουν να βάλουμε μία τάξη σε μία περιοχή που είχε γίνει ο «σκουπιδότοπος», το «χαλί» κάτω από το οποίο πετάγονταν όλα τα προβλήματα της Αθήνας.
Δημοσιογράφος: Συνδυαστικά με αυτό, παρατηρούμε ότι έχουμε πολλά κρούσματα ληστειών στην Αθήνα, στις γειτονιές κ.λπ. Ακούμε για νέα αναδιάρθρωση των Αστυνομικών Τμημάτων. Ίσως είναι και λίγοι αστυνομικοί, δεν είναι σωστά κατανεμημένοι στην επικράτεια, αυτό το ξέρετε πιο καλά από εμάς.



Δημοσιογράφος: Πάντως έχει γίνει μία δουλειά, επειδή όλο επισημαίνουμε τα αρνητικά θέλω να πω κάτι θετικό για τον κύριο Τόσκα, ότι πληροφορούμαι και έχω καλό ρεπορτάζ ότι έχει μεταφέρει αρκετούς από τα γραφεία, τις συνοδείες κ.λπ. ξανά στην ενεργό δράση και αυτό είναι σημαντικό.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Και θα ακολουθήσουν κι άλλοι κύριε Χατζηνικολάου. Όπως έχω υποσχεθεί, μέχρι το τέλος του μηνός γύρω στους 700 αστυνομικούς θα φύγουν από την ασφάλεια υψηλών -εντός ή εκτός εισαγωγικών- προσώπων και θα κατέβουν στο πεζοδρόμιο, γιατί αυτό που είπε ο κύριος Δελατόλας είναι σωστό. Υπάρχει αύξηση των μικροκλοπών. Υπάρχει μείωση των ληστειών σε τράπεζες και σε σουπερ μάρκετ κ.λπ, αλλά υπάρχει αύξηση των μικροκλοπών. Και γι’ αυτό κατεβάζουμε περισσότερο κόσμο στο πεζοδρόμιο. Εξάλλου, η αστυνόμευση αυτό σημαίνει, δεν σημαίνει γραφεία, σημαίνει ασφάλεια του απλού πολίτη.

Δημοσιογράφος: Πεζές περιπολίες βλέπετε ξανά;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Η επιδίωξή μας ακριβώς αυτή θα είναι: Στο κέντρο της Αθήνας και στη Δυτική Αττική και στην Άμεση Δράση. Δηλαδή να μπορεί ο πολίτης να καλεί περιπολικό και να έρχεται το περιπολικό, γιατί τώρα σε πάρα πολλές περιπτώσεις δεν μπορεί να έρθει.

Η αναδιοργάνωση, για την οποία πολλοί δήμαρχοι παραπονούνται, ακριβώς εκεί αποσκοπεί: Στο να κάνουμε πιο αποτελεσματική την Αστυνομία.

Δημοσιογράφος: Σας ευχαριστούμε θερμά κύριε Υπουργέ.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Να είστε καλά.

Δημοσιογράφος: Καλημέρα σας.

 
Top